Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜήλος: Οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής με στόχο "τα μηδενικά κρούσματα"

Μήλος: Οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής με στόχο “τα μηδενικά κρούσματα”

|

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Μήλου και δη ο Δήμαρχος Μανώλης Μικέλης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο νησί των Δυτικών Κυκλάδων με στόχο: «Μηδενικά κρούσματα στο νησί μας»

Με κύριο μέλημα την προστασία της υγείας των δημοτών μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς και την ανάγκη επίδειξης συλλογικής και ατομικής υπευθυνότητας, ο Δήμος Μήλου έχει κινηθεί μεθοδικά από τις αρχές Μαρτίου ως εξής: 

1) Επιστολές στα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών), με πρόταση να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μετάβασης στο νησί της Μήλου για όλους, εκτός από τους επιβαίνοντες και αποβαίνοντες για ιατρικούς λόγους, έπειτα από βεβαίωση του Δήμου και της Αστυνομίας για την αναγκαιότητα του ταξιδιού. Επίσης, ζητήσαμε να παραχωρήσει η Κυβέρνηση επιπλέον αρμοδιότητες στο Δήμο, προκειμένου να ελέγχει και να δρα κατά συνθήκη, εφόσον οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ορίζουν μέτρα, κυρίως για τους αστικούς δήμους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες των νησιών μας. Οι οικοδομικές εργασίες, η λειτουργία των airbnb, τα στοιχεία όσων αποβιβάζονται στο νησί (ώστε να ελεγχθεί η τήρηση της 14ημερης καραντίνας), είναι μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στους ανωτέρω. Κάποιες επιστολές μας αναρτήθηκαν στις σελίδες μας, προς ενημέρωση των δημοτών. 

2) Επιστολές στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων σχετικά με τις καταγραφόμενες ανάγκες του μοναδικού δημοσίου φορέα υγείας στο νησί μας, που εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, του Κέντρου Υγείας. Για να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και πρόληψης υγείας σε ένα νησί, απαιτούνται δύο πράγματα. Πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας και ανθρώπινο δυναμικό που θα υλοποιήσει το σχέδιο δράσης. Παρά το γεγονός ότι είχαμε και στο παρελθόν ζητήσει τα αυτονόητα από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια, συγκεντρώθηκαν από τον κ. Αποστολόπουλο οι ανάγκες – ελλείψεις του Κέντρου Υγείας σε ιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό και τα ζητήσαμε για ακόμη μια φορά, με την ελπίδα να ανταποκριθούν στα συνεχή αιτήματά μας. 

3) Οι Βουλευτές Κυκλάδων και η Περιφέρεια έχουν πλήρη εικόνα των αναγκών της Μήλου και σε συνεργασία με το Δήμο μας, είμαι βέβαιος ότι πράττουν τα βέλτιστα.  

4) Η Κεντρική Ένωση Δήμων, λειτουργεί ως ομπρέλα στήριξης των δήμων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και με πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Παπαστεργίου, προσπαθούν να εξασφαλίσουν από τα Υπουργεία τα μέγιστα των αναγκών των δήμων.

5) Διατηρούμε καθημερινή συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μήλου, το Αστυνομικό Τμήμα, το Λιμεναρχείο, την Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Μήλου και την ομάδα αιρετών του Δήμου, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από όλους. 

6) Η δομή του Δήμου “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” λειτουργεί άρτια, παρέχοντας (σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης) υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που αδυνατούν να μετακινηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή ενισχύθηκε με ένα όχημα από την ΚΕΔΕ και την εταιρεία ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς για το διάστημα της πανδημικής κατάστασης.

7) Ήδη από τις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Έπαρχο, το Κέντρο Υγείας, την Υγειονομική Αρχή του Δήμου, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, εκπρόσωπο των Εκκλησιών, εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί και λοιπούς, ώστε να κατατεθούν προτάσεις διαχείρισης της πανδημίας.

Ακολούθησε, λίγες ημέρες μετά, συνάντηση με την Έπαρχο, τον Λιμενάρχη, τον Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Μήλου, τον επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εξετάστηκαν εκ νέου τα καινούργια δεδομένα και προκαθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις όλων.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Μήλου, με στόχο την ένωση όλων των πολιτικών συνδυασμών, κάλεσε τους αρχηγούς κ.κ. Δαμουλάκη, Γαϊτανή και Μαρτάκη, για να τους ενημερώσει για τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν έως τότε και ζητήθηκε να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε περίπτωση που κρίνουν ότι κάτι παραλείφθηκε.

8) Το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε στο Δήμο μας το ποσό των 10.000€ για την κάλυψη αναγκών πρόληψης, ποσό το οποίο απορροφήθηκε και ήδη ενισχύθηκε από ίδια κεφάλαια του Δήμου για την προμήθεια των παρακάτω : 

– αγορά συμπυκνωτή οξυγόνου 10 λίτρων, η οποία συσκευή παρέχει οξυγόνο στους ασθενείς και μπορεί να μετακινηθεί και για χρήση εντός οικίας ασθενούς. Παραδόθηκε σήμερα από τον Δήμο στο Κέντρο Υγείας.

-αγορά προστατευτικού εξοπλισμού (γυαλιά, μάσκες, γάντια , φόρμες μιας χρήσεως) για το προσωπικό καθαριότητας του δήμου μας, εφόσον ανήκουν εργασιακά σε ζώνη επικινδυνότητας.

-προμήθεια πλενόμενων / επαναχρησιμοποιούμενων μασκών προκειμένου να μοιραστούν στους εργαζόμενους του Δήμου, στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής (Αστυνομικό Τμήμα, Λιμεναρχείο, Αεροδρόμιο), σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και σε άτομα που ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους. 

– ολοκληρώθηκαν και θα επαναληφθούν απολυμάνσεις στα κτίρια και τα αυτοκίνητα του Δήμου (καθημερινά), στο Κέντρο Υγείας, στο Α.Τ, στο Λιμεναρχείο, στο Αεροδρόμιο και στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σταδίου. Δρομολογήθηκε η απολύμανση σε κάθε σχολείο πριν τη λειτουργία τους. 

-Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την παραλαβή εξοπλισμού που θα παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας και θα περιλαμβάνει: ολόσωμες φόρμες, γυαλιά, ειδικές μάσκες και ασπίδια.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο του κ. Κλεινάκη, το οποίο διαθέτει τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και θα εφαρμόζεται μόνο σε ασθενείς με παραπεμπτικό ιατρού.  

Σημαντική είναι και η βοήθεια που έχουν προσφέρει και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις-εταιρείες του νησιού στα μέτρα πρόληψης και στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Εφαρμόζοντας με σεβασμό τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας που ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας του Δήμου με τα Υπουργεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους δημόσιους φορείς του νησιού, διασφαλίζουμε καθημερινά τη δημόσια υγεία όλων. Παρά το γεγονός ότι η καθημερινότητα όλων, στρέφεται γύρω από την πανδημία, ως Δήμος οφείλουμε (και συνεχίζουμε) να είμαστε αποτελεσματικοί και στα έργα υποδομών που συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από το λιγοστό, αλλά πολύτιμο προσωπικό του Δήμου μας, ώστε μόλις ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση να μπορούν όλοι οι δημότες να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους με βελτιωμένες τις υποδομές στο νησί μας! 

Πρέπει να τονιστεί πως έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί ΚΑΝΕΝΑ επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στο νησί μας και ευχόμαστε να μείνουμε αλώβητοι μέχρι το πέρας του υγειονομικού και ψυχολογικού συναγερμού.

Για το λόγο αυτό, 

Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, ενωμένοι, πιστοί στα μέτρα πρόληψης και υγιεινής, μένοντας στο σπίτι! 

Με εκτίμηση, 

Ο Δήμαρχος Μήλου

Εμμανουήλ Μικέλης 

Δελτίο Τύπου  – Φωτογραφία: Mileikanea.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...