Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜήλος - Συρμαλένιος: "Μόνιμες προσλήψεις και όχι περιστασιακές λύσεις για την υγεία"

Μήλος – Συρμαλένιος: “Μόνιμες προσλήψεις και όχι περιστασιακές λύσεις για την υγεία”

|

Νίκος Συρμαλένιος – βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – : «Η Μήλος και οι νησιώτες διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, και όχι άλλες περιστασιακές λύσεις» (video)

Οι προσωρινές και εμβαλωματικές λύσεις που συνεχίζει να δίνει το Υπουργείο Υγείας μαζί με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μήλου, είναι λύσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την ενδυνάμωση του εθνικού συστήματος υγείας στα νησιά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μήλου. Ο Ν. Συρμαλένιος ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να δηλώσει ποιος είναι ο σχεδιασμός του για να ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό το εθνικό σύστημα υγείας και τα νησιά, τα οποία δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Και εν πάση περιπτώσει εάν υπάρχουν διαδικασίες που είναι χρονοβόρες, η κάλυψη θα μπορούσε να γίνει τουλάχιστον με επικουρικούς γιατρούς ειδικευμένους.

Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει νέα δέσμη κινήτρων για να έλθουν γιατροί στα νησιά και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί μια σειρά τέτοια κίνητρα, οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά και πρόκειται σύντομα να τα φέρει σε νομοθετικό έργο. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι νησιώτες διεκδικούν να υπάρξουν πραγματικά μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έτσι ώστε να μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας να αναταχθεί και να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δυσκολίες, που η χώρα και ο πλανήτης ολόκληρος περνάνε σήμερα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι να συνεχίσει τη λογική των περιστασιακών μετακινήσεων, κατέληξε ο Νίκος Συρμαλένιος.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κύριε Υφυπουργέ, η επίκαιρη ερώτηση που αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μήλου έγινε με αφορμή μια κατάσταση που διαμορφώθηκε πριν δεκαπέντε μέρες, όπου ουσιαστικά κανένας ειδικευμένος γιατρός και κυρίως παθολόγος ή γενικός γιατρός δεν υπήρχε πλέον στο Κέντρο Υγείας Μήλου, με αποτέλεσμα να μείνει «στον αέρα» η λειτουργία του Κέντρου Υγείας και να μην μπορούν να εκτελούνται εφημερίες. Εκτός από τη Μήλο –που είναι ένα νησί με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πολλαπλασιασμό του πληθυσμού κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, το Κέντρο Υγείας Μήλου εποπτεύει και το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο της Κιμώλου. Δηλαδή δύο νησιά στην κυριολεξία βρέθηκαν «στον αέρα» μέσα απ’ αυτή την κατάσταση».

«Ανακοίνωση της διοίκησης του Κέντρου Υγείας ανέφερε ότι σε μια κατάσταση ανυπαρξίας ειδικευμένων γιατρών, θα γίνει επίταξη των τριών γιατρών του ιδιωτικού τομέα που υπάρχουν στο νησί. Οι τρεις αυτοί γιατροί είναι εξαίρετοι γιατροί, αλλά είναι πρωτόγνωρο πραγματικά και καινοφανές να μένει ένα Κέντρο Υγείας χωρίς ειδικευμένο γιατρό και να καλούνται λόγω της –αν θέλετε- υγειονομικής αλληλεγγύης- ιδιωτικοί γιατροί να υπηρετήσουν τον δημόσιο τομέα με τη μορφή της επίταξης».

«Γνωρίζω εκ των προτέρων τι θα μου πείτε περίπου. Θα μου πείτε ότι το καλοκαίρι είχαμε δύο, τρεις ειδικευμένους γιατρούς για δεκαπέντε-είκοσι μέρες, οι οποίοι όμως έχουν ήδη αποχωρήσει. Θα μου πείτε ότι υπάρχει μία παθολόγος η οποία έχει πάει τώρα για είκοσι μέρες και επομένως λύθηκε το πρόβλημα. Κι εγώ σας απαντώ: Αυτές οι προσωρινές λύσεις που συνεχίζει να δίνει το Υπουργείο Υγείας μαζί με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια είναι λύσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την ενδυνάμωση του εθνικού συστήματος υγείας στα νησιά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Διότι δεν γίνεται να πηγαίνει ένας γιατρός ο οποίος δεν έχει καμία επαφή με το ιατρικό ιστορικό του μόνιμου πληθυσμού αλλά και ακόμα και των επισκεπτών που βρίσκονται σε ανάγκη να επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας και δεν έχουν καμία υποχρέωση μετά από δεκαπέντε μέρες που αποχωρούν να απολογηθούν για το έργο τους, γιατί κανείς δεν τους έμαθε και κανείς δεν θα τους ξέρει πλέον στο μέλλον.

Άρα, τα ερωτήματα τα οποία τίθενται είναι: Τι σχεδιασμό επιτέλους κάνετε για να ενισχύσετε εν μέσω πανδημίας -όπως όλοι λέμε- το εθνικό σύστημα υγείας και στα νησιά -τα νησιά δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού- με μόνιμο προσωπικό; Και εν πάση περιπτώσει -εμείς καταλαβαίνουμε- επειδή υπάρχουν διαδικασίες χρονοβόρες, ας γίνει η κάλυψη τουλάχιστον με επικουρικούς γιατρούς ειδικευμένους. Ας γίνει τουλάχιστον ένας σχεδιασμός για επικουρικούς γιατρούς μέχρις ότου υπάρξουν μόνιμες προσλήψεις.

Και το τελευταίο: είναι δυνατόν να προστρέχετε σε ιδιώτες γιατρούς ελλείψει ενός ειδικευμένου γιατρού στο Κέντρο Υγείας; Βεβαίως όταν δεν υπάρχει τίποτα,  κάποιος άνθρωπος θα πάει απευθείας στον ιδιώτη. Αλλά είναι δυνατόν να τους εντάσσετε οργανικά μέσα στο εθνικό σύστημα υγείας με τη λογική της επίταξης; Αυτά είναι πρωτοφανή και πρωτόγνωρα πράγματα, τα οποία δεν ξέρω εάν υπηρετούν το σχέδιο συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, αλλά σίγουρα υπηρετούν την αποδυνάμωση του εθνικού συστήματος υγείας».

Ακολουθεί η δευτερολογία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κύριε Υφυπουργέ, μιλήσατε για κενά, όπως και για κενά τα οποία κληρονομήσατε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας πω ότι εμείς κάναμε περίπου δεκαοκτώ χιλιάδες προσλήψεις αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια και είχαμε επίσης προαναγγείλει και τεσσερισήμισι χιλιάδες προσλήψεις μόνιμες, τις οποίες εσείς δεν προχωρήσατε από τότε που αναλάβατε.

Εν πάση περιπτώσει, για τα νησιά γενικά και ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες να σας πω μόνο ότι ενισχύθηκαν σημαντικά το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, που είναι και Νομαρχιακό Νοσοκομείο, ενισχύθηκε το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Νάξου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έγινε και η Μονάδα Νεφρού. Εγκαινιάστηκε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο πραγματικά εξυπηρετεί πάρα πολλές χιλιάδες ανθρώπους και περιστατικά, είτε ντόπιους είτε επισκέπτες. Δημιουργήθηκε η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και επίσης ενισχύθηκαν -παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα σήμερα- τα Κέντρα Υγείας της Τήνου, της Πάρου, της Αμοργού, της Ίου και μια σειρά άλλα Κέντρα Υγείας.

Στις δυτικές Κυκλάδες, και ανάμεσα σ’ αυτές στη Μήλο, πράγματι δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση, διότι δεν απέδωσαν οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού που έγιναν, όπως δεν απέδιδαν χρόνια. Πήραμε, όμως μέτρα και νομοθετήσαμε και κίνητρα, τα οποία φαίνεται εκ των υστέρων ότι δεν επαρκούν, μέτρα τα οποία δίνουν για τους αγροτικούς γιατρούς 400 ευρώ το μήνα, όπως ξέρετε, στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, συν τα 450 ευρώ μηνιαία της Περιφέρειας, προς τιμήν και της Περιφέρειας. Επίσης, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης, στέγασης και σίτισης στους γιατρούς και στο υπόλοιπο προσωπικό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από μια πενταετία θα μπορεί ένας γιατρός ο οποίος υπηρετεί σε απομακρυσμένες περιοχές να μετακινηθεί.

Αυτά είναι συγκεκριμένα κίνητρα τα οποία πήραμε τότε. Εκ των υστέρων και εκ της πραγματικότητας, πράγματι δεν επαρκούν. Πρέπει να υπάρξει νέα δέσμη κινήτρων. Έχουμε επεξεργαστεί και εμείς μια σειρά τέτοια κίνητρα, οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά και πρόκειται σύντομα να τα φέρουμε κι εμείς σε νομοθετικό έργο. Όμως, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Και δεν μπορεί να συνεχίζεται με εκ περιτροπής περιστασιακούς γιατρούς. Βεβαίως για δεκαπέντε μέρες μπορεί να βοηθήσουν ένας παιδίατρος ή ένας γενικός γιατρός, αλλά δεν είναι λύσεις αυτές, όταν θέλουμε πραγματικά εν μέσω πανδημίας και αφού συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι ο πυλώνας, ο κεντρικός κορμός της στήριξης της δημόσιας υγείας είναι το εθνικό σύστημα υγείας.

Αυτό, λοιπόν, ζητάμε και διεκδικούμε και από τη δική σας Κυβέρνηση και διεκδικεί όλος ο ελληνικός λαός, να υπάρξουν πραγματικά μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έτσι ώστε να μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας να αναταχθεί και να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δυσκολίες, που η χώρα και ο πλανήτης ολόκληρος περνάνε σήμερα.

Επομένως, θέλω να σας πω ότι πρέπει να απαντήσετε συγκεκριμένα και όχι να συνεχίσετε τη λογική των περιστασιακών προσλήψεων».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δανακός: “Γιατρικό” για τον “γεροπλάτανο” και οι υπόλοιπες δράσεις

Μέσω άρθρου από την γεωπόνο Νίκη Κεφαλά βλέπουμε τις εξελίξεις γύρω από τον "γεροπλάτανο" του Δανακού...

Ενδοκυκλαδικά: Τροποποίηση δρομολογίου “Σαόνησος” λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Δείτε πως διαμορφώνεται το δρομολόγιο (19-20 Μαρτίου) του "Σαόνησος" λόγω κακών καιρικών συνθηκών (πίνακας)

Το εγκώμιο της Τήνου πλέκει o Guardian

Αυτό το ελληνικό νησί εξυμνεί ο «Guardian» και προτείνει διακοπές εκεί την άνοιξη

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air