Μητροπολίτης Κεφαλονιάς: Προτείνουμε τον Μανώλη Γλέζο για το Νόμπελ Ειρήνης (video)

Ο Μανώλης Γλέζος συνεχίζει να ενώνει… Συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ότι κι εάν κάνει… Και όπως είναι λογικό δεν είναι λίγοι αυτοί που τον σέβονται, εκτιμούν την προσφορά τους και θέλουν να δουν τον γηραιό Ναξιώτη Πολιτικό να απολαμβάνει κάθε τιμή, όσο ακόμη είναι εν ζωή… Και πριν από τρεις ημέρες, στην Κεφαλονιά και στην έδρα της περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, δόθηκε συνέντευξη Τύπου όπου ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς κκ Δημήτριος τόνισε ότι «Η πρόταση για τον Μανώλη Γλέζο να ξεκινήσει από την Κεφαλονιά. Θα υπογράψω την πρόταση ως Μητροπολίτης και Αναπληρωματικός Καθηγητής 3οβάθμιας εκπαίδευσης, πλαισιωμένος από την Περιφέρεια και το Δήμο»

Κι εάν πιαστήκατε στον ύπνο να σας πούμε ότι από τις αρχές Απριλίου υπήρχε αυτή η πρόθεση από το Δήμο Κεφαλονιάς όταν και τίμησε τον Μανώλη Γλέζο ως επίτιμο Δημότη του «Νησιού της Ειρήνης»… Σύμφωνα με τον κανονισμό της Επιτροπής Βραβείων Νόμπελ προτάσεις για βραβεύσεις γίνονται από Ακαδημαϊκούς κυρίως και όχι από φορείς, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος έχει    τον τίτλο του καθηγητή ως Δ/ντης της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων.

Την πρόταση θα στηρίξει η Περιφέρεια και ο Δήμος (στο πάνελ ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης) αφού πρώτα φέρουνε το θέμα στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχα, όπου πιστεύουν ότι θα τύχει θετικής απόφασης. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Βουλευτού Κεφαλονιάς κας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, η οποία στηρίζει επίσης την πρόταση. «Είναι μια πρόταση που τιμά την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κεφαλονιά, “το Νησί της Ειρήνης , της Αλληλεγγύης και του Διαλόγου, όπως χαρακτηρίστηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»  όπως δήλωσε ο Σεβασμιώτατος και όπως σημειώθηκε στο άμεσο μέλλον, για τον χειρισμό του θέματος, θα συγκροτηθεί επιτροπή από επιφανείς Κεφαλήνες της ημεδαπής και της ομογένειας Ο Μανώλης Γλέζος είναι ο πιο μεγάλος σε ηλικία που προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ και γι΄αυτό, ίσως μπει και στο βιβλίο Γκίνες...

Τα δάκρυα του Μανώλη

Και επιστρέφουμε τον περασμένο Απρίλιο, όταν στις αρχές του μήνα και μέσα σε τρομερή συγκίνηση, που μετατράπηκε σε κλάματα για τον ίδιο, ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, έγινε Επίτιμος Δημότης Κεφαλονιάς από τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς, Αλέξανδρο Παρίση. Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκης Αλυσανδράτος, ο οποίος, αφού διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος, μίλησε για τον αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, για έναν πάρα πολύ σημαντικό άνθρωπο για την πατρίδα μας. Ακολούθησε μήνυμα της Βουλευτού Κεφαλονιάς, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που έκανε λόγο για τον ακάματο άνθρωπο της Δημοκρατίας, για τον αιώνιο έφηβο. Η βασική ομιλία έγινε από τον Δήμαρχο, με τον Αλέξανδρο Παρίση να μιλά για μέρα γιορτής για το νησί. «Σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κεφαλονιά, αφού ο Μανώλης Γλέζος γίνεται Επίτιμος Δημότης μας. Είναι ένα λαμπρό κεφάλαιο της Αντίστασης, που αφιέρωσε τη ζωή του για την Ελευθερία. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας ο λαμπαδηδρόμος της Ελευθερίας και του Αγώνα…». Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Δημήτριος τόνισε ότι «ο Μανώλης Γλέζος έχει ακέραιο χαρακτήρα με ήθος ελληνικό. Θα παραμείνει αγωνιστής της έμπρακτης αλήθειας ακόμη και μετά θάνατον». Ο Σεβασμιότατος έβαλε την υπογραφή του στο έγγραφο που συνέταξαν ο Δήμος, η Περιφέρεια και Φορείς του τόπου μας, με το οποίο ζητούν και προτείνουν στη Σουηδική Ακαδημία να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Μανώλη Γλέζο.

Και ο Γλέζος; Εβαλε τα κλάματα και τόνισε «Αποδέχομαι τον τίτλο του Δημότη Κεφαλονιάς. Τέσσερις είναι οι λόγοι που με κάνουν να αποδεχθώ να γίνω συμπατριώτης σας. Αυτός ο τίτλος μου δίνεται τώρα που δεν έχω κανένα πολιτειακό αξίωμα, γιατί η απόφασή σας ήταν ομόφωνη, γιατί ακολουθεί μια σημαντική διαδρομή μετά από την ανακήρυξή μου σε Επίτιμο Δημότη Κέρκυρας, Λευκάδας και Ιθάκης και γιατί προέρχεται από Κεφαλλονίτες με λαμπρή ιστορία στην Αντίσταση, στον Αγώνα και τον Πολιτισμό. Ωστόσο, τώρα που είμαι δημότης Κεφαλονιάς οφείλω να τα… ψάλλω στον Δήμαρχο, ο οποίος δεν έχει κάνει όσα έπρεπε για τον Πολιτισμό και την Ιστορία του νησιού. Δήμαρχε, δεν πρόκειται να σε αφήσω ήσυχο. Ακόμη και όταν πεθάνω θα σε κυνηγάει η συνείδησή μου. Πρέπει να διοργανώσεις παντού συνελεύσεις στην Κεφαλονιά και να εκτελείς τις αποφάσεις αυτών των συνελεύσεων. Θα είμαι δίπλα σου και μαζί θα συμπλεύουσουμε σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την τελετή σε όλους εκείνους τους αγωνιστές που έφυγαν χωρίς τιμή, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, όπως ο αδελφός μου», είχε δηλώσει ο Μανώλης Γλέζος και ξέσπασε σε κλάματα. Ο κ. Γλέζος τιμήθηκε, πέρα από τον Δήμο Κεφαλονιάς και από τους Συλλόγους «Ιόνιος» και «Απανταχού Ελληνισμός». Η σεμνή τελετή έκλεισε με καντάδες αφιερωμένες στον νέον πλέον Δημότη Κεφαλονιάς. Στο τέλος της εκδήλωσης φωτογραφήθηκε με αρκετούς από αυτούς που πήραν το βιβλίο του, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την βιβλιοθήκη στο όνομα του εκτελεσμένου αδελφού του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News