Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜύκονος: Η σκληρή πραγματικότητα πίσω από τις κουρτίνες

Μύκονος: Η σκληρή πραγματικότητα πίσω από τις κουρτίνες

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΟ Μυκόνου του ΚΚΕ με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο “νησί των ανέμων”, στη Μύκονο όπου όλα καλύπτονται πίσω από τη λάμψη των επώνυμων 

“Πίσω από τη βιτρίνα της λάμψης και της πασαρέλας διαφόρων επώνυμων και μη, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα για τη ζωή των μόνιμων κατοίκων και των εργαζομένων την τουριστική περίοδο. Με δυο λόγια η Μύκονος έχει μετατραπεί σε ένα “Λας Βέγκας”, με τεχνητή λάμψη, χωρίς κοινωνικό ιστό, δίχως κοινωνική αλληλεγγύη, αλλοτριωμένη από τον ξενόφερτο τρόπο ζωής και λειτουργίας”. Αυτά αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Μυκόνου του ΚΚΕ, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Μιλάει για τους λόγους που οδήγησαν την Μύκονο σ’ αυτή τη κατάσταση, σημειώνει ότι όλοι γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται και καλεί τους κατοίκους της Μυκόνου να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους και όπως τονίζουν στον επίλογο ” Το μέλλον μας δεν βρίσκεται σ’ αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά στην ανατροπή του και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας”

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων και των φιλοξενουμένων του.

Πίσω από τη βιτρίνα της λάμψης και της πασαρέλας διαφόρων επώνυμων και μη, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα για τη ζωή των μόνιμων κατοίκων και των εργαζομένων την τουριστική περίοδο. Με δυο λόγια η Μύκονος έχει μετατραπεί σε ένα “Λας Βέγκας”, με τεχνητή λάμψη, χωρίς κοινωνικό ιστό, δίχως κοινωνική αλληλεγγύη, αλλοτριωμένη από τον ξενόφερτο τρόπο ζωής και λειτουργίας.

Οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση, με τα νοσηρά φαινόμενα, έχουν όνομα. Είναι η πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και από τις εκάστοτε περιφερειακές αρχές. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχουν οι δημοτικές αρχές του νησιού μέχρι και την σημερινή, που εκφράζουν και υλοποιούν αυτήν την πολιτική όλα αυτά τα χρόνια και είναι μέλη και στελέχη της τοπικής της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική αυτή κριτήριό της έχει τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, των διάφορων επιχειρήσεων που δρουν στο νησί, ντόπιων και ξένων, σε όλα τα επίπεδα, όπως:

1. Στον τουριστικό τομέα, από τη μία έχουμε κέρδη για τους επιχειρηματίες (νόμιμα και παράνομα) και από την άλλη οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, 7 μέρες τη βδομάδα, με 12ωρες βάρδιες, για 800 – 1.000 ευρώ, που δεν φτάνουν για να ζήσουν ούτε μισό μήνα, με την αισχροκέρδεια που υπάρχει, μένουν σε άθλιες ακριβοπληρωμένες συνθήκες, ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

2. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί διαχρονικά στο τουριστικό προϊόν αναδεικνύουν φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, εμπόριο λευκής σάρκας, ναρκωτικά, απειλές σε πολίτες, εκβιασμούς, επιθέσεις σε ανύποπτους και ξυλοδαρμούς ακόμα και σε δημόσιο πρόσωπο, όπως έγινε πρόσφατα.

3. Τα προβλήματα της Υγείας παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια, με το Κέντρο Υγείας, παρ’ όλες τις προσπάθειες του προσωπικού, να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις μόνιμες ανάγκες, πόσο μάλλον τις ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα πολλά καθημερινά περιστατικά, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται προς τους ιδιώτες. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα των επιλογών όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, με την εμπορευματοποίηση της Υγείας και το τσεκούρωμα των κρατικών δαπανών.

4. Την τσιμεντοποίηση της μυκονιάτικης ακτογραμμής, της υπαίθρου, των οικισμών, με αυθαίρετες συνήθως κατασκευές – αφού δεν έγιναν ποτέ χωροταξικές μελέτες – για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει τίποτε, σαν να μην ζουν σε αυτό το νησί, καταστρέφοντας το φυσικό τοπίο, με μόνο κριτήριο το κέρδος.

5. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έχει τις συνέπειες και στο νησί μας. Το αεροδρόμιο έχει παραδοθεί στη “Fraport”, προσεχώς το λιμάνι, τα πάρκινγκ και άλλες υποδομές, με κριτήριο πάντα να πληρώνεις. Μέχρι και τον αέρα που αναπνέεις και το μπάνιο που κάνεις, αν βρεις ελεύθερη παραλία πληρώνεις πανάκριβα (π.χ. τιμή ξαπλώστρας από 40 – 120 ευρώ). Επίσης η καθαριότητα του δήμου και η ανακύκλωση έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπως επίσης έχει δοθεί η ασφάλεια σε ιδιωτική εταιρεία, λόγω των γνωστών προβλημάτων αστυνόμευσης.

6. Οι δομές της Κοινωνικής Πρόνοιας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες μόνιμα υποστελεχωμένες και με τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους.

– Αυτή είναι η Μύκονος που ο πρώην αντιδήμαρχος – και σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου – υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι θα γίνει Μονακό.

– Αυτήν τη Μύκονο θέλουμε; Αυτήν θα παραλάβουν οι επόμενες γενιές; Χωρίς ποιότητα ζωής και μέλλον;

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους και τις νέες, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους, μέσα από τη συμμετοχή στα σωματεία και συλλόγους, για:

— Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% που κατάργησε η κυβέρνηση.

— Σύγχρονες υποδομές σε Υγεία – Πρόνοια – Πολιτισμό – Αθλητισμό.

— Φθηνά εισιτήρια με την ηπειρωτική Ελλάδα και ενδοκυκλαδικά.

— Ανάκτηση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Η Κομματική Οργάνωση Μυκόνου του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης μαζί μας, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης, διότι αλλαγές με το λαό στο περιθώριο δεν γίνονται.

Το μέλλον μας δεν βρίσκεται σ’ αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά στην ανατροπή του και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα