Μύκονος - Κουκάς: "αλλαγή Νόμου τώρα για να λυθεί το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες"

"Συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε. Σήμερα 21 Ιανουαρίου, συμμετείχαμε σε κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου με θέμα τα προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Στη συνεδρίαση έγινε αποδεκτή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η ανάγκη τροποποιήσεων στο νομοθετικό πλαίσιο κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Αγωνιζόμαστε χέρι χέρι με την Περιφέρειά μας, για την προστασία της περιουσίας των νησιωτών την οποία το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει στην εκάστοτε νομοθέτηση, σε σχέση με όλες εκείνες τις ιδιαιτερότητες και συνθήκες της νησιωτικότητας. Η μεγαλύτερη αδικία βαρύνει κατά κύριο λόγο την Άνω Μερά με «δήμευση» αγροτικών ή χορτολιβαδικών ιδιόκτητων εκτάσεων. Πρόκειται για έναν παραλογισμό που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Διεκδικούμε πολιτική και άμεση λύση στο θέμα κατάρτισης & ανάρτησης των δασικών χαρτών, και σεβασμό στο αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των δημοτών μας στην ιδιοκτησία. Συνεχίζουμε" Ποιος το λέει αυτό; Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα με ζητούμενο τι άλλο από την αλλαγή του Νόμου για τους δασικούς χάρτες με την Μύκονο να έχει τα δικά της προβλήματα... 

Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Μυκόνου "  Στη συνεδρίαση, έγινε αποδεκτό από τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, το αίτημα της  Περιφέρειας της Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μυκόνου και άλλων Δήμων για τροποποιήσεις  στο νομοθετικό πλαίσιο κατάρτισης των δασικών χαρτών, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου νόμου, ώστε να μην απαξιώνεται ούτε να δεσμεύεται η ιδιωτική περιουσία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μυκόνου με ομόφωνη απόφασή του από την πρώτη στιγμή αντέδρασε και συντάχθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σχετικά με τη Μύκονο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου απαντώντας στο υπ. αριθμ. 7644/1652- 12-06-2017 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την οριοθέτηση οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους τότε υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες, απέστειλε σε ψηφιακή μορφή, ήδη από 24/07/2017, όλους τους οικισμούς της νήσου Μυκόνου.

Στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς δεν υφίστανται οικιστικές πυκνώσεις κατά την έννοια του νόμου 3889/2010 άρθρο 23 παρ. 4 του ΦΕΚ 94Α/2016 που να επηρεάζουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών στην περιοχή.  Επιπλέον, κανένα ακίνητο εντός του οικισμού της Άνω Μεράς δεν έχει χαρακτηρισθεί χορτολιβαδική έκταση.  Δυστυχώς με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία επίκειται μια αδικία κατά κύριο λόγο  για την Άνω Μερά με τον χαρακτηρισμό αγροτικών ιδιόκτητων εκτάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται αρχικά ως χορτολιβαδικές.

Στο πλαίσιο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από την πρώτη στιγμή, ενημερώνει καθημερινά τους  πολίτες για τη διαδικασία ανάρτησης και τη δυνατότητα αντιρρήσεών τους και προς ενημέρωση του κοινού, διατίθενται τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όσο και στην Κοινότητα της Άνω Μεράς, αναλυτικοί χάρτες που ο καθένας μπορεί να εντοπίσει το ακίνητό του".