Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜύκονος - Κουκάς: "Το θέμα των δασικών αρχών αρχίζει και τελειώνει στο...

Μύκονος – Κουκάς: “Το θέμα των δασικών αρχών αρχίζει και τελειώνει στο αρμόδιο υπουργείο”

|

Άρθρο παρέμβαση του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά με αφορμή την παραφιλολογία των ημερών για τους δασικούς χάρτες – Κουκάς: “με την περιουσία και τον αγώνα των Μυκονιατών δεν παίζουμε. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι”

Τις τελευταίες εβδομάδες και με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κου Φάμελλου ξεκίνησε μια παραφιλολογία για ευθύνες και παραλείψεις για το ζήτημα των δασικών χαρτών και τα προβλήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και βεβαίως και στο δικό μας.

Του Κωνσταντίνου Κουκά (#) 

Προσωπικά για μένα αυτό που έχει αξία είναι η οριστική λύση του προβλήματος και η προστασία της περιουσίας των Μυκονιατών, πέρα και πάνω από τις προθέσεις του Υπουργείου ή την ευκαιρία για κριτική που κάνουν κάποιοι ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Και η εύρεση  της οριστικής λύσης περνάει καταρχήν από το να συμφωνήσουμε από πού ξεκινάει το πρόβλημα και ποιος είναι αυτός που μπορεί να το λύσει. Το πρόβλημα βρίσκει την αφετηρία του στην παρ. 1 του άρθρου 5 του Π .Δ 32/2016 και μάλιστα στην έκφραση «μη ξυλώδης», με την οποία κάθε χορτολιβαδική έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική και σύμφωνα με το άρθρο 62 του ν. 998/1979 περνά στην κυριότητα του δημοσίου.

Άρα το πρόβλημα ξεκινάει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η οριστική του λύση μπορεί να έρθει όταν αυτό αποφασίσει να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Μια νομοθεσία με πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε πολλά νησιά. Για παράδειγμα, στην Πάτμο δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτηρίστηκε το 80% της επιφάνειας του νησιού, στην Ανάφη το 75%, στη Σύμη το 60% και η λίστα δεν τελειώνει. Για το νησί μας θέματα προκύπτουν κυρίως στην Β.Α πλευρά του νησιού.

Μετά από αυτή την παραδοχή να δούμε πως αντέδρασε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και βέβαια ο Δήμος Μυκόνου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά και από επαφές που είχε με τους κατά τόπους δημάρχους  απαίτησε από την πρώτη στιγμή να γίνουν τροποποιήσεις στη δασική νομοθεσία, ώστε να μη χαθούν οι περιουσίες χιλιάδων πολιτών.

Η πρώτη  αντίδραση από πλευράς Υπουργείου ήταν σχετικά αρνητική.

Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις περί της δήμευσης περιουσιών που θα επιφέρουν στα νησιά οι δασικοί χάρτες, “Κινδυνολογικές μεγαλοστομίες”, τις οποίες απέδωσε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ Ρόδου στις 10 Ιανουαρίου 2019 όταν ρωτήθηκε επί του θέματος δήλωσε πως “οι δασικοί χάρτες επιλύουν προβλήματα, δεν προκαλούν» προσθέτοντας ότι “η κατάρτισή τους προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών, που επί χρόνια αδικούνταν επειδή δεν υπήρχαν”. «Απαιτείται επαρκής και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος και όχι πανικός και κινδυνολογία.

Δημιουργείται μια καταστροφολογική ένταση χωρίς λόγο» είπε ο Υπουργός, προτείνοντας να πέσουν οι τόνοι.

Έτσι λοιπόν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, μπροστά στην απραξία που εμφάνισε το αρμόδιο Υπουργείο επί του θέματος, και μπροστά στην αναγκαιότητα τροποποίησης της νομολογίας περί χορτολιβαδικών εκτάσεων, οργάνωσε συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου μετά από την έκθεση των προβλημάτων που δημιουργούνται περί θεμάτων κατάρτισης δασικών χαρτών του Κτηματολογίου, μετά από απαιτήσεις διόρθωσης και την σχετική πίεση, έγινε τελικά αποδεκτό από τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, το αίτημα της  Περιφέρειας, του Δήμου Μυκόνου και άλλων Δήμων για αναγκαίες τροποποιήσεις  στο νομοθετικό πλαίσιο κατάρτισης των δασικών χαρτών.

 O Υπουργός κατά την συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2019, αναγνώρισε ουσιαστικά την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου νόμου, ώστε να μην απαξιώνεται ούτε να δεσμεύεται η ιδιωτική περιουσία. Πρόκειται για μια ουσιαστική κατάκτηση. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, διευκρινίστηκε με εγκύκλιο ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, στις οποίες έχουν ανεγερθεί κτίρια με οικοδομική άδεια, εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία, όπως και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες κατά το 1945 ήταν αγροτικές. Παράλληλα βεβαίωσε πως ειδική επιτροπή του Υπουργείου, επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, που θα βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κατοίκων των νησιών. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετάσχουν πλέον η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ώστε να ρυθμιστεί ουσιαστικά και δίκαια υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες

Άρα ο κ. Φαμελλος μετακινήθηκε κατόπιν της συντονισμένης αντίδρασης Περιφέρειας και Δήμων από την αρχική του θέση περί κινδυνολογίας στην αναγνώριση του προβλήματος και δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση  της προστασίας των ιδιοκτησιών των νησιωτών. 

Από εκεί και πέρα ως Δήμος Μυκόνου αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή την ουσία του προβλήματος. Εκτιμήσαμε αρχικά, όπως έχει ήδη δημοσιευτεί, πως στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς δεν υφίστανται οικιστικές πυκνώσεις κατά την έννοια του νόμου 3889/2010 άρθρο 23 παρ. 4 του ΦΕΚ 94Α/2016 που να επηρεάζουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών στην περιοχή.Μέσω της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου απαντώντας στο υπ. αριθμ. 7644/1652- 12-06-2017 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την οριοθέτηση οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους τότε υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες, αποστείλαμε σε ψηφιακή μορφή, ήδη από 24/07/2017, όλους τους οικισμούς της νήσου Μυκόνου, όπως και είχε ζητηθεί.

Παρακολουθούσαμε από κοντά την εξέλιξη όλης της διαδικασίας της νομολογίας και γι΄ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο της Μυκόνου με ομόφωνη απόφασή του αντέδρασε και συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Συμμετείχα στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Ένωσης  Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στηρίζοντας την προσπάθεια. Επιπλέον, μετά τη συνεδρίαση τόνισα, πως κανένα ακίνητο εντός του οικισμού της Άνω Μεράς δεν έχει χαρακτηρισθεί χορτολιβαδική έκταση και δεν απειλείται. Δυστυχώς όμως με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία συντελείται μια αδικία κατά κύριο λόγο για την Άνω Μερά με τον χαρακτηρισμό αγροτικών ιδιόκτητων εκτάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται αρχικά ως χορτολιβαδικές, και για τον αποχαρακτηρισμό τους αγωνιζόμαστε.

Διεκδικούμε δημόσια πολιτική που θα δίνει άμεση λύση στο θέμα κατάρτισης των δασικών χαρτών και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των δημοτών μας στην ιδιοκτησία. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για να τους ενημερώσουμε και να τους βοηθήσουμε να ασκήσουν όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους για την προστασία των περιουσιών τους και στο πλαίσιο αυτό θα αναληφθούν και σχετικές πρωτοβουλίες.

Και κάτι τελευταίο επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Διαχρονικά πίστευα και θα εξακολουθήσω να το κάνω ανεξάρτητα της εκάστοτε συγκυρίας ότι όταν υπάρχουν ζητήματα που άπτονται των συμφερόντων των Μυκονιατών πρέπει όλοι μαζί να διεκδικούμε τη λύση τους.

Ο καθένας με τις απόψεις του και τις φιλοδοξίες του βέβαια, αλλά όχι ενάντια στην κοινή προσπάθεια. Γιατί όταν «αθωώνεις» την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την ώρα που όλοι μας από τον Περιφερειάρχη μέχρι τους συναδέλφους Δημάρχους πιέζουμε για την αλλαγή της υφιστάμενης της νομοθεσίας, ποιος κερδίζει και ποιος ωφελείται; Όχι πάντως οι συμπατριώτες μας. 

Νομίζω ότι έχουμε πολύ καιρό να μιλήσουμε, να διαφωνήσουμε και να αντιπαρατεθούμε ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Όμως πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι υπάρχουν κάποια θέματα όπου ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν ωφελούν κανένα. Και κυρίως τους συμπολίτες μας…

# Ο Κωνσταντίνος Κουκάς είναι Δήμαρχος Μυκόνου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη