Μύκονος: Τι είδε ο Κινέζος πρέσβης στο "Νησί των Ανέμων"

Και οι βόλτες του Κινέζου Πρέσβη Ζou Xiaoli στις Κυκλάδες καλά κρατούν.. Εν αρχή η Σύρος όπου είχε συνάντηση με τις τοπικές αρχές (βλ συνάντηση με Δήμαρχο κο Μαραγκό)  επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον Υποσταθμό Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Σύρου με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Δίκτυο, για τον οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επισημαίνοντας ότι η εταιρία κινεζικών συμφερόντων State Grid China συμμετέχει με υψηλό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ ως στρατηγικός επενδυτής. Ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, μιλώντας για κόμβο όσον αφορα΄την προώθηση των προϊόντων της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά και τόνισε τη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Σύρου από εμπορικής άποψης, προσδοκώντας στη δημιουργία συνεργειών και αναπτυξιακών ωφελειών.

Στην συνέχεια, παίρνοντας το πλοίο της γραμμής πετάχτηκε έως την ..Τήνο. Στο λιμάνι τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (και όχι μόνο) ξεναγήθηκε στο χώρο του Δημαρχιακού μεγάρου ενώ είχαμε και ανταλλαγή δώρων. Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα tinostoday.gr ο δήμαρχος Τήνου έδωσε ένα μαρμάρινο καράβι φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη, Πέτρο Μαρμαρινό όπου τα δημιουργήματα του συνεχίζουν τα ταξίδια στον κόσμο. Η Αντιδήμαρχος, πρόσφερε ως δώρο βιβλία με φωτογραφικό υλικό από το νησί της Τήνου. Η πλευρά του Κινέζου Πρέσβη έδωσε και εκείνη συμβολικά δώρα στο δήμο Τήνου. Και βέβαια έχοντας στη διάθεσή του περίπου 36 ώρες όπως ήταν λογικό ξεναγήθηκε σε όλες τις όμορφες γωνιές του νησιού 

Και τέλος... φτάσαμε χθες στη Μύκονο... Τον Zou Xiaoli υποδέχτηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Μυκόνου ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη της Δημοτικής Αρχής. Πραγματοποιήθηκε ειδική ξενάγηση  στο ιστορικό νησί της Δήλου από την επαγγελματία ξεναγό Αμαρυλλίδα Γρυπάρη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη του Κινέζου Πρέσβη στο αρχαιολογικό μουσείο Μυκόνου (Έκθεση Vanity), στο Ναυτικό Μουσείο και στο Μουσείο της Λένας. Ο Πρέσβης της Κίνας έμεινε εντυπωσιασμένος τόσο από τον αρχαιολογικό θησαυρό της Δήλου όσο και από τον παραδοσιακό οικισμό της Μυκόνου, όπου ξεναγήθηκε από τον κ. Κουκά. Οι δυο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και για την Αμφικτυονία των αρχαίων ελληνικών πόλεων, αλλά και το ενδεχόμενο διασύνδεσης-ένταξης στο δίκτυο αρχαίων κινεζικών πόλεων, στα πλαίσια της «ελληνοκινεζικής φιλίας».

Οι κ.κ. Κουκάς και Xiaoli συμφώνησαν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαφημιστεί στην Κίνα ο ειδικός προορισμός της Δήλου, ιδίως για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο, κατά τους οποίους οι Κινέζοι λαμβάνουν ως επί το πλείστον τις άδειές τους. Βασικός στόχος της Δημοτική Αρχή Μυκόνου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μέσω της συνεργασίας με την Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα, αναμένεται η επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. «Κύριο όχημα» για την ανάπτυξη της προαναφερόμενης συνεργασίας αποτελούν οι μακραίωνες ιστορικές & πολιτιστικές καταβολές των δυο λαών, ενώ «κοινό σημείο αναφοράς» ο παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικός θησαυρός της Δήλου.

Κατά το κλείσιμο της ιστορικής συνάντησης του Δημάρχου Μυκόνου με τον κ. Xiaoli, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα απηύθυνε πρόσκληση (όπως άλλωστε και στους Δημάρχους Σύρου και Τήνου αντίστοιχα) προς τον κ. Κουκά και τη Δημοτική Αρχή, να επισκεφτούν την Κίνα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επαφές με σημαντικούς παράγοντες του πολιτικού και επιχειρηματικού βίου αλλά και με παγκόσμιους κολοσσούς της τουριστικής βιομηχανίας.