Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Συρμαλένιος: "Αποκαθιστούμε την νομιμότητα"

Ν. Συρμαλένιος: “Αποκαθιστούμε την νομιμότητα”

|

“Αποκαθιστούμε τη νομιμότητα και την παράδοση διακοσίων ετών στην Τήνο”- Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιου για την τροπολογία που αφορά στο ΠΙΙΕΤ

“Την τροπολογία για το ΠΙΕΤ συνυπογράφω μαζί με άλλους έξι συναδέλφους, που είναι και σε άλλα κόμματα, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο κ. Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο κ. Κώστας Ζουράρις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που συνυπογράφουν αυτή την τροπολογία, η οποία για μας τους Κυκλαδίτες και για ολόκληρη την Τήνο είναι μια εμβληματική στην κυριολεξία τροπολογία, διότι αποκαθιστά τη νομιμότητα και την παράδοση διακοσίων χρόνων κυριολεκτικά.

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά συναδέλφους, οι οποίοι έχουν ερωτηματικά γύρω από αυτό το ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που ξεκίνησε όταν ψηφίστηκε η αλλαγή του από τη δικτατορία το 1969 και κατήργησε αυτό το καθεστώς που ξεκίνησε το 1823. Θα αναφέρω συγκεκριμένα και τα βασιλικά διατάγματα της 7ης Απριλίου 1851 και της 19ης Δεκεμβρίου 1887, τα οποία καθόρισαν τους σκοπούς του Ιδρύματος αυτού ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο, κατά τους δωρητές της έκτασης που χτίστηκε ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, πέρα από τους σκοπούς της θρησκευτικής λατρείας των Τηνίων, αποσκοπούσε στο να βοηθήσει με κοινωφελή έργα ολόκληρο το νησί. Έργα τα οποία έχουν να κάνουν με βοήθεια σε φτωχούς, με βοήθεια στα σχολεία, με βοήθεια στο γηροκομείο, με βοήθεια στο λιμάνι κι όπου αλλού χρειάζεται μια οικονομική στήριξη για το καλό της τοπικής κοινωνίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα διακόσια χρόνια, με λαϊκοκληρική σύνθεση της διοίκησης το ίδρυμα κατάφερε πραγματικά να δημιουργήσει αυτό το κοινωφελές έργο, που έφερε πολλά καλά στο νησί της Τήνου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους.

Ήλθε, λοιπόν, στην κυριολεξία μια νύχτα του Οκτωβρίου του 2014, όπου ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγα, έφερε την τροπολογία αυτή, με την οποία επανέφερε ουσιαστικά το καθεστώς που είχε επιβάλλει η στρατιωτική δικτατορία. Είναι κρίμα το κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο οποίο ανήκει το ΠΑΣΟΚ, να μην έρχεται «με τα δύο χέρια» να ψηφίσει υπέρ αυτής της τροπολογίας αποκαθιστώντας τη δημοκρατική παράδοση.

Τι έκανε αυτή η τροπολογία; Κατ’ αρχήν, κατήργησε την εξαίρεση που είχε στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον 590/1977, στο άρθρο 66 παράγραφος 1, το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου από τα αμιγώς εκκλησιαστικά ιδρύματα. Το εξαίρεσε και το υπήγαγε από την εποπτεία του κράτους αμιγώς στην εποπτεία της Εκκλησίας, ενισχύοντας και τον ρόλο του επιχώριου Μητροπολίτη με διπλή ψήφο στη διοίκηση και με τη δυνατότητα απόλυτης προτεραιότητας στην εκλογή του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα της διοίκησης.

Πέραν αυτού, έβαλε τον Μητροπολίτη να συμμετέχει στην επιλογή του Διευθυντή της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής του Πύργου της Τήνου. Πρόκειται για μια ιστορική σχολή που βγάζει τους καλύτερους τεχνίτες, οι οποίοι έχουν δουλέψει και δουλεύουν κυρίως στην Ακρόπολη. Ο Μητροπολίτης, λοιπόν, επιλέγει τον Διευθυντή, κάτι το οποίο είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε εν μια νυκτί, εν αγνοία του λαού της Τήνου, εν αγνοία του Δήμου. Και θέλω να σημειώσω ότι ο Δήμαρχος παρίσταται αυτήν τη στιγμή στα θεωρεία και μας παρακολουθεί, καθώς και αντιπροσωπεία από το Δημοτικό Συμβούλιο, που περιμένει αυτήν τη μέρα, μετά από τρία χρόνια να υλοποιηθεί αυτό που είχαμε υποσχεθεί –κι εγώ προσωπικά- σε μια συνέλευση χιλίων ανθρώπων, που ξεσηκώθηκαν -μια τοπική λαοθάλασσα της Τήνου- όταν έγινε αυτή η τροπολογία εν αγνοία τους.

Ήμουν ο μόνος Βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε, που είχαμε ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ», γιατί δεν γνωρίζαμε ποιο είναι το νόημα αυτής της τροπολογίας, όταν ειδοποιήθηκα στις 24:00΄ τη νύχτα, χωρίς να είμαι παρών στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Υποσχέθηκα, λοιπόν, ότι θα επαναφέρουμε το καθεστώς της παράδοσης και της κανονικότητας της λειτουργίας του Ιδρύματος. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Η αποκατάσταση αυτής της παράδοσης δεν έχει να κάνει ούτε με εναντίωση στο θρησκευτικό συναίσθημα, ούτε με εναντίωση προσωπική στον επιχώριο Μητροπολίτη. Έχει να κάνει με τη βαθιά πεποίθηση ότι οι παραδόσεις, οι οποίες ίσχυσαν επί διακόσια χρόνια και τις οποίες έχει υιοθετήσει ο λαός της Τήνου, θα συνεχίσουν να κατευθύνουν τις διαδικασίες και τη λειτουργία του Ιδρύματος. Και αυτό περιμένει απόψε όλος ο λαός που μας παρακολουθεί.

Σας διαβεβαιώ ότι έχω λάβει πάρα πολλά μηνύματα αυτήν τη στιγμή που μιλάμε από την Τήνο, που περιμένουν, ανεξάρτητα πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης, τη θετική ψήφο των κομμάτων για την αποκατάσταση αυτής της κανονικότητας.

Όποιος νομίζει ότι με την ενδεχόμενη καταψήφιση αυτής της τροπολογίας ή την ουδέτερη στάση θα προσφέρει έργο στη θρησκευτική πίστη και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Θα συνιστούσα μία επίσκεψη εκπροσώπων των κομμάτων στην κοινωνία της Τήνου, για να διαπιστώσουν το βάθος και τα αισθήματα αυτού του κόσμου απέναντι σε αυτή την υπόθεση.

Αισθάνομαι, λοιπόν, μία ηθική ικανοποίηση που μπορώ να κοιτάζω τον λαό της Τήνου στα μάτια μετά από τρία χρόνια. Πιστεύαμε ότι θα ερχόταν η αλλαγή της τροπολογίας αμέσως με την Κυβέρνησή μας το 2015, αλλά πολλές δυνάμεις, όπως αυτές που σήμερα προσπάθησαν να αποτρέψουν την ψήφιση αυτής της τροπολογίας, δυστυχώς καθυστέρησαν επί τρία χρόνια την επαναφορά στην κανονικότητα και στην παράδοση του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα