Ν. Συρμαλένιος: Καμία απάντηση για το θέμα της καταστροφής του εναέριου μεταφοράς σμύριδας Νάξου

ξημερώμα της 25ης Ιουλίου, η Κόρωνος και η γύρω περιοχή λαμπάδιασε... Θύμησες από τον Σεπτέμβριο του 2017 ξύπνησαν... Λίγο μετά τις 1 το πρωί είχαμε φωτιά που έφτασε έως το Αιολικό Πάρκο, έκαψε περίπου 300 στρέμματα βοσκοτόπια, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε τις επόμενες ημέρες όταν και έγινε επιθεώρηση τους χώρους και υπήρξε πρόβλημα με τον πάλαι ποτέ εναέριο μεταφοράς σμύριδας από την Κόρωνο προς την Μουτσούνα. Κομμένο συρματόσκοινο, πυλώνες πεσμένοι όπως και κουβάδες...  Αποτέλεσμα; Η καταγγελία που έγινε από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κορώνου κου Χουζούρου, του πρώην προέδρου της κοινότητας κου Μανωλά και του προέδρου σμυριδωρυκτών κου Πάσουλα, για βανδαλισμό του εναέριου... Και αυτή η καταγγελία έφτασε έως την Ελληνική Βουλή μέσω ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος... 

Αποδέκτες οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη και η ερώτηση έχει θέμα " Καταστροφές και βανδαλισμοί στον εναέριο μεταφοράς σμύριδας στην Κόρωνο Νάξου" Ρωτάει δε τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν και κυρίως εάν θα ξεκινήσει ή θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια αξιοποίησης του εναέριου, μνημείο για τους κατοίκους όχι μόνο Κορώνου αλλά και όλων των κατοίκων της Ορεινής Νάξου...   

Δύο μήνες μετά και; Καμία δέσμευση από τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων για την καταστροφή του εναέριου μεταφοράς της σμύριδας Νάξου ...  Αυτό αναφέρει σε δελτίο Ενημέρωσης που εξέδωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος... και όπως τονίζει "

Με τη συμπλήρωση σχεδόν δύο μηνών από την κατάθεση της Ερώτησης μας σχετικά με την αποκατάσταση του εναέριου μεταφοράς σμύριδας, από καταστροφική επέμβαση αγνώστων μετά την χαλάρωση του συρματόσχοινου που ίσως προκλήθηκε από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, μας κοινοποιήθηκαν οι σχετικές απαντήσεις τα συναρμόδια υπουργεία.

Δυστυχώς από αυτές δεν εξάγεται καμία απολύτως δέσμευση ότι έχουν προγραμματιστεί ή πρόκειται στο εγγύς μέλλον να προγραμματιστούν συγκεκριμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του σημαντικού βιομηχανικού μνημείου της νεότερης Ελλάδας, που χαρακτηρίζει ιστορικά την περιοχή της ορεινής Νάξου. (Παρατίθενται  συνημμένες)

Συνοπτικά,

  1. το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μας ενημερώνει ότι διεξάγονται προανακρίσεις για τον εντοπισμό των δραστών
  2. το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφαίνεται ότι μπορεί να ενταχθεί η χρηματοδότηση όποιου έργου αποφασιστεί στα ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2014 – 2020. Άραγε από ποιόν φορέα;
  3. το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι έχει υπάρχει αμφισημία ως προς τον φερόμενο ιδιοκτήτη (;) και ότι θα διενεργήσει αυτοψία βάσει της οποίας θα κάνει συστάσεις προς τον φερόμενο ιδιοκτήτη, ενώ τέλος,
  4. το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι έχει εγγραφεί από 19/6/2019 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κονδύλι 270.000, α) για την αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των σμυριδωρυχείων Νάξου και β) για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των σμυριδεργατών και των περιοίκων ορυχείων, δηλαδή με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για γενικόλογες και χωρίς καμία δέσμευση απαντήσεις, που μας δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για τύχη του ιστορικού μνημείου. Το κράτος ψάχνει τον ιδιοκτήτη ενώ το ίδιο είναι και ο καταστροφέας των εγκαταστάσεων της Μουτσούνας και ο υπεύθυνος για την φύλαξη (με μόνιμους υπαλλήλους) και τέλος  υπόχρεος για την συντήρηση και την αποκατάσταση.

Είναι πολύ λυπηρό η ιστορία των σμυριδεργατών, η ιστορία των κατοίκων της ορεινής Νάξου που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την εξόρυξη της σμύριδας να αφανίζεται και να χάνεται εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας.

Το οξύμωρο είναι ότι πολύ πρόσφατα, στις αρχές Αυγούστου 2019, παρουσία μάλιστα και του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε η τελετή αποκάλυψης του αγάλματος του σμυριδεργάτη, ακριβώς για να τιμήσει όλους αυτούς που στο διάβα της ιστορίας συμμετείχαν κάτω από αντίξοες συνθήκες στην εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού.

Αντίθετα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα, προέβλεπε την αξιοποίηση του υπόγειου και επίγειου γεωπολιτιστικού αποθέματος της σμύριδας, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ορεινής Νάξου. (Δύο υπουργοί Ενέργειας-Περιβάλλοντος έδειξαν το ενδιαφέρον με την επίσκεψη τους στις εγκαταστάσεις - ορυχεία και την συζήτηση με τους σμυριδεργάτες. Έχει εκπονηθεί και σχετική μελέτη).   

Τέλος με την ευκαιρία, θα θέλαμε να μάθουμε γιατί έχει καθυστερήσει φέτος τόσο πολύ το άνοιγμα των σμυριδωρυχείων; Μήπως στην κυβέρνηση της ΝΔ, υπάρχουν άλλες στοχεύσεις ως προς το ζήτημα της σμύριδας;