"Να πάρετε …δάνειο και θα τα ...βρούμε"

Μα μερικές φορές είναι να βαράς στο κεφάλι σου στο τοίχο απέναντι στην ξεροκεφαλιά κάποιων ανθρώπων. Να πηγαίνεις με στοιχεία και να τους λες «κοιτάξτε, έχετε λάθος. Τα νούμερα δεν είναι αυτά που έχετε. Και να σου απαντούν. Οκ πάρτε δάνειο στο ύψος του χρέους που εμείς πιστεύουμε και εάν έχετε δίκιο τότε θα τα …βρούμε με συμψηφισμό»… Σε μία εποχή όπου ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως …κόκκινοι, λόγω αδυναμίας να εκπονήσουν προϋπολογισμό, έρχεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και λέει στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «πάρτε δάνειο. Κι εάν έχετε δίκιο, θα τα βρούμε με συμψιφισμό»… Η χώρα του δανείζειν και δανείζεσθαι λοιπόν…

Και για όσους δεν κατάλαβαν; Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου Ναξιακή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ Μαργαρίτη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαίτο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επί των οικονομικών κ. Ανεβλαβή και την δημοτική υπάλληλο αρμόδια για θέματα οικομικών κα Λεοντίου πέρασαν την είσοδο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην Αθήνα αλλά και πάλι την ίδια αντιμετώπιση είχαν από τον πρόεδρο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στη συζήτηση που είχαν με θέμα το φερόμενο χρέος του Δήμου, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τους ελέγχους του Δήμου.

Η Ναξιακή αντιπροσωπεία παρέθεσε όλα τα νέα στοιχεία και ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά από σχετικό έλεγχο ενταλμάτων και παραστατικών του ίδιου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στοιχειοθετώντας έτσι την θέση του Δήμου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ενέμειναν σταθεροί στην άποψή τους, δηλαδή, οι δυο πλευρές να προχωρήσουν στη σύναψη δανειακής σύμβασης για τη διευθέτηση του φερόμενου χρέους και παράλληλα να συνεχιστούν οι έλεγχοι και από δυο πλευρές. Όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τους ελέγχους δύναται να συμψηφιστεί στη δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cycladesvoice.gr ο κ. Μαϊτος σε σχετική ερώτηση που του έγινε απάντησε ««Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει κάποιους μήνες, γεγονός που σημαίνει, ότι ο δήμος μας λόγω του χρέους που του έχει καταλογιστεί από το Ταμείο Πρακαταθηκών και Δανείων, από την 1η Ιανουαρίου 2016 δεν θα μπορεί να λάβει το δάνειο, το δε ΤΠΔ θα στείλει για βεβαίωση το αντίστοιχο ποσό στη ΔΟΥ Νάξου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι, προτάθηκε και πάλι από το ΤΠΔ να προχωρήσει ο δήμος στη λύση του δανείου, και αν προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων η οποιαδήποτε ευνοϊκή για το δήμο διαφορά σε σχέση με το καταλογισθέν ποσό, δηλαδή προκύψει μείωσή του, τότε θα γίνει ο αντίστοιχος συμψηφισμός του"

Μετά τις διαπραγματεύσεις, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προτίθεται να ενημερώσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί η πιο συμφέρουσα λύση για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Να σημειώσουμε ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το φερόμενο ως χρέος ύψους 1,186.000 ευρώ ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο από τη στιγμή που περίπου 800.000 ευρώ προέρχονται από κωδικό με την ονομασία «Μικρά κοινωφελή έργα» στα οποία έμπαιναν όλες οι χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό μηχανισμό για εκτέλεση έργων στις κοινότητες. Από αυτά τα 672.000 ευρώ πήγαν στον Καποδιστριακό Δήμο Νάξου και οι 122.000 ευρώ στις τότε κοινότητες των Μικρών Κυκλάδων. Και ουσιαστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε …διπλοεγγραφή από τη στιγμή που οι τότε Δήμοι και Κοινότητες έκαναν έργα με βάση τα τακτικά και έκτακτα έσοδα και όχι από τον συγκεκριμένο κωδικό… Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν η …συνέχεια 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News