Νάξος - αεροδρόμιο: Δημοπράτηση της επέκτασης την 13η Σεπτεμβρίου 2022

αεροδρόμιο Νάξου

Τι είχαμε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες"Δημοπρατείται εντός των επομένων ημερών το έργο για την επέκταση του αεροδρομίου στη Νάξο. Το έργο υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο προχώρησε σε δέσμευση 22 εκατ. ευρώ και έγκριση των τευχών δημοπράτησης της εργολαβίας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται άμεσα..".

Και το "άμεσα" είναι σε έναν μήνα. Οπως διαβάζουμε σε ανάρτηση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού " Η δημοπράτηση στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 του έργου «Επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου, προϋπολογισμού 17.741.935,48 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24 %, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι γεγονός..."

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κου Λιανού αναφέρει: "  Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών μας, αλλά και η ανάπτυξη των νησιών μας. Η δημοπράτηση στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 του έργου «Επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου, προϋπολογισμού 17.741.935,48 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24 %, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι γεγονός και σηματοδοτεί την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου μας. Η συστηματική και επίμονη προσπάθειά μας δικαιώνεται. Με την ίδια διάθεση συνεχίζουμε, υλοποιώντας τις βασικές μας δεσμεύσεις". 

 

Εμείς να σημειώσουμε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο υποδομών για τη Νάξο που θα αποκτήσει ένα πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό αεροδρόμιο.

Στόχος είναι να μεγαλώσει ο αεροσταθμός, το πεδίο ελιγμών του διαδρόμου προσαπογειώσεων, η επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, η διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχόδρομου η κατασκευή δύο νέων τροχοδρόμων, κ.α.. Επίσης θα χρηματοδοτηθούν διαμορφώσεις ασφαλείας, φωτοσημάνσεις αλλά και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, συνδέσεις ΟΚΩ και απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα πλάνα, το μήκος του διαδρόμου θα επεκταθεί στα 1.200 μ, θα κατασκευαστεί ζώνη ασφαλείας διαδρόμου (Runway End Safety Area, RESA) και στις δύο πλευρές του, θα κατασκευαστούν δύο νέους τροχοδρόμοι, ενώ το πεδίο ελιγμών θα μεγαλώσει κατά 8.000 τ.μ. και το κτίριο του αερολιμένα κατά 2.100 τ.μ.

Να θυμίσουμε πως από τις αρχές του 2020 έχει ληφθεί απόφαση από το υπουργείο Υποδομών για την την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων, που απαιτούνται για το έργο: «Επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων του αεροδρομίου Νάξου προς νότο, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση χώρων για την υποστήριξη λειτουργίας του αερολιμένα στην ευρύτερη περιοχή» του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων του Νομού Νάξου». Το συνολικό εμβαδόν των απαλλοτριωθέντων ακινήτων θα ανέλθει στα 84.464,70 τ.μ. Η δαπάνη, ποσού 400.000 ευρώ, καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναλυτικά οι εργασίες

Το έργο χωρίζεται στα εξής υποέργα:

1ο Υποέργο:

1. Επέκταση του διαδρόμου (Runway) προς νότο κατά 300 m, έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει καθαρό μήκος 1.199 m και 30 m πλάτος.
2. Διαμόρφωση πλευρικών ζωνών ασφαλείας στο επεκτεινόμενο τμήμα του διαδρόμου σε πλάτος 40 m εκατέρωθεν του άξονα του διαδρόμου.
3. Διαμόρφωση ακραίας ζώνης ασφαλείας του διαδρόμου μήκους 60 m μετά το πέρας του επεκτεινόμενο τμήμα του διαδρόμου.
4. Διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας (RESA) μετά το τέλος της νέας νότιας ακραίας ζώνης ασφάλειας του διαδρόμου μήκους 90 m.

5. Διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχοδρόμου από 15m σε 18m και διαμόρφωση εκατέρωθεν ερεισμάτων πλάτους 3,50 m (Taxiway 2).
6. Κατασκευή δύο νέων συνδετήριων τροχοδρόμων, εκ των οποίων ο ένας βόρεια του υφιστάμενου τροχόδρομου, ενώ ο δεύτερος νότια του υφιστάμενου πλάτους 18 m με εκατέρωθεν ερείσματα πλάτους 3,50 m (Taxiways 1 & 3).
7. Κατασκευή πέλματος στροφής (turn pad) για την αναστροφή των αεροσκαφών μετά το τέρμα του επεκτεινόμενου τμήματος του διαδρόμου. Στο άλλο άκρο του διαδρόμου ο κύκλος στροφής που είναι πλησιέστερος στο τέρμα του διαδρόμου θα χρησιμοποιείται σαν περιοχή turn pad.
8. Επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 80m βόρεια και κατά 40m νότια, ήτοι κατά 6.000 m2 (Apron).
9. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του υφιστάμενου πεδίου ελιγμών (διαδρόμου, τροχοδρόμου και δαπέδου).

10. Κατασκευή των απαραίτητων υδραυλικών έργων αποστράγγισης-αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.
11. Κατασκευή εσωτερικής περιμετρικής οδού του αεροδρομίου, συνολικού μήκους 3.000 m περίπου και πλάτους 5,00 m.
12. Κατασκευή περίφραξης στα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής και αντικατάσταση της υφιστάμενης στο δυτικό όριο του αεροδρομίου στην περιοχή που εφάπτεται της λίμνης.
13. Αντικατάσταση της υπάρχουσας εγκατάστασης φωτοσήμανσης φορητού τύπου, με νέα μόνιμου τύπου και επέκταση αυτής στο νέο τμήμα του διαδρόμου, στους νέους τροχοδρόμους και στο νέο τμήμα του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, με την εγκατάσταση φωτιστικών διαδρόμου, τροχοδρόμων, PAPIS, RTILS κ.λπ. Στο υφιστάμενο δάπεδο στάθμευσης α/φ και στην επέκτασή του θα εγκατασταθούν νέες Η/Μ εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού.
14. Ανακαίνιση του υφιστάμενου οικίσκου φωτοσήμανσης και εγκατάσταση νέου Η/Μ εξοπλισμού (σταθεροποιητές έντασης, πίνακες, κατανεμητές, Η/Ζ, κ.λπ.).

2ο Υποέργο:

Κατασκευή εξωτερικής οδού μήκους 586 m στο Ν.Δ. τμήμα της επέκτασης του διαδρόμου για την αποκατάσταση των θιγόμενων, από την επέκταση του δ/δ, υφιστάμενων οδικών προσβάσεων, εντός της απαλλοτριωθείσας έκτασης του αεροδρομίου με τα απαραίτητα υδραυλικά έργα αποστράγγισης-αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News