Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Απεργιακή Επιτροπή: "Ο κόπος μας δεν είναι τζόγος"

Νάξος – Απεργιακή Επιτροπή: “Ο κόπος μας δεν είναι τζόγος”

|

Πραγματοποιήθηκε στις 18/2/2020 η απεργιακή συγκέντρωση της Απεργιακής Επιτροπής Νάξου, με τη συμμετοχή εργαζόμενων, συνταξιούχων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας. – Ποιοι ήταν οι ομιλητές και ποιο ήταν το βασικό μήνυμα  

Πραγματοποιήθηκε στις 18/2/2020 η απεργιακή συγκέντρωση της Απεργιακής Επιτροπής Νάξου, με τη συμμετοχή εργαζόμενων, συνταξιούχων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας. Στη συγκέντρωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Κορρές, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νάξου, ενώ νωρίτερα, από το βήμα της συγκέντρωσης, απηύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα στήριξης στον αγώνα του Τηνιακόυ λαού ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ο Γιάννης Κορρές επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στο μήνυμα του ο Γιάννης Κορρές τόνισε την ανάγκη, εγρήγορσης από τους κατοίκους και τους φορείς όλων των νησιών, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα νησιά μας, καλώντας σε διεκδίκηση προκειμένου να αποσυρθούν άμεσα οι άδειες από τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται τον τομέα της ενέργειας. Αλλά και για αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα διαχείρισης της ανεργίας, που θα αξιοποιεί τους ενεργειακούς πόρους για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με φθηνή ενέργεια.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα έστειλαν μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν έχει την έγκριση των εργαζομένων για να υλοποιήσει το τερατούργημα που μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση από δικαίωμα σε εμπόρευμα, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, στέλνοντας τους εργαζόμενους στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της υγείας. Δε θα ανεχτούμε να παίζεται ο ιδρώτας μας σε χρηματιστηριακές λοταρίες, να «επενδύονται» οι συντάξεις με όρους χαμηλού-μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Ο κόπος μας δεν είναι τζόγος! 

img-cd2472e555f3055870f658a08840ac84-v.jpg

Κεντρική ομιλία 18.2.2020

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, άνεργοι

Από την σημερινή μας συγκέντρωση, από τις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα ενώνουμε τις φωνές μας.

Ενώνουμε τις γροθιές μας, τις ελπίδες μας και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Καταδικάζουμε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση. Παλεύουμε για Δωρεάν και Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Για υψηλές παροχές υγείας-πρόνοιας.

Η σημερινή απεργία είναι ακόμα ένας κρίκος στον αγώνα της τελευταίας περιόδου. Αγώνας που μέσα από συγκεντρώσεις, ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις σωματείων σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα αποφασίζουμε ότι πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση, μπει στο ιντερνέτ θα πέσει πάνω σε πάρα πολλά δημοσιεύματα που λένε πόσο θα κερδίσουμε από τον νέο νόμο. Μιλάνε για αυξήσεις. Για διόρθωση αδικιών. Για αλλαγή του τοπίου εδώ και 10 χρόνια. Προσπαθούν να πλάσουν ένα παράλληλο σύμπαν, έναν τεχνητό ενθουσιασμό. Σε εκπομπές και πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κυβερνητικά στελέχη, μαζί με τη συμβολή γνωστών “ειδικών”, μιλούν για τις αυξήσεις στα 35 και στα 42 χρόνια ασφάλισης, στους μισθούς των 1.000 και των 2.000 ευρώ. Δημιουργούν μια ψεύτικη πραγματικότητα για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, για να παραδώσουν μπιρ-παρά το Ασφαλιστικό στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους επιχειρηματίες της Υγείας. Πατάνε πάνω στην άγνοια, ιδιαίτερα των νέων εργαζόμενων, ώστε το Ασφαλιστικό να αντιμετωπίζεται ως δύσκολος γρίφος, ώστε οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ασχοληθούν με αυτό, στέλνοντάς τους παράλληλα στην αγκαλιά των αρπαχτικών που καραδοκούν με τις φανταχτερές τους διαφημίσεις.

Ταυτόχρονα θάβονται εντελώς οι δραστηριότητες των σωματείων, οι παρεμβάσεις των εργαζόμενων, των συνταξιούχων. Λες και όλη η πλάση χαίρεται με αυτό τον νόμο. Έχει θαφτεί εντελώς ο μεγάλος απεργιακός αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας για το ίδιο ακριβώς θέμα. Απόδειξη ότι η επίθεση αυτή είναι συντονισμένη από τα αφεντικά απανταχού. Ότι είναι κοινή στρατηγική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης”. Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοσέτ. Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Οι δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων έρχονται με το νόμο της ΝΔ να ενταφιαστούν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα.

Ξεπερνώντας τα μεγάλα λόγια διάφορων υπουργών, βουλευτών και «ειδικών» επί του ασφαλιστικού και κοιτώντας στα συγκεκριμένα στοιχεία, πέφτουν οι ψεύτικοι μανδύες και μένει πεισματάρα η αλήθεια.

Η ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο, αφού η αρχιτεκτονική του παραμένει απαράλλακτη. Απλά κάνει κάποιες προσθήκες για να τον θωρακίσει και για να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Δικαίως ονομάζεται λοιπόν από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση-Κατρούγκαλου

img-2de895f77918d5ef0148f1f4e874c31b-v.jpg

Τι λέει λοιπόν αυτός ο νέος νόμος;

  1. Ανοίγει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, όπου η ανταποδοτική σύνταξη θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο. Οι συντάξεις θα ονοματίζονται πλέον χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού – μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Το κράτος θα εγγυάται μονάχα την εθνική κατώτερη σύνταξη που παραμένει στα άθλια επίπεδα των 384 ευρώ για 20 χρόνια και στα 340 ευρώ με 15 χρόνια εργασίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα πληρώνει τις εισφορές του. Το τι θα λάβει όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα της επένδυσης. Αν πάει καλά η επένδυση θα πάρει κάποια σύνταξη, αν όχι… κρίμα χάσατε! 
  2. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Επισφραγίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που έθεσε ο Νόμος Κατρούγκαλου, με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».
  3. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.
  4. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.
  5. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν. 3075/02).
  6. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!
  7. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα.
  8. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το 90% των συνταξιούχων. Και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.
  9. Θεωρεί τα πάνω από 140 δις που κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία -από τους εργοδότες και το κράτος- ως αγύριστα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σημερινούς εργαζόμενους στην ποιότητα των παροχών υγείας, νοσηλείας, μητρότητας.
  10. Πετάει εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων.

Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια συνεχούς ασφαλισμένης εργασίας; Πόσοι εργαζόμενοι περιπλανιούνται από ολιγόμηνα προγράμματα σε ανεργία και πάει λέγοντας. Πόσοι είναι αυτοί που δουλεύουν μαύρα, που δουλεύουν 4ωρα, μερικές μέρες το μήνα. Πώς θα μαζέψουν τα ένσημα; Απάντηση, δεν θα τα μαζέψουν.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων πάνω στο ψέμα. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, γιατί μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κέρδη.

Την ίδια στιγμή στις εργασιακές σχέσεις κυριαρχεί το απόλυτο χάος. Χάος για τους εργαζόμενους, αλλά παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους η κυβέρνηση κάνει σινιάλο για επενδύσεις, προσφέροντας φτηνή, πάμφθηνη εργατική δύναμη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών η πλήρης ελευθερία που αποκτούν -νόμιμα ή πλαγίως- οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές. Με Υπουργική Απόφαση της ΝΔ, πάνω στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο σε μια σειρά περιοχών. Όλα αυτά αποτελούν τους τελευταίους κρίκους στην επίθεση που ξετυλίγεται μεθοδικά εδώ και χρόνια σε βάρος της κυριακάτικης αργίας.

Και φυσικά, σε αυτή την κατεύθυνση και εδώ στο νησί μας, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου ζήτησε πριν από λίγο καιρό με αίτημα του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη την τροποποίηση της απόφασής του σχετικά με την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές το χρόνο (επιπλέον των αναφερόμενων στο Ν.4177/2013). Και από χθες διαβάζουμε στα τοπικά ΜΜΕ την Ανακοίνωση τροποποίησης της απόφασης του κου Αντιπεριφερειάρχη και το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων στη Νάξο όλες τις Κυριακές από 21/3 έως και 31/10, ενώ σε νησιά όπως η Σαντορίνη, Άνδρο, Μύκονος, Κέα, Κίμωλος και Ίο όλες τις Κυριακές του χρόνου.  

Ειδικά στο Εμπόριο, στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό, οι εξελίξεις αυτές δένουν με την απογείωση της “ευελιξίας” και της υποαπασχόλησης, με το καθημερινό ωράριο και τις εβδομαδιαίες ώρες δουλειάς να αυξομειώνονται “ευέλικτα” και χωρίς καμία επιβάρυνση για την εργοδοσία, με τους εργαζόμενους, κυρίως σε αυτούς τους κλάδους, να βρίσκονται στο πόδι από το πρωί έως το βράδυ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολυσυζητημένης “διευθέτησης του χρόνου εργασίας”. Αυτά τα στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης στα νέα ζευγάρια, σε κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Την ίδια στιγμή η πλήρης ασυδοσία που απολαμβάνει η εργοδοσία μεταφράζεται σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα, καθώς μακραίνει ο κατάλογος των εργατικών “ατυχημάτων” μέσα από τα οποία αναδεικνύονται, με τον πλέον τραγικό τρόπο, οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Και πάνω από όλα, οι ευθύνες κυβερνήσεων και εργοδοσίας που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε χώρους όπου ο εργαζόμενος παίζει την υγεία του και τη ζωή του “κορόνα – γράμματα”.

Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς – ακρωτηριασμούς ως και θανάτους που διέλυσαν εργατικές οικογένειες, στο Βόλο, στο Ναύπλιο, στη Χαλκίδα, στην Ξάνθη, στη Λάρυμνα, στα Γιάννενα, στη ΔΕΗ, σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που οι υπηρεσίες του υπουργείου αρνούνται να ελέγξουν.

Από τη ΛΑΡΚΟ, που θέλουν να κλείσουν, που παραμονές της μεγάλης κινητοποίησής τους, έχασε τη ζωή του ένας ακόμα εργάτης, μέχρι και το πιο πρόσφατο “ατύχημα” στα διυλιστήρια της “Motor Oil”, όπου 4 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη.

Οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει μια απέραντη αρένα χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και προστασίας. Η ελευθερία που απολαμβάνουν οι εργοδότες δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής βίας. Μέχρι και εργάτες που πυροβολούνται βλέπουμε, όταν διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Κι επειδή βγαίνουν όλοι και παριστάνουν τις “αθώες περιστερές” και ότι τάχα τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους, η αλήθεια που ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι είναι η εξής:

Κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργούσε τα βασικά αντεργατικά νομοθετήματα της προηγούμενης, αλλά έβαζε πάνω σε αυτά και το δικό της λιθαράκι.

Δείτε μόνο τα τελευταία χρόνια:

– Νόμος Βρούτση για τον κατώτατο μισθό: Υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα ξανασυνεχίζει από την κυβέρνηση της ΝΔ.

– Νόμος Κατρούγκαλου: Ενσωμάτωσε όλες τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σήμερα επεκτείνεται περαιτέρω από την κυβέρνηση της ΝΔ.

– Απεργοκτόνος νόμος Αχτσιόγλου, που επεκτάθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

– Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: Ξεκίνησε με 8 Κυριακές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πήγε στις 32 με ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνεται ξανά με κυβέρνηση της ΝΔ.

Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Ποιον κοροϊδεύουν λοιπόν;

img-f7a775437b37f88f4aa7d523d6c78006-v.jpg

Λένε ψέματα για αυξήσεις στις συντάξεις. Άλλωστε ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει μικρότερη δαπάνη κατά 250εκατ € για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένσημα (δηλαδή 15 με 30 χρόνια δουλειάς), παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (που πλέον υπολογίζεται ως ο μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο και όχι στα 5 καλύτερα χρόνια) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Οι όποιες αυξήσεις θα δοθούν αφορούν ελάχιστους συνταξιούχους, και οι περισσότερες από αυτές είναι λογιστικές και όχι πραγματικές, θα μειώσουν δηλαδή την προσωπική διαφορά. Ακόμα και αυτές οι μικρές αυξήσεις για εργαζόμενους με πάνω από 35 έτη θα δοθούν μετά το 2022 και η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό) και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τι θα πει αυτό το τελευταίο; Ότι θέλουν να συνδέσουν και την δυνατότητα αυξήσεων με το αν πάει καλά η οικονομία, τα κέρδη των εργοδοτών.

Είναι το ίδιο βιολί που κάνουν και στον κατώτατο μισθό. Θυμίζουμε: με τον Νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου επέβαλαν οι κατώτατος μισθός να ορίζεται από υπουργική απόφαση βάση της αντοχής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι η αύξηση του κατώτατου θα είναι η διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ. Δηλαδή αφού είχαμε αύξηση περίπου 2% θα έπρεπε ο κατώτατος να αυξηθεί κατά 4%. Τι έγινε τελικά;

Βιάστηκαν άρον-άρον και εν κρυπτώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση να υπογράψει πριν λίγες μέρες την διατήρηση της αθλιότητας του 650€ μικτά πριν καν ανοίξει η κουβέντα ακόμα και γι αυτή την ελάχιστη αύξηση. Σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ορκίζονται στο όνομα της αύξησης στα 751€ αλλά για… αργότερα. Η μεν ΝΔ λέει ότι ο μισθός θα πάει στα 703€ στα επόμενα 3 χρόνια. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ λέει να φτάσουμε στα 751€ το 2022. Θυμίζουμε βέβαια τι έλεγε το 2015 που προεκλογικά έταζε άμεση νομοθέτηση του κατωτάτου στα 751€, όντας κυβέρνηση 5,5 χρόνια διατήρησε την αθλιότητα του 586 και 511, καταψήφισε τις προτάσεις των σωματείων, τις προτάσεις που μόνο το ΚΚΕ έφερε στην Βουλή για 751€, εφάρμοσε τον ν. Βρούτση για ορισμό του μισθού από τον υπουργό. Πόσο θράσος πια!

Η κατάσταση λοιπόν για τους εργαζόμενους χειροτερεύει. Αυτός ο νόμος την χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Συχνά στις κουβέντες μας με συναδέλφους ακούμε: «τι με νοιάζει το ασφαλιστικό, εγώ δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ» ή «από το να πληρώνω εισφορές και να μην έχω σοβαρό σύστημα υγείας, ας τα δίνω σε μια ιδιωτική ασφάλιση».

Απαντάμε: Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι η υγεία, είναι η πρόνοια, είναι η νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα φάρμακα, η προστασία της μητρότητας, τα εμβόλια.

Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε αυτό το μπάχαλο στην υγεία που υπάρχει σήμερα με ευθύνη των ίδιων των κυβερνήσεων που δήθεν έρχονται σήμερα ως σωτήρες του ασφαλιστικού. Απαιτούμε επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων που πήγαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και κάθε είδους ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, αύξηση του προϋπολογισμού για υγεία-πρόνοια, υψηλής ποιότητας παροχές υγείας, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, λειτουργούν για το κέρδος. Η υγεία μας θα μπαίνει στην λογική του αν το όφελος υπερτερεί το κόστος. Για να έχεις αυτές τις καλύψεις σε μια ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να πληρώνεις επί 4, επί 5 για να ασφαλίσεις και την οικογένεια σου. Άλλωστε όσο μειώνονται οι καλύψεις της δημόσιας ασφάλισης, αντίστοιχα και περισσότερο θα μειώνονται και από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Δείτε το παράδειγμα της Αμερικής που η ασφάλιση είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Αν δεν έχεις χρήμα στην καλύτερη παίρνεις δάνεια για να νοσηλευτείς στην χειρότερη δεν νοσηλεύεσαι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλά είναι τα παραδείγματα των κανονιών που βάρεσαν ασφαλιστικές εταιρίες που θεωρούνταν έμπιστες όπως Ενρον ή και Ασπίς με πολύ κόσμο να βρίσκεται χωρίς ασφάλιση και με χαμένα τα χρήματά του.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι και τα επαγγελματικά ταμεία. Στον κλάδο των ελεγκτικών εταιριών υπάρχει τέτοιο ταμείο που μάλιστα παρουσιάζεται και ως ένα από τα καλύτερα. Οι καλύψεις ακολουθούν αυτές του ΕΦΚΑ αλλά προπληρώνεις όλα τα ιατρικά έξοδα και τα παίρνεις μετά από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα αν κάνεις κάποια εγχείρηση ή νοσηλεία να χρειάζεται να βγάλεις από την τσέπη 2-3χιλ μπορεί και παραπάνω, μέχρι να στα δώσουν. Το ταμείο δεν προβλέπει καν την 6μηνη άδεια για την μητρότητα με αποτέλεσμα οι μητέρες να γυρνούν στην δουλειά στους 2 μήνες από την γέννηση. Στην διεκδίκηση του σωματείου ώστε να δίνεται άδεια, η διοίκηση του ταμείου απάντησε ότι πρέπει να κάνουν έρευνα για να δουν πιο είναι το κόστος ώστε να υπολογίσουν αν μπορούν να το επιτρέψουν.

Μαντέψτε πως απαντάει σε αυτή την κατάσταση η διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ!

Ενώ τόσο καιρό δεν έχει βγάλει άχνα για το ασφαλιστικό, η διορισμένη ηγεσία εξέδωσε ανακοίνωση μνημείο απεργοσπασίας. Η ανακοίνωση λέει ότι «γίνεται πολύ κακό για τίποτα», μιλάει για «ελαφρές βελτιώσεις» σε όσα ισχύουν σήμερα χωρίς να βγάζουν άχνα για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Στο διά ταύτα της επιχείρησης χτυπήματος της απεργίας, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ καταλήγει ότι «δεν πρόκειται να εντάξει την αντίδρασή της στις προωθούμενες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σε κανέναν κομματικό σχεδιασμό καμίας παράταξης. Διατηρώντας την αυτονομία της επιδιώκει εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για τη διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα εγγυάται τις παρούσες και τις επόμενες γενιές…»!

Απεργοσπασία και «διάλογος μέχρι τελικής πτώσης», με τους εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μην κρατούν πια ούτε τα προσχήματα…

Αποτελούν τον λαγό στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό, ζητάνε την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, έχουν ανοιχτά πάρε – δώσε και ανταλλάγματα. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, εμφανίζονται όχι απλά ως ένας βαθύς απεργοσπαστικός μηχανισμός, αλλά ως μια σφραγίδα που τάχα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και επιδιώκει να περάσει γύψο στις εργατικές διεκδικήσεις, να κυριαρχήσει η αφωνία στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, να συμβάλει πλάι στην κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της, στη σιγή νεκροταφείου.

Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν ξεπεράσει τη γραφειοκρατική ομάδα της ΓΣΕΕ. Παρά τις απειλές και την υπονομευτική προσπάθεια που κάνει, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα αλλά και η ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν στη σημερινή απεργία, διαδηλώνουν έξω από τα υπουργεία, τη Βουλή και τις εργοδοτικές ενώσεις, για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση που παραδίδει την Ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους επιχειρηματίες της Υγείας, που μετατρέπει την Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε τζόγο και ατομικό ρίσκο.

Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

 Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας.

Διεκδικούμε:

  1. Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  2. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
  3. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  4. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  5. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  6. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  7. Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.

 Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση!

Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες!

 

Όλα κερδίζονται στον δρόμο του αγώνα!

Με το κεφάλι ψηλά, με το δίκιο στο πλευρό μας, παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

ΑΟ Θήρας: Συνέτριψε την ΑΕΚ, πάει Πειραιά κόντρα στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τη 3η θέση

Ο ΑΟ Θήρας έδειξε αντανακλαστικά, διέλυσε την ΑΕΚ και κρατάει την 3η θέση στα χέρια του - Τι έγινε στην προτελευταία αγωνιστική της Volley league Γυναικών

Βία – Παρενόχληση: Τα περισσότερα περιστατικά σε Εμπόρια, Ξενοδοχεία και Εστίαση

Σε Εμπόριο, Ξενοδοχεία και Εστίαση τα Περισσότερα Καταγγελλόμενα Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air