Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Δ. Λιανός: "Δυστυχώς, δεν έχουμε ευαισθησία ως πολίτες για το...

Νάξος – Δ. Λιανός: “Δυστυχώς, δεν έχουμε ευαισθησία ως πολίτες για το περιβάλλον” (video)

|

Περισσότερα από 1.100 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, 500 αλουμινένια κουτάκια και 150 γυάλινα μπουκάλια συνέλεξαν οι εθελοντές από το λιμάνι της Νάξου – Τι λένε ο Δημήτρης Λιανός (Δήμαρχος) και Γιώργος Σαρελάκος επικεφαλής της οργάνωσης Aegean Rebreath (video) 

«Είναι σοκαριστικό σε έναν τόσο μικρό χώρο να υπάρχουν τόσα πολλά σκουπίδια». Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός δεν κρύβεται Αλλωστε είχε δώσει το παρών το διήμερο 13 – 14 Νοεμβρίου στη δράση που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Υπευθυνότητας της Attica Group “ΠΛΕΟΥΜΕ ΜΑΖΙ” σε συνεργασία με την Aegean Rebreath. Μέχρι και το χέρι του έβαλε όπου χρειάστηκε, και οδηγίες έδωσε για να βοηθήσει τους εθελοντές.    

Ο πρώτος σταθμός των περιβαλλοντικών αποΔράσεων ήταν η Νάξος, όπου οι 31 εθελοντές- εργαζόμενοί μας μαζί με τους 29 εθελοντές της Aegean Rebreath και του Συλλόγου «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου» σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και τη συμμετοχή νησιωτών και ομάδας του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών της Νάξου, διαπίστωσαν το μεγάλο πρόβλημα της οικολογικής επιβάρυνσης και εργάστηκαν συντονισμένα και αποτελεσματικά. 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, εθελοντές δύτες της Aegean Rebreath και της Attica Group συνέλλεξαν και ταξινόμησαν 2.811 ανακυκλώσιμα προϊόντα καθημερινής χρήσης, 5,5 σάκους με πλαστικές σακούλες, 1 σάκο με σχοινιά και 40 κιλά δίχτυα από τον παράκτιο καθαρισμό της παραλίας Λαγκούνα και από τον βυθό του αλιευτικού καταφυγίου στη Χώρα της Νάξου.

Ο Δημήτρης Λιανός, μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή” αναφέρει χωρίς να φοβάται τις λέξεις «Συνειδητοποιείς καταρχήν ότι δεν υπάρχει ευαισθησία από εμάς τους ντόπιους και τους επισκέπτες μας για το περιβάλλον. Κατά δεύτερον, ως δημοτική αρχή συνειδητοποιούμε ότι όπως καθαρίζουμε τακτικά τους δρόμους μας, έτσι πρέπει να διοργανώνουμε συστηματικά και καθαρισμούς των λιμανιών. Μου έκανε φοβερή εντύπωση όχι μόνο το πλήθος των απορριμμάτων αλλά και ο όγκος ορισμένων- έβγαλαν για παράδειγμα μια ρόδα τρακτέρ, μια λεκάνη τουαλέτας» 

lianosss.jpg

«Φαίνεται ο αντίκτυπος της τουριστικής κίνησης και όχι μόνο. Γενικότερα το συμπέρασμά μας είναι ότι η Νάξος είναι ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο νησί», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γιώργος Σαρελάκος.  Και προσθέτει ” «Κάθε φορά που καταδύομαι στη θάλασσα για να ανελκύσουμε σκουπίδια αναρωτιέμαι για όλους αυτούς τους πολίτες που ανεύθυνα τα απορρίπτουν στη θάλασσα και κάθε φορά απελπίζομαι για το τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει σε άλλα σημεία που δεν έχουμε επισκεφθεί» 

Οι υποβρύχιοι καθαρισμοί πάντως δεν είναι απλή υπόθεση. «Απαιτούν εξειδίκευση και τεχνογνωσία», εξηγεί ο κ. Σαρελάκος. «Η ομάδα πρέπει να συνεργαστεί σε συνθήκες είτε μηδενικής είτε περιορισμένης ορατότητας, να συντονίζει τις ενέργειές της σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν γνωρίζει και να βρίσκει λύσεις σε αυτά που συναντά κάτω στο βυθό, τα οποία διαφέρουν κάθε φορά. Στις ανελκύσεις διχτυών χρειάζεται άλλου τύπου τεχνογνωσία και εμπειρία».

vithos1.jpg

Παράλληλα με την επιχείρηση καθαρισμού, στο νησί εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων. Οι κάδοι του τοποθετήθηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο ώστε οι ψαράδες να απορρίπτουν εκεί παλιά δίχτυα και ό,τι σκουπίδια μαζεύουν από τη θάλασσα. «Το 2021 εγκαινιάσαμε 10 σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε ισάριθμα νησιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των νησιών που φιλοξενούν αυτό το εγχείρημα σε 15», λέει ο κ. Σαρελάκος.

«Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε το δίκτυο μπλε δήμων, ένα δίκτυο που φιλοξενεί δήμους από όλη την Ελλάδα που έχουν ήδη σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων. Αποτελείται από 14 νησιωτικούς δήμους σε όλη την Ελλάδα (οκτώ νησιά από τις Κυκλάδες, τρία από το Ιόνιο, δύο από τις σποράδες και ένα από τον Αργοσαρωνικό), στηρίζεται από το ίδρυμα Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συμμετέχουν δημοτικοί υπάλληλοι, φορείς της τοπικής κοινωνίας, αλιευτικές κοινότητες, ερευνητικά ιδρύματα όπως το ΕΛΚΕΘΕ, πανεπιστήμια και συντονίζεται από την Aegean Rebreath. Σκοπός αυτού του δικτύου είναι να υπάρξει ανταλλαγή καλών πρακτικών, τοπικών εμπειριών και φυσικά μεταφορά των εμπειριών αυτών σε κεντρικό επίπεδο. Είναι ένα εγχείρημα που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά και θεωρούμε ότι έχει αρκετές προοπτικές για το μέλλον».

Να σημειωθεί τέλος ότι στόχος του προγράμματος από την εταιρεία είναι να εμφυσήσουμε την αξία της εθελοντικής προσφοράς στους εργαζομένους, να έρθουμε πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, να συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμη καλύτερο αύριο για όλους μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα