Νάξος - Δ. Λιανός: "Δυστυχώς, δεν έχουμε ευαισθησία ως πολίτες για το περιβάλλον" (video)

Περιβάλλον

«Είναι σοκαριστικό σε έναν τόσο μικρό χώρο να υπάρχουν τόσα πολλά σκουπίδια». Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός δεν κρύβεται Αλλωστε είχε δώσει το παρών το διήμερο 13 - 14 Νοεμβρίου στη δράση που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Υπευθυνότητας της Attica Group “ΠΛΕΟΥΜΕ ΜΑΖΙ” σε συνεργασία με την Aegean Rebreath. Μέχρι και το χέρι του έβαλε όπου χρειάστηκε, και οδηγίες έδωσε για να βοηθήσει τους εθελοντές.    

Ο πρώτος σταθμός των περιβαλλοντικών αποΔράσεων ήταν η Νάξος, όπου οι 31 εθελοντές- εργαζόμενοί μας μαζί με τους 29 εθελοντές της Aegean Rebreath και του Συλλόγου «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου» σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και τη συμμετοχή νησιωτών και ομάδας του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών της Νάξου, διαπίστωσαν το μεγάλο πρόβλημα της οικολογικής επιβάρυνσης και εργάστηκαν συντονισμένα και αποτελεσματικά. 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, εθελοντές δύτες της Aegean Rebreath και της Attica Group συνέλλεξαν και ταξινόμησαν 2.811 ανακυκλώσιμα προϊόντα καθημερινής χρήσης, 5,5 σάκους με πλαστικές σακούλες, 1 σάκο με σχοινιά και 40 κιλά δίχτυα από τον παράκτιο καθαρισμό της παραλίας Λαγκούνα και από τον βυθό του αλιευτικού καταφυγίου στη Χώρα της Νάξου.

Ο Δημήτρης Λιανός, μιλώντας στην εφημερίδα "Καθημερινή" αναφέρει χωρίς να φοβάται τις λέξεις «Συνειδητοποιείς καταρχήν ότι δεν υπάρχει ευαισθησία από εμάς τους ντόπιους και τους επισκέπτες μας για το περιβάλλον. Κατά δεύτερον, ως δημοτική αρχή συνειδητοποιούμε ότι όπως καθαρίζουμε τακτικά τους δρόμους μας, έτσι πρέπει να διοργανώνουμε συστηματικά και καθαρισμούς των λιμανιών. Μου έκανε φοβερή εντύπωση όχι μόνο το πλήθος των απορριμμάτων αλλά και ο όγκος ορισμένων- έβγαλαν για παράδειγμα μια ρόδα τρακτέρ, μια λεκάνη τουαλέτας» 

lianosss.jpg

«Φαίνεται ο αντίκτυπος της τουριστικής κίνησης και όχι μόνο. Γενικότερα το συμπέρασμά μας είναι ότι η Νάξος είναι ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο νησί», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γιώργος Σαρελάκος.  Και προσθέτει " «Κάθε φορά που καταδύομαι στη θάλασσα για να ανελκύσουμε σκουπίδια αναρωτιέμαι για όλους αυτούς τους πολίτες που ανεύθυνα τα απορρίπτουν στη θάλασσα και κάθε φορά απελπίζομαι για το τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει σε άλλα σημεία που δεν έχουμε επισκεφθεί» 

Οι υποβρύχιοι καθαρισμοί πάντως δεν είναι απλή υπόθεση. «Απαιτούν εξειδίκευση και τεχνογνωσία», εξηγεί ο κ. Σαρελάκος. «Η ομάδα πρέπει να συνεργαστεί σε συνθήκες είτε μηδενικής είτε περιορισμένης ορατότητας, να συντονίζει τις ενέργειές της σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν γνωρίζει και να βρίσκει λύσεις σε αυτά που συναντά κάτω στο βυθό, τα οποία διαφέρουν κάθε φορά. Στις ανελκύσεις διχτυών χρειάζεται άλλου τύπου τεχνογνωσία και εμπειρία».

vithos1.jpg

Παράλληλα με την επιχείρηση καθαρισμού, στο νησί εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων. Οι κάδοι του τοποθετήθηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο ώστε οι ψαράδες να απορρίπτουν εκεί παλιά δίχτυα και ό,τι σκουπίδια μαζεύουν από τη θάλασσα. «Το 2021 εγκαινιάσαμε 10 σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε ισάριθμα νησιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των νησιών που φιλοξενούν αυτό το εγχείρημα σε 15», λέει ο κ. Σαρελάκος.

«Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε το δίκτυο μπλε δήμων, ένα δίκτυο που φιλοξενεί δήμους από όλη την Ελλάδα που έχουν ήδη σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων. Αποτελείται από 14 νησιωτικούς δήμους σε όλη την Ελλάδα (οκτώ νησιά από τις Κυκλάδες, τρία από το Ιόνιο, δύο από τις σποράδες και ένα από τον Αργοσαρωνικό), στηρίζεται από το ίδρυμα Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συμμετέχουν δημοτικοί υπάλληλοι, φορείς της τοπικής κοινωνίας, αλιευτικές κοινότητες, ερευνητικά ιδρύματα όπως το ΕΛΚΕΘΕ, πανεπιστήμια και συντονίζεται από την Aegean Rebreath. Σκοπός αυτού του δικτύου είναι να υπάρξει ανταλλαγή καλών πρακτικών, τοπικών εμπειριών και φυσικά μεταφορά των εμπειριών αυτών σε κεντρικό επίπεδο. Είναι ένα εγχείρημα που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά και θεωρούμε ότι έχει αρκετές προοπτικές για το μέλλον».

Να σημειωθεί τέλος ότι στόχος του προγράμματος από την εταιρεία είναι να εμφυσήσουμε την αξία της εθελοντικής προσφοράς στους εργαζομένους, να έρθουμε πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, να συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμη καλύτερο αύριο για όλους μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News