Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Δ. Λιανός: Ο πρώτος απολογισμός για τον έναν χρόνο θητείας

Νάξος – Δ. Λιανός: Ο πρώτος απολογισμός για τον έναν χρόνο θητείας

|

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” κάνει έναν μίνι απολογισμό δράσης για τον έναν χρόνο θητείας του, μιλάει για τον τουρισμό και την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρώην πρωθυπουργός ήρθε στη Νάξο

“… Ένας γενικότερος στόχος για μένα είναι να ολοκληρωθούν τα τοπικά χωροταξικά, διότι πρέπει να υπάρξει μια τάξη σε αυτόν τον τομέα, πράγμα το οποίο επεξεργαζόμαστε. Κλείνοντας, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους δημότες και να μειώσουμε το κόστος. Για αυτόν τον λόγο δημιουργούμε έναν καινούργιο οργανισμό, που θα εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο, και η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, και σε χαμηλότερο κόστος, για μένα είναι προσωπική και στρατηγική επιλογή….»

Αυτή είναι μία από τις αναφορές που κάνει, ο Δημήτρης Λιανός, δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όταν τον περασμένο Αύγουστο μίλησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» για το ιδιόμορφο καλοκαίρι που βιώνουμε φέτος. Παράλληλα, ανέπτυξε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του για το νησί, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να μη χαθεί το νέο ευρωπαϊκό «πακέτο», ενώ έδωσε και απάντηση στο τι συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για μερικές ημέρες στη Νάξο…  Τίτλος της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στις 14 Αυγούστου “Μόνο με συνενόηση, θα πάει μπροστά ο τόπος”. Και έχει ενδιαφέρον να το δούμε στη πράξη.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνετε έναν χρόνο στη θέση σας. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός;

«Θεωρώ ότι μέχρι τώρα ο απολογισμός μας είναι θετικός, και αυτό γιατί υπάρχουν αποτελέσματα μετρήσιμα. Έχουμε καταφέρει να λύσουμε κάποια θέματα πολύ σοβαρά, τα οποία απασχολούσαν και τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές. Καταφέραμε να ρυθμίσουμε ένα χρέος με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ιδρύσαμε δύο καινούργια εσπερινά σχολεία και προχωρούμε στην επέκταση και βελτίωση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών στο λιμάνι της Νάξου.

Επίσης, έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση για την επέκταση του αεροδρομίου του νησιού, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον διάδρομο, για να δημοπρατηθεί και αυτός. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Νάξου αποτελείται από νησιά -Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηράκλεια-, στα οποία επίσης υλοποιούνται σημαντικά έργα. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη δεύτερη αφαλάτωση στο Κουφονήσι. Ακόμα, δημοπρατείται σε λίγο καιρό το έργο για το νέο λιμάνι της Σχοινούσας, όπως επίσης και το έργο για την επέκταση της αφαλάτωσης του νησιού. Το ίδιο ισχύει και για τη Δονούσα, όπου επίσης θα υπάρξει δημοπράτηση της επέκτασης της αφαλάτωσης. Αυτά τα έργα θα παρέχουν άμεσα επάρκεια νερού στα νησιά.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θεωρούμε ότι μέσα στο 2020 θα δημοπρατηθεί, είναι η μηχανική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Το κόστος του θα ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος στο νησί μας. Δεν σταματάμε, όμως, εδώ… Θα υποβάλουμε αίτηση για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, για να εντάξουμε σε αυτό έργα που αφορούν τις αποχετεύσεις και την ύδρευση σε όλο το νησί

Ένας γενικότερος στόχος για μένα είναι να ολοκληρωθούν τα τοπικά χωροταξικά, διότι πρέπει να υπάρξει μια τάξη σε αυτόν τον τομέα, πράγμα το οποίο επεξεργαζόμαστε. Κλείνοντας, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους δημότες και να μειώσουμε το κόστος. Για αυτόν τον λόγο δημιουργούμε έναν καινούργιο οργανισμό, που θα εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο, και η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, και σε χαμηλότερο κόστος, για μένα είναι προσωπική και στρατηγική επιλογή».

lianos_-_dim_3009.jpg

Είστε ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει τον τουρισμό και τον ξέρει αρκετά καλά. Ποια είναι η αίσθησή σας για το πώς κινείται ο κλάδος;

«Όταν μπήκε το 2020 υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες και τα καλά αποτελέσματα φαινόταν ότι έρχονταν από πολύ νωρίς. Ειδικότερα, από τα στοιχεία φαινόταν ότι φέτος θα ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές, για τη νησιωτική Ελλάδα τουλάχιστον. Δυστυχώς, μετά την πανδημία, το κλίμα έχει ανατραπεί, και το χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης…»

Ένας άνθρωπος σαν εσάς, με σπουδές στην Αμερική και την Ελβετία, πώς αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί του και να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

«Θεωρώ ότι το νησί μας έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει, πάντα στο πλαίσιο της αειφορίας, χωρίς όμως να κάνουμε καταχρήσεις. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική και στις εξαγωγές, γιατί η Νάξος φημίζεται για τα προϊόντα της από αρχαιοτάτων χρόνων. Χρειάζεται, όμως, μια αναδιάταξη. Γενικά, όσοι ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, βλέποντας τις δυνατότητες που έχουμε, ώστε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε, να πιστοποιήσουμε και να παράξουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και σε χαμηλό κόστος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανθρώπους που ξέρουν να προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς».

107885493_743320349544464_1382475038039353355_n.jpg

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Νάξο τι συζητήσατε μαζί του;

«Του είπα ότι πρέπει να βοηθήσει και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξελιχθεί η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, του ανέφερα ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη χώρα. Είναι καιρός το πολιτικό μας σύστημα να ωριμάσει, όπως βλέπουμε και στις δυτικές χώρες. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να επιτευχθούν τουλάχιστον τα αυτονόητα για την Ελλάδα.

Να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να υπάρξει διαφάνεια και να έρθει, επιτέλους, επιτάχυνση στην απόδοση δικαιοσύνης. Θα πρέπει αυτά τα αυτονόητα, που οι άλλοι τα έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες, να εδραιωθούν και εδώ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεργασίας των κομμάτων.

Στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Η κοινωνία είναι έτοιμη για αυτές και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η Πολιτεία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: στο πέμπτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ε.Ε., που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020, η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 7,5 δισ. ευρώ που δεν απορρόφησε.

Δυστυχώς, η Ελλάδα απέδειξε ότι, με τους μηχανισμούς που έχει, μπορεί να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια σε έργα και δράσεις μέχρι 2 δισ. ευρώ. Με την πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε ο πρωθυπουργός, την επόμενη εξαετία αυτά τα 2 δισ. θα πρέπει να γίνουν 5 με 6 δισ. τον χρόνο. Υπάρχει καλή θέληση, γιατί γίνονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σήμερα, να στηθούν δομές και οργανισμοί, να υπάρξει σμίκρυνση των χρόνων στις διαδικασίες των διαγωνισμών, όπως επίσης και στην απόδοση δικαιοσύνης διότι πολλά έργα «κολλάνε» εκεί για χρόνια. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν τώρα, τότε, δυστυχώς, δεν θα έχει σημασία το πόσα χρήματα θα έρθουν από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν