Νάξος - "Δύναμη Δημιουργίας": δεν πήραμε απάντηση, να κάνουμε λελογισμένη χρήση νερού"

".... Όπως έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο στο παρελθόν, η έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού, έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων νερού και σε κάποιες περιπτώσεις, στο παρελθόν, παροχή νερού με οσμή, γεύση και χρώμα. Το γεγονός ότι θεωρούν ότι θα περάσει το καλοκαίρι χωρίς έλλειψη νερού, δεν σημαίνει ότι πρέπει για να γίνει αυτό, να εξαντλήσουμε εντελώς τον υδροφόρο ορίζοντα... "  Ποιος το αναφέρει αυτό;

Μα η Ανεξάρτηση Δημοτική Παράταξη κίνηση "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου δεν πήρε η αντιπολίτευση και βέβαια οι πολίτης της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων σαφή απάντηση στο  "ζητήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά με τα αποθέματα νερού στη Νάξο, δεδομένης της λειψυδρίας (και) του τρέχοντος έτους σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται από την άφιξη πολλών επισκεπτών στο νησί. Αφού ο Δήμαρχος σχεδόν μας επιτέθηκε που «τολμήσαμε» να κάνουμε μία τέτοια ερώτηση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απάντησε ότι με την άντληση των γεωτρήσεων και τη χρήση του νερού της μισθωμένης αφαλάτωσης που βρίσκεται στη Χώρα «θα βγάλουμε» την χρονική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να παρατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία."

Και στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη ζητάει λελογισμένη χρήση του νερού από όλους, λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί...   Να σημειώσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε αναφερθει και στο γενικότερο ζήτημα της πολιτικής από τη Δημοτική Αρχή για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με άρθρο που είχε ως τίτλο "Νάξος - Διαχείριση υδάτινων πόρων 2016-2021 σαν να μην πέρασε μια μέρα" 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση (μπορείτε να την δείτε και σε μορφή Pdf στο τέλος του άρθρου) αναφέρει: 

"Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά με τα αποθέματα νερού στη Νάξο, δεδομένης της λειψυδρίας (και) του τρέχοντος έτους σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται από την άφιξη πολλών επισκεπτών στο νησί.

Αφού ο Δήμαρχος σχεδόν μας επιτέθηκε που «τολμήσαμε» να κάνουμε μία τέτοια ερώτηση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απάντησε ότι με την άντληση των γεωτρήσεων και τη χρήση του νερού της μισθωμένης αφαλάτωσης που βρίσκεται στη Χώρα «θα βγάλουμε» την χρονική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να παρατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία.

Όπως γίνεται κατανοητό, αν πράγματι αυτό επιτευχθεί (δεν  έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε, αφού το είπε ο αντιδήμαρχος) θα γίνει με υπεράντληση των υπογείων υδάτων. Τα αποθέματα στους ταμιευτήρες έχουν εξαντληθεί.

Ακολούθως, ζητήσαμε να υπάρξει άμεσα ενημέρωση στους μόνιμους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και στους επισκέπτες μέσω των καταλυμάτων ώστε να κάνουν τη μέγιστη δυνατή οικονομία στη χρήση του νερού για την περίοδο που ακολουθεί. Δεν λάβαμε καμμία διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε καμμία αντίδραση στην πρόταση μας.

Όπως έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο στο παρελθόν, η έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού, έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων νερού και σε κάποιες περιπτώσεις, στο παρελθόν, παροχή νερού με οσμή, γεύση και χρώμα. Το γεγονός ότι θεωρούν ότι θα περάσει το καλοκαίρι χωρίς έλλειψη νερού, δεν σημαίνει ότι πρέπει για να γίνει αυτό, να εξαντλήσουμε εντελώς τον υδροφόρο ορίζοντα.

Από τη μεριά μας καλούμε τους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του νησιού να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού, λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News