Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Δύναμη Δημιουργίας: Για το λατομείο στο Σαγκρί και για το...

Νάξος – Δύναμη Δημιουργίας: Για το λατομείο στο Σαγκρί και για το “βόδι” που έδωσε ο Δήμος

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” με σημείο αναφοράς το ζήτημα του λατομείου στο Σαγκρί .. Τι αναφέρει 

“….. Την εικόνα αυτή δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο και προτείναμε να απορριφθεί το αίτημα της ανωτέρω εταιρείας, καθώς εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται παράνομα δημοτική έκταση, αφού σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα αποτελεί επιβράβευση της καταπάτησης. Από την αντίδραση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μαυρομάτη και του Δημάρχου κ. Λιανού, έγινε εμφανές ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ήταν γνωστή από χρόνια στην παράταξή τους, αφού έσπευσαν να αιτιολογήσουν τη θετική τους εισήγηση θέτοντας το ερώτημα «Δηλαδή τί θέλετε; Να εξακολουθήσει να εκμεταλλεύεται τη δημοτική έκταση παράνομα;» και συμπλήρωσε ο Πρόεδρος: «Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουμε την ιδιοκτησία του Δήμου»…. 

Μέρος από την ανακοίνωση της δημοτικης παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τίτλο ”  Μας χρώσταγαν το γάιδαρο, …τους δώσαν και το βόδι”.  Και διαπραγματεύεται το θέμα του λατομείου στο Σαγκρί…    Απόφαση που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις στους κατοίκους… 

Και καταλήγει η ανακοίνωση: ” ….Αυτές τις μέρες ο Δήμος καλείται να καταθέσει τις απόψεις της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με το θέμα, ενόψει της κρίσης προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Σαγκρίου. Το ερώτημα μετά από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: θα προβούν έστω και τώρα στις υποχρεωτικές από το Νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή θα αφεθούν να τους ρουφήξει η δίνη της αλαζονείας και της μικροπολιτικής τους; Έχουν μερικές ημέρες για να το αποδείξουν…. “. 

Αναλυτικά (μπορείτε να την δείτε και σε μορφη pdf στο τέλος του άρθρου) 

“Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, γίναμε κοινωνοί μιας σκανδαλώδους απόφασης που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου. 
Εταιρεία που ασκεί λατομικές δραστηριότητες με αίτησή της προς τον Δήμο, ζητούσε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) σε δημοτική έκταση 25.759,20 τ.μ. στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου. 

Ήδη νωρίτερα, το θέμα είχε περάσει και από το συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, που κατά πλειοψηφία πήρε αρνητική απόφαση .

Από την εφαρμογή των συντεταγμένων της δημοτικής έκτασης, για την οποία ζητήθηκε η έγκριση, στην εφαρμογή του Κτηματολογίου διαπιστώσαμε (βλ. εικόνα), ότι σε μέρος της έκτασης αυτής, επιφάνειας 7-8 στρεμμάτων περίπου, έχουν γίνει παρανόμως εκτεταμένες εργασίες λατομικής εκμετάλλευσης, από την ίδια εταιρεία, η οποία ήδη εδώ και χρόνια διατηρεί λατομείο και σπαστήρα σε διπλανή ιδιοκτησία. 

Την εικόνα αυτή δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο και προτείναμε να απορριφθεί το αίτημα της ανωτέρω εταιρείας, καθώς εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται παράνομα δημοτική έκταση, αφού σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα αποτελεί επιβράβευση της καταπάτησης. Από την αντίδραση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μαυρομάτη και του Δημάρχου κ. Λιανού, έγινε εμφανές ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ήταν γνωστή από χρόνια στην παράταξή τους, αφού έσπευσαν να αιτιολογήσουν τη θετική τους εισήγηση θέτοντας το ερώτημα «Δηλαδή τί θέλετε; Να εξακολουθήσει να εκμεταλλεύεται τη δημοτική έκταση παράνομα;» και συμπλήρωσε ο Πρόεδρος: «Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουμε την ιδιοκτησία του Δήμου».

Μάλιστα, τόνισαν ότι η εταιρεία έχει πληρώσει πρόστιμα (λίγο – πολύ μας είπαν ότι η εταιρεία αυτοβούλως πλήρωσε πρόστιμα, πράγμα που δεν ισχύει) και  για το λόγο αυτό, ζητάει τώρα να εκμεταλλευτεί νόμιμα το χώρο. Ωστόσο, τα πρόστιμα, στα οποία αναφέρθηκαν αφορούσαν την λατομική δραστηριότητα χωρίς σχετική άδεια και όχι την καταπάτηση της δημοτικής έκτασης. Από την συζήτηση δεν προέκυψε, ότι ο Δήμος επέβαλε  την πληρωμή τελών και δικαιωμάτων στην ανωτέρω εταιρεία για τη χρήση του εν λόγω χώρου, έστω αναδρομικά, όπως προβλέπει ο Νόμος.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις το συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, με ομόφωνη απόφαση του, είχε ζητήσει από τον Δήμο να προβεί στην σύνταξη τοπογραφικών μελετών για όλες τις δημοτικές εκτάσεις της κτηματικής περιφέρειας της κοινότητας αυτής, ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα τοπογραφικό δεν συνέταξε, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι ο Δήμαρχος, όλο αυτό το διάστημα τελούσε σε γνώση του γεγονότος ότι γινόταν παράνομη λατομική δραστηριότητα σε δημοτική έκταση και απέφευγε να ζητήσει την σύνταξη τοπογραφικών, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας που -σε μικρή κοινωνία ζούμε- είναι συμφερόντων συμπολίτη μας που βρίσκεται πολύ κοντά στην παράταξή του.

Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι αν η αντιπολίτευση δεν είχε αναδείξει κατά την ανωτέρω συνεδρίαση, ότι μέσα στην αιτούμενη έκταση λειτουργεί παράνομο λατομείο, ουδείς εκ της Δημοτικής Αρχής δεν θα είχε ενημερώσει το Σώμα. Θεωρώντας δε δεδομένο ότι γνώριζαν ήδη από χρόνια την καταπάτηση της δημοτικής έκτασης, ήταν υποχρεωμένοι να εισάγουν το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, εισηγούμενοι τη λήψη απόφασης περί σύνταξης και έκδοσης Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής, υποβολής μήνυσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, προκειμένου να επιβληθούν οι από το νόμο προβλεπόμενες ποινές και βεβαίωσης τελών και δικαιωμάτων για τη χρονική περίοδο κατά την οποία γινόταν παράνομη λατόμευση αλλά και περί άσκησης αγωγής κατά της εταιρείας με αίτημα την επιδίκαση αποζημίωσης υπέρ του Δήμου για την επί χρόνια απομείωσης περιουσίας του με την παράνομη αφαίρεση και εμπορία πέτρας από τη Δημοτική έκταση. 

Όλες οι ανωτέρω ενέργειες προβλέπονται ρητά από την Ελληνική Νομοθεσία, την οποία σκοπίμως ουδέποτε εφάρμοσε ο Δήμος, ο οποίος οφείλει να διατηρεί, να προστατεύει και να διαχειρίζεται την δημοτική περιουσία με τρόπο επιμελή και αποδοτικό και να προστατεύει το έδαφος στην περιφέρειά του, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρα 75Ιβ2 και 178 παρ. 1) σε συνδυασμό ασφαλώς με .
Αντίθετα, όχι μόνον δεν προέβησαν στις ανωτέρω ενέργειες, αλλά θέλησαν να επιβραβεύσουν την εταιρεία, παραχωρώντας της επιπλέον δημοτική έκταση (μαζί με την ήδη λατομευμένη!) για διενέργεια …διερευνητικών εργασιών. «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε». Ευλογούν εξόφθαλμα την παρανομία και στην ουσία προτρέπει σε ίδιες πράξεις, όποιον θέλει να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.

Δεν περιμέναμε βέβαια το συγκεκριμένο σκάνδαλο για να διαπιστώσουμε ποιοι διοικούν το Δήμο, αυτοί δηλαδή που θυσιάζουν τα συμφέροντα του Δήμου και το περιβάλλον για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. 

Αυτές τις μέρες ο Δήμος καλείται να καταθέσει τις απόψεις της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με το θέμα, ενόψει της κρίσης προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Σαγκρίου. Το ερώτημα μετά από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: θα προβούν έστω και τώρα στις υποχρεωτικές από το Νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή θα αφεθούν να τους ρουφήξει η δίνη της αλαζονείας και της μικροπολιτικής τους; Έχουν μερικές ημέρες για να το αποδείξουν.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες