Νάξος - "Δύναμη Δημιουργίας": Ο Δήμαρχος προτιμά την εξυπηρέτηση των ελαχίστων "ημετέρων"

".... Τον ευχαριστούμε που συμμερίζεται την αγωνία μας, αλλά εμείς ζητήσαμε απαντήσεις, τις οποίες δεν έχει δώσει εδώ και έξι μήνες. Θεωρούμε πια εύλογα, ότι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, είναι μόνο λόγια. Δεν θέλει την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ, όπως δεν προχώρησε ποτέ στην επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, που είχε εξαγγείλει ο ίδιος από το 2015, αφού προτιμά την εξυπηρέτηση ελαχίστων «ημετέρων» από την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και επαγγελματιών της Χώρας αλλά και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών.... ".

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ... Αυτές τις ημέρες το βλέπουμε στη Πάρο, στη Σύρο και στη Μύκονο... Στη Νάξο; Στο νησί μας είμαστε πρωτοπόροι. Από το 2015 ως σκέψη και από το 2017 όταν και ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει μέσω υπογραφών με ανάδοχο μηχανικό... Ομως, για κάποιο αόρατο λόγο τίποτα δεν έχει προχωρήσει... Μάλιστα, υπήρξε θέμα και όταν παρουσιάστηκε το master plan για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης Νάξου .... Και τώρα, έρχεται η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας" να καταθέσει πρόταση και κυρίως να μάθει τι γίνεται με το ΣΒΑΚ...

Μάλιστα, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στην εισαγωγή του άρθρου, τα μέλη της δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον Βασίλη Βρούτση, είναι ξεκάθαροι στην σημερινή τους τοποθέτηση...  Και ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές... Μάλιστα όπως διαβάζουμε και στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη " Συνεχίζει δε (σ.σ. ο Δήμαρχος), την πάγια τακτική των φαιδρών υπεκφυγών, που ακολουθούσε από όταν ακόμη ήταν αντιδήμαρχος: πρώτα ήταν η οικονομική κρίση, την άλλη δεν λειτουργούσε το Δημόσιο και τώρα η πανδημία. «Ψάλε δεσπότη, με πονεί το δάχτυλό μου».

Η δημοτική δε παράταξη μας αποκαλύπτει και την ερώτηση που κατέθεσε προ εξαμήνου ζητώντας "από τον Δήμαρχο ενημέρωση σχετικά με την υπηρεσία με τίτλο «παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών αναπτυξιακού χαρακτήρα για την υποβοήθηση των υπηρεσιών του Δήμου στην εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)»....  Αλλά απάντηση δεν πήραν και τώρα επιστρέφουν..

Ας δούμε αναλυτικά την σημερινή τους τοποθέτηση (μπορείτε να την δείτε και στο τέλος του άρθρου σε Pdf):

"Στις 19.05.2020 με έγγραφη αίτησή μας, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο ενημέρωση σχετικά με την υπηρεσία με τίτλο «παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών αναπτυξιακού χαρακτήρα για την υποβοήθηση των υπηρεσιών του Δήμου στην εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)».

Σημειωτέον ότι το αίτημά μας είχε την υποσημείωση ότι ζητούσαμε, το ερώτημά μας να απαντηθεί άμεσα δεδομένου ότι χρειαζόμασταν τις ανωτέρω πληροφορίες εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης για την Μ.Π.Ε. με τίτλο «Έργα Ανάπτυξης λιμένα Νάξου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων», η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Σήμερα, περισσότερο από έξι (6) μήνες μετά δεν έχουμε ακόμη πάρει απάντηση. Επαναφέραμε το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Δήμαρχος απέδωσε την καθυστέρηση στην δυσλειτουργία του Δήμου λόγω της πανδημίας. Τελικά, όταν του αποκριθήκαμε, ότι η εν λόγω ανάθεση έχει γίνει τον Οκτώβριο του 2017 και ότι το δεύτερο παραδοτέο έχει παραδοθεί στον Δήμο για αξιολόγηση πολύ πριν την πανδημία (όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια υπάλληλος), μάς απάντησε, ότι συμμερίζεται την αγωνία μας για το ΣΒΑΚ... Πολύ κατατοπιστικός όπως πάντα.

Τον ευχαριστούμε, που συμμερίζεται την αγωνία μας, αλλά εμείς ζητήσαμε απαντήσεις, τις οποίες δεν έχει δώσει εδώ και έξι μήνες. Θεωρούμε πια εύλογα, ότι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, είναι μόνο λόγια. Δεν θέλει την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ, όπως δεν προχώρησε ποτέ στην επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, που είχε εξαγγείλει ο ίδιος από το 2015, αφού προτιμά την εξυπηρέτηση ελαχίστων «ημετέρων» από την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και επαγγελματιών της Χώρας αλλά και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Συνεχίζει δε, την πάγια τακτική των φαιδρών υπεκφυγών, που ακολουθούσε από όταν ακόμη ήταν αντιδήμαρχος: πρώτα ήταν η οικονομική κρίση, την άλλη δεν λειτουργούσε το Δημόσιο και τώρα η πανδημία. «Ψάλε δεσπότη, με πονεί το δάχτυλό μου».

Και βέβαια παραθέτουμε και την προ εξαμήνου ερώτηση (της 19ης Μαϊου) σχετικά με το ΣΒΑΚ (επίσης μπορείτε να την διαβάσετε και σε pdf στο τέλος του άρθρου):

ΘΕΜΑ: Αίτημα ενημέρωσης σχετικά με την υπηρεσία με τίτλο «παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών αναπτυξιακού χαρακτήρα για την υποβοήθηση των υπηρεσιών του Δήμου στην εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)»

"Με την από 31.10.2017 και με αριθμό πρωτοκόλλου 23827 σύμβαση μεταξύ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ιδιώτη μηχανικού συμφωνήθηκε η από μέρους του αναδόχου μηχανικού παροχή της εν θέματι υπηρεσίας.

Ωστόσο, αν και έχουν παρέλθει περισσότερα από δυόμιση έτη από την υπογραφή της σύμβασης και παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει η συμβατική διάρκεια, μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο παραδοτέο, πέραν του πρώτου.

Θεωρούμε ότι το ΣΒΑΚ είναι ένα εργαλείο τεράστιας σημασίας στα χέρια του Δήμου, για την βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής στην πόλη μας, η οποία υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η μέχρι σήμερα στασιμότητα που παρατηρείται (όπως βέβαια και σε πλείστες άλλες μελέτες). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και για εσάς έχει την ίδια σημασία και αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το μέλλον της πόλης και όλου του Δήμου.

Αιτούμαστε να μας ενημερώσετε άμεσα για τα παρακάτω:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανωτέρω σύμβαση.
  • Για ποιο λόγο δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί τα παραδοτέα της σύμβασης.
  • Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί;
  • Γιατί η Μ.Π.Ε. με τίτλο «Έργα Ανάπτυξης λιμένα Νάξου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων», η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, δεν αναφέρεται καθόλου στο υπό ανάπτυξη ΣΒΑΚ, αν και δεδομένου ότι ρυθμίζει κυκλοφοριακά-συγκοινωνιακά ζητήματα, θα έπρεπε οι δύο υπηρεσίες να αλληλεπιδρούν.
  • Έχει ζητηθεί η άποψη του αναδόχου της υπηρεσίας ανάπτυξης ΣΒΑΚ για το κατά πόσον οι προτεινόμενες χρήσεις και κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις συνάδουν με τον σκοπό του ΣΒΑΚ ή συγκρούονται με αυτό;

Ζητούμε να μας απαντήσετε άμεσα δεδομένου ότι χρειαζόμαστε τις ανωτέρω πληροφορίες εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης για την Μ.Π.Ε. με τίτλο «Έργα Ανάπτυξης λιμένα Νάξου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων», η οποία θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα".

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News