Νάξος - "Δύναμη Δημιουργίας": "Στηρίζουμε Παρασκευή Μαργαρίτη για Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου"

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των εννέα αντιδημάρχων Νάξου και Μικρων Κυκλάδων και μερικές ώρες πριν από τη πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπό τον Νίκο Σιδερή (σ.σ. τον πρώτο σε ψήφους δημοτικό Σύμβουλο) η Δημοτική Παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας" στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές, κυρίως δε προς την Δημοτική Αρχή με χείρα συνεργασίας στη πράξη... Σχολιάζει την απόφαση του Δημάρχου κου Λιανού να δώσει τη θέση αντιδημάρχου Σχοινούσας στον Μανώλη Πολυκρέτη που είναι εκλεγμένος στη Νάξο και όχι στον Νίκο Νομικό που αποτελεί την λαϊκή επιταγή των δημοτών Σχοινούσας, ούτε όμως και στον Γιάννη Γαβαλά - αντιδήμαρχο Ηρακλειάς - που όπως τονίζει στην σχετική ανακοίνωση " ο δήμαρχος ορίζει αντιδήμαρχο σύμβουλο της πλειοψηφίας, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική δημοτική κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια». 

Οσο για την αυριανή συνεδρίαση για εκλογή Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου; Σπάει το .. μυστικό της ψηφοφορίας προτείνοντας την Παρασκευή Μαργαρίτη και με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και γυναίκα σε θέση διοίκησης στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.. καιρός δεν είναι; 

Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρει η ανοιχτή επιστολή της Δημοτικής Παράταξης "Δύναμη Δημιουργίας" που απευθύνεται προς τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Λιανό και τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης "Ενωμένοι Μπορούμε", κοινοποιείτε δε προς τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων «Μαζί αλλάζουμε» και «Λαϊκή Συσπέιρωση» και έχει ως θέμα " Ορισμός κατά τόπο αντιδημάρχου Σχοινούσας / Εκλογή προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου για την δημοτική περίοδο 2019-2023"

"Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο κ. Λιανό, καλή θητεία, καλή δύναμη και ελπίζουμε σε αποτελεσματική συνεργασία.

Α. Αναφορικά με το ζήτημα του ορισμού αντιδημάρχων που ανακοινώθηκε χθες και δη του κατά τόπο αντιδημάρχου Σχοινούσας: σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 207 Ν. 3852/2010 όπως ισχύει μετά την πρόσφατη τελευταία τροποποίηση του «στη δημοτική κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, ο δήμαρχος ορίζει αντιδήμαρχο σύμβουλο της πλειοψηφίας, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική δημοτική κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια». Η συγκεκριμένη διάταξη μας βρίσκει αντίθετους, καθώς είναι δικαίωμα της Σχοινούσας να έχει αντιδήμαρχο τον δημοτικό σύμβουλο, που εκλέχθηκε από τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, δηλαδή τον εκλεγμένο με την παράταξή μας, Νίκο Νομικό. Η ψήφος των Σχοινουσιωτών ήταν συνειδητή, με την βούληση ο Νίκος Νομικός να είναι ο αντιδήμαρχος που θα ενεργεί για τα συμφέροντα του τόπου τους. Συνεπώς θεωρούμε ότι η τροποποίηση αυτή αλλοιώνει ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα και σκοπεύουμε να επιδιώξουμε την αποκατάσταση της λαϊκής εντολής με κάθε νόμιμο τρόπο και ζητούμε από όλο το δημοτικό συμβούλιο και τον Δήμαρχο να σταθούν δίπλα μας σε αυτό.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι ο ορισμός του κ. Πολυκρέτη, ο οποίος εκλέγεται από την Δημοτική Ενότητα Νάξου ως αντιδημάρχου Σχοινούσας, δεν είναι σύννομος καθώς η πλησιέστερη στη Σχοινούσα εκλογική περιφέρεια είναι η Ηρακλειά. Για το λόγο αυτό, καλούμε τον κ. Δήμαρχο να τηρήσει το Νόμο και, αφού ανακαλέσει τον ανωτέρω ορισμό, να αναθέσει τις αρμοδιότητες του άρθρου 207 για την δημοτική νησιωτική ενότητα Σχοινούσας στον ορισμένο αντιδήμαρχο Ηρακλείας τον κ. Ιωάννη Γαβαλά, όπως ο Νόμος ορίζει.

Β. Αύριο Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2019, καλούμαστε να εκλέξουμε – μεταξύ άλλων- τα μέλη του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την χθεσινή ανακοίνωση των ορισμών των αντιδημάρχων, διαπιστώσαμε ότι, για ακόμη μία θητεία, ελλείπουν παντελώς  οι γυναίκες από τις θέσεις ευθύνης. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι, επί χρόνια, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζονταν από έλλειψη δημοκρατίας, μεροληψία υπέρ των συμβούλων της πλειοψηφίας και συνεχή παράβαση των διατάξεων του κανονισμού του, τις περισσότερες φορές δε από τον ίδιο τον πρόεδρο αυτού.

Σας γνωρίζουμε ότι έχουμε όλη την καλή διάθεση να συμβάλλουμε, ώστε οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου να γίνονται κατ’  αρχήν σε πολιτισμένο κλίμα και επιπλέον να είναι εποικοδομητικές με σκοπό την λήψη των επωφελέστερων, για τον τόπο μας, πολιτικών αποφάσεων. Την ίδια όμως στιγμή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε, από κανέναν, συμπεριφορές, που υποβαθμίζουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, προσβάλλουν του δημοτικούς συμβούλους και δείχνουν έλλειψη σεβασμού στους πολίτες, πολύ δε περισσότερο όταν τέτοιες συμπεριφορές προέρχονται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου.

Είναι γνωστό ότι υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου μπορούν να θέσουν σύμβουλοι μόνο της παράταξης του Δημάρχου. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι σκοπός σας είναι να γυρίσει ο Δήμος σελίδα προς μία προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση, που, παράλληλα, θα δίνει το στίγμα ενός δήμου που εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους και τις γυναίκες σε θέση ευθύνης, προκειμένου να δοθούν και σε ακόμα περισσότερους τα κίνητρα για συμμετοχή στα κοινά.

Έτσι, προτείνουμε ως καταλληλότερη πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την κυρία Παρασκευή Μαργαρίτη, ως μια νέα εργαζόμενη γυναίκα, επιστήμονα, με ικανότητες, που αν και σε ηλικία, κατά την οποία οι περισσότεροι ομήλικοί της δείχνουν αδιαφορία έως και αποστροφή για τα κοινά, εκείνη δεν δίστασε να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία θέτοντας τον εαυτόν της στην υπηρεσία των συμπολιτών μας και μάλιστα να τύχει ευρείας αποδοχής από τους εκλογείς. Σας δηλώνουμε δε (παρά το γεγονός ότι η διαδικασία θα γίνει, όπως ορίζεται με μυστική ψηφοφορία), ότι σε περίπτωση υποψηφιότητας της ανωτέρω συναδέλφου, αυτή θα λάβει την καθολική μας στήριξη.

Νάξος, 07 Σεπτεμβρίου 2019

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Δύναμη Δημιουργίας»

Βασίλης Βρούτσης

Επικεφαλής

Μανώλης Βάβουλας

Γιάννης Μαράκης

Αντώνης Βασαλάκης

Κατερίνα Φουτάκογλου

Νίκος Νομικός

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News