Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - "Δύναμη Δημιουργίας": Υπάρχει κώλυμα συμμετοχής για δύο υποψήφιους Λιανού και...

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: Υπάρχει κώλυμα συμμετοχής για δύο υποψήφιους Λιανού και Χατζηανδρέου

|

Με ανακοίνωσή της, η δημοτική κίνηση ” “Δύναμη Δημιουργίας” με υποψήφιο δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τον Βασίλη Βρούτση, καταγγέλει ότι ανακηρύχθηκαν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (ένας με τον συνδυασμό «Ενωμένοι Μπορούμε», και ένας με τον συνδυασμό «Μαζί αλλάζουμε») που έχουν κώλυμα συμμετοχής στις εκλογές της 26ης Μαϊου  – Τι αναφέρει η ανακοίνωση 

Μπήκαμε στην τελική ευθεία… Εκλογές την προσεχή Κυριακή 26 Μαΐου και η δημοτική παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» προχώρησε σήμερα το πρωί σε καταγγελία όσον αφορά την παρουσία δύο υποψηφίων σε δημοτικές παρατάξεις (ένας στην παράταξη «Ενωμένοι Μπορούμε» του Δημήτρη Λιανού και ένας στην παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε» του Λεονάρδου Χατζηανδρέου) που έχουν κώλυμα παρουσίας στις εκλογές.

Ο λόγος; Είναι μέτοχοι εταιρείας που έχει σύμβαση με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το ποσοστό συμμετοχής του καθενός ξεπερνά 5% του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας. Και όπως σημειώνουν στην κίνησή τους αυτή «Έχουμε ήδη ενημερώσει τους επικεφαλής των συνδυασμών για τα ανωτέρω κωλύματα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την περίπτωση που δεν τα γνωρίζουν και καλούμε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι γνωρίζουν το κώλυμα εκλογιμότητας τους, να παραιτηθούν από τους συνδυασμούς τους. Σε περίπτωση δε, που οι ίδιοι αρνηθούν να παραιτηθούν, καλούμε τους επικεφαλής των συνδυασμών τους να πράξουν τα δέοντα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Δύναμης Δημιουργίας» με τίτλο «Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία» αναφέρει:

“Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), όπως αυτό αντικαταστάθηκε και ισχύει, δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δημοτικοί σύμβουλοι μέτοχοι κεφαλαιουχικών εταιρειών (όπως Α.Ε.), που έχουν σύμβαση με τον δήμο, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρείες υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας και το αντικείμενο της σύμβασης να ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως. Το ποσό της σύμβασης δεν επιμερίζεται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του κάθε εταίρου στην εταιρία.

Ανώνυμη εταιρεία έχει συνάψει δύο συμβάσεις με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, συνολικού ποσού περίπου 40.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Και οι δύο συμβάσεις είναι σε ισχύ και λήγουν στις 30.11.2019. Σε ισχύ βρίσκονταν επίσης τόσο κατά την ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων όσο και κατά την ημερομηνία ανακήρυξης των υποψηφίων.

Με την απόφαση ανακήρυξης των υποψηφίων ανακηρύχθηκαν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ένας με τον συνδυασμό «Ενωμένοι Μπορούμε», και ένας με τον συνδυασμό «Μαζί αλλάζουμε», οι οποίοι είναι μέτοχοι στην ανωτέρω εταιρεία με το ποσοστό συμμετοχής του καθενός να ξεπερνά 5% του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες αυτοί, δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές και αν συμμετέχουν δεν μπορούν να εκλεγούν με αποτέλεσμα, η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία να συνιστά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού οι πιθανοί ψηφοφόροι τους θα τους ψηφίζουν για να μπουν στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς όμως να είναι νόμιμη η εκλογή τους και μετά από τις νόμιμες διαδικασίες να εκπέσουν.

Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους το σκεπτικό του νομοθέτη που τάσσει έναν τέτοιο περιορισμό προκειμένου να διασφαλίζει ότι αποφεύγονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ Δήμου και επιχειρήσεων.

Έχουμε ήδη ενημερώσει τους επικεφαλής των συνδυασμών για τα ανωτέρω κωλύματα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την περίπτωση που δεν τα γνωρίζουν και καλούμε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι γνωρίζουν το κώλυμα εκλογιμότητας τους, να παραιτηθούν από τους συνδυασμούς τους. Σε περίπτωση δε, που οι ίδιοι αρνηθούν να παραιτηθούν, καλούμε τους επικεφαλής των συνδυασμών τους να πράξουν τα δέοντα”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες: Ακτοπλοϊκή “βασίλισσα” του χειμώνα η Σύρος (!!!)

Η Σύρος είχε τη μεγαλύτερη διακίνηση επισκεπτών το πρώτο τρίμηνο του 2024 ... Ποιο λιμάνι δέχτηκε τα περισσότερα πλοία...

Πάρος: Εναλλάξ διανυκτέρευση των “Θεολόγος Π” και “Andros Queen” στο λιμάνι της Παροικιάς

Εναλλάξ διανυκτέρευση των "Θεολόγος Π" και "Andros Queen" στο λιμάνι της Παροικιάς την καλοκαιρινή περίοδο

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί