Νάξος - ΕΔΩ: Μικρές απλές κινήσεις από τη Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση της Παιδείας

"Το νησί εξάλλου, εκτός από επισκέπτες, έχει ανάγκη κυρίως από κατοίκους" Με την έκφραση αυτή, ολοκληρώνει την σημερινή της παρέμβαση, η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου ΕΔΩ, που έχει ως στόχο την ανάδειξη προβλημάτων που έχουν σχέση με την εκπαίδευση... Μιλάει για την δημιουργία σχολείων με χώρους που ανταποκρίνονται στην ιδαίτερη τοπογραφία, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον με προαύλιους χώρους ασφαλείς και σύγχρονους και λυση στο ζήτημα της στέγασης εκπαιδευτικών. Ενα πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην Σαντορίνη ή την Μύκονο, όμως και στη Νάξο δεν είναι μικρό... Και τονίζει ότι μέσω κτηρίων που ανήκουν στο Δήμο ή αγοράς ακινήτων μπορούν να δημιουργηθούν οι χώροι εκείνοι φιλοξενίας εκπαιδευτικών... Αρκεί πάντα να υπάρχει όραμα και διάθεση 

Αναλυτικά η πρόταση της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Νάξου ΕΔΩ που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της στα social media και η οποία αναφέρει

"Πέρα από τις ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων στο τεράστιο ζήτημα του συστήματος της εκπαίδευσης, που προκρίνει τη βαθμοθηρία και τον ανταγωνισμό, που κρατάει τους δασκάλους δεμένους χειροπόδαρα, που συνθλίβει τη διαφορετικότητα και την έξω της κανονικότητας δημιουργία, υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Ο Δήμος της Νάξου θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα να δημιουργήσει καλύτερα σχολεία, σχολεία με χώρους που ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη τοπογραφία, σχολεία που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, προαύλιους χώρους ασφαλείς και σύγχρονους. Φυσικά κάτι τέτοιο προϋποθέτει η Δημοτική αρχή να σχεδιάζει βάσει ενός μακροπρόθεσμου πλάνου (πέρα από τα στενά όρια της τετραετούς θητείας) και να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της ανάλογα.

Θα μπορούσε κανείς εύλογα να αναρωτηθεί, τι είναι τελικά πιο σημαντικό από την παιδεία; Γιατί δε μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα σχολεία για τον τόπο μας; Γιατί άραγε να μην είναι τα προαύλια των σχολείων μας ανάλογα των κήπων των ξενοδοχείων μας; (φωτογραφία από ξενοδοχείο της Ζακύνθου)

Προτείνουμε, επίσης, την άμεση εξασφάλιση στέγης από το Δήμο στους δασκάλους που έρχονται να δουλέψουν στο νησί μας. Γνωρίζουμε ότι τα ενοίκια στο νησί έχουν αυξηθεί και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς είναι πάρα πολύ δύσκολο οι δάσκαλοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να πάρουν την απόφαση να ζήσουν εδώ.

Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα, σταδιακά, να αποκαταστήσει κτήρια της ιδιοκτησίας του, να κατασκευάσει ή και να αγοράσει σπίτια σε περιοχές και χωριά του νησιού εκτός τουριστικής ζώνης παρέχοντας έτσι στέγη σε νέους δασκάλους χρεώνοντας μονάχα τα λειτουργικά έξοδα (και αυτό μόνον αν είναι απαραίτητο). Το νησί εξάλλου, εκτός από επισκέπτες, έχει ανάγκη κυρίως από κατοίκους".