Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - ΕΔΩ: Να ρωτήσει ο Δήμαρχος τι χρειάζονται οι νέοι και...

Νάξος – ΕΔΩ: Να ρωτήσει ο Δήμαρχος τι χρειάζονται οι νέοι και τι ονειρεύονται

|

Μία ακόμη παρέμβαση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Εδέσμευτή Κίνηση Πολιτών Νάξου (ΕΔΩ) με σημείο αναφοράς τις δηλώσεις του Δημάρχου Νάξου, Δημήτρη Λιανού στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 και με προτροπή ” Ο κύριος Δήμαρχος πλανάται εάν πιστεύει ότι οι νέοι απαιτούν διαπλατύνσεις, μπαζώματα, τρία λιμάνια, μαρίνες, καταφύγια, υδατοδρόμια και νέα αεροδρόμια. Για να μη μιλάμε εμείς στο όνομά τους, καλύτερα να τους ρωτήσει ο ίδιος τι χρειάζονται και τι ονειρεύονται”.

“….. Αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα είναι ότι θέλουμε οτιδήποτε υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή, να γίνεται για το συμφέρον των κοινωνιών του νησιού. Θέλουμε ένα λιμάνι που θα βοηθήσει τους παραγωγούς, θέλουμε τα εισιτήρια για τη μεταφορά προϊόντων και των κατοίκων να είναι φθηνά, θέλουμε ένα λιμάνι εκτός Χώρας για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία εντός του οικισμού, θέλουμε ένα λιμάνι που θα μπορούν τα φορτηγά με τα μάρμαρα να πηγαίνουν εύκολα, θέλουμε ένα λιμάνι που γύρω από αυτό δεν θα αναπτυχθεί χωρίς σχέδιο μια νέα χαβούζα, θέλουμε ένα λιμάνι με πρόβλεψη για το πώς θα ομορφύνει το νησί και όχι να καταστρέψει τα ελάχιστα παρθένα τοπία, θέλουμε ένα λιμάνι με εγκαταστάσεις για τα δίκτυα των λεωφορείων, των ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θέλουμε ένα λιμάνι με ελάχιστα έξοδα συντήρησης, θέλουμε ένα λιμάνι σύγχρονο και οικολογικό, θέλουμε πάρα πολλά, αλλά αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα είναι αυτό που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή…”. Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Αδέσμευτή Κίνηση Πολιτών Νάξου (ΕΔΩ) με σημείο αναφοράς την μελέτη που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά την αναβάθμιση του λιμανιού της Νάξου, το περίφημο ΠΕΑΛ.. 

Αυτή τη φορά, τα μέλη της Κίνησης σχολιάζουν την πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού, στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5, παραθέτουν τα σημεία που κρατούν και στη συνέχεια προτρέπουν την Δημοτική Αρχή να ρωτήσει (επιτέλους) τους νέους του Δήμου, τι πραγματικά χρειάζονται και τι ονειρεύονται για τον τόπο τους.. 

Αναλυτικά, η ανάρτηση αναφέρει: 

Ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για ανάπτυξη νέων λιμενικών εγκαταστάσεων εντός Χώρας Νάξου προσβάλλει βαθιά τους κατοίκους του νησιού.

Εχθές 12 Μαΐου 2020, η Δημοτική Αρχή, μέσω του πιο επίσημου εκπροσώπου της, τον Δήμαρχο κύριο Δημήτρη Λιανό, ενημέρωσε μέσω ραδιοφώνου τους κατοίκους της Νάξου ότι:

1. η ασφάλεια του λιμένα της Χώρας της Νάξου σημαίνει τσιμέντα και μπαζώματα για κότερα και αλιευτικά σκάφη εντός Χώρας!
2. οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού έχουν ως βάση την περιοχή της Χώρας, άρα θα πρέπει οι λιμενικές εγκαταστάσεις να βρίσκονται και εκείνες δίπλα τους!
3. οι λιμενικές εγκαταστάσεις που δεν αρέσουν στη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να πάνε στην Ανατολική Νάξο!
4. όλες οι εγκαταστάσεις και τα μπαζώματα της θάλασσας που προγραμματίζονται για τη θάλασσα της Χώρας δεν θα έχουν νόημα σε 10 χρόνια!
5. σύσσωμη η Ναξιακή κοινωνία θέλει την ανάπτυξη των τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων στη Χώρα!
6. τα προβλήματα της Ορεινής Νάξου τελειώνουν εάν καταφέρουν να δουλέψουν δέκα άνθρωποι για έναν μήνα τη σμύριδα!

και κυρίως ότι:
7. μετά από 10 χρόνια θα πρέπει να κατασκευάσουμε και άλλο ένα νέο λιμάνι για να αποσυμφορηθεί εκείνο που δεν έχουμε αρχίσει ακόμα !!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "...σύσσωμη η κοινωνία θέλει να φτιάξουμε ένα ασφαλές λιμάνι ώστε να υπάρχει λιμάνι να αντικαταστήσουμε όταν αρχίσουμε να κατασκευάζουμε ένα άλλο λιμάνι σε 10 χρόνια εκτός Χώρας... όχι το εμπορικό, μην τα μπερδεύετε, αυτό πάει στην Ανατολική Νάξο..."

Η προσβολή και η πολιτική ύβρις είναι τεράστια, ιδιαίτερα όταν εκφέρεται κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει διαλύσει οποιονδήποτε προγραμματισμό έκαναν οι κάτοικοι για τους επόμενους μήνες (ίσως και χρόνια).

Τα αμετροεπή σχέδια της Δημοτικής Αρχής βασίζονται στην παραδοχή ότι στη Νάξο θα συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται περί τα 30 επιβατικά πλοία φέρνοντας ορδές τουριστών κατά τους θερινούς μήνες ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες τουριστικά σκάφη θα δένουν στα τσιμέντα που θα μπαζώσουν τα βράχια στο Βίντσι, στο Μελτέμι, στο Δημαρχείο, στο μετεωρολογικό και όπου αλλού σκεφτούν. Τίποτα από αυτά φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί για τα επόμενα χρόνια. Οι κάτοικοι το γνωρίζουν πολύ καλά παρότι οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, τους υποτιμούν συνεχώς και για δεκαετίες τώρα.

Αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα είναι ότι θέλουμε οτιδήποτε υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή, να γίνεται για το συμφέρον των κοινωνιών του νησιού. Θέλουμε ένα λιμάνι που θα βοηθήσει τους παραγωγούς, θέλουμε τα εισιτήρια για τη μεταφορά προϊόντων και των κατοίκων να είναι φθηνά, θέλουμε ένα λιμάνι εκτός Χώρας για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία εντός του οικισμού, θέλουμε ένα λιμάνι που θα μπορούν τα φορτηγά με τα μάρμαρα να πηγαίνουν εύκολα, θέλουμε ένα λιμάνι που γύρω από αυτό δεν θα αναπτυχθεί χωρίς σχέδιο μια νέα χαβούζα, θέλουμε ένα λιμάνι με πρόβλεψη για το πώς θα ομορφύνει το νησί και όχι να καταστρέψει τα ελάχιστα παρθένα τοπία, θέλουμε ένα λιμάνι με εγκαταστάσεις για τα δίκτυα των λεωφορείων, των ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θέλουμε ένα λιμάνι με ελάχιστα έξοδα συντήρησης, θέλουμε ένα λιμάνι σύγχρονο και οικολογικό, θέλουμε πάρα πολλά, αλλά αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα είναι αυτό που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή.

Ξαναλέμε και υπενθυμίζουμε, δεν χωράει τίποτε άλλο μέσα στη Χώρα. Ότι και να λέει ο κύριος Δήμαρχος, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση στη Χώρα είναι κορεσμένη. Δεν είναι ανάπτυξη το να τσιμεντώνεις τη θάλασσα και να φυτεύεις σχέδια τύπου Ντουμπάι δίπλα σε έναν βραχώδη περίπατο, ενώ μπροστά στα μάτια σου διαλύεται η οικονομία του νησιού. Δεν είναι ανάπτυξη να τσιμεντώνεις και να κάνεις βούρκο το Βίντσι, εκεί που κάνουν μπάνιο κάθε πρωί οι κάτοικοι που υποτίθεται εκπροσωπείς. Δεν είναι ανάπτυξη να ψάχνεις για στεριά μέσα στην θάλασσα.

Ανάπτυξη είναι να καταφέρεις σε τραγικές συνθήκες να κρατήσεις όρθια την κοινωνία και να ακούσεις τι φωνάζουν οι νέοι αυτού του τόπου. Ο κύριος Δήμαρχος πλανάται εάν πιστεύει ότι οι νέοι απαιτούν διαπλατύνσεις, μπαζώματα, τρία λιμάνια, μαρίνες, καταφύγια, υδατοδρόμια και νέα αεροδρόμια. Για να μη μιλάμε εμείς στο όνομά τους, καλύτερα να τους ρωτήσει ο ίδιος τι χρειάζονται και τι ονειρεύονται.

Σε αυτήν την υπόθεση των νέων μπαζωμάτων είμαστε μαζί με την πλειοψηφία, είμαστε δηλαδή μαζί με εκείνους που όταν είδαν τι προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή, προσβλήθηκαν. Καλούμε την Δημοτική Αρχή να αποσύρει άμεσα το σχέδιο καταστροφής του παραλιακού μετώπου της Χώρας της Νάξου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Ολυμπιακή Φλόγα – Σαντορίνη: Ποιοι θα είναι οι Λαμπαδηδρόμοι

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων στην Σαντορίνη

Σαντορίνη: Διήμερο απαγόρευσης πρόσβασης στο Αμμούδι, ποιος ο λόγος

Απαγόρευση - για δύο ημέρες - πρόσβασης στο Αμμούδι λόγω εργασιών συντήρησης των πλεγμάτων

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη