Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: "Δεν τσι θέμε τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ! Θα...

Νάξος – Ελευθεριακή Πρωτοβουλία: “Δεν τσι θέμε τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ! Θα νικήσουμε!”

|

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου ήταν εκεί σήμερα.. Οπως είχε “υποσχεθεί” και φώναξε με τον τρόπο της “Δεν τσι θέμε τις ανεμογεννήτριες” – Μάλιστα μέσα από το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα γιατί “δεν μπορούμε να συμβρεθούμε με το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”.

Κυριακή 31 Μαϊου, λίγο μετά τις 11 το πρωί και στην χερσαία ζώνη της Νάξου, λίγο πιο κάτω από την πλατεία του πρώην δημαρχείου, τα μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Νάξου ήταν στη .. θέση τους. Πανώ, μεγάφωνα και δυναμική παρουσία… Οτι είχαν υποσχεθεί πριν από μερικές ημέρες το έκαναν πράξη.. Και ανέλυσαν μέσα από την ομιλία που ακούστηκε τόσο το γιατί το δίλημμα υπέρ ή κατά των ανενεώσιμων πηγών ενέργειας είναι λάθος, όσο και γιατί δεν μπορεί ως πρωτοβουλία να συμβρεθεί με το Δήμο Νάξου…

Παρέθεσαν με στοιχεία τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα στη Νάξο όσον αφορά τις προσπάθειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών όσο και για την ενημέρωση των πολιτών, ενώ για το θέμα του Δήμου Νάξου σημείωσαν ” Κι αν σήμερα ο δήμος Νάξου κάλεσε εκ των υστέρων σε συγκέντρωση ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που αισθάνθηκε από όλους εμάς τους κατοίκους που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε το νησί μας”… Και όπως τόνισαν στο τέλος; Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά και στις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες: Δεν τσι θέμε! Θα νικήσουμε!

Αναλυτικά το κείμενο που διαβάστηκε σήμερα Κυριακή 31 Μαϊου στη συγκέντρωση ενάντια στα Αιολικά.

Είναι κάπως μεγάλο αλλά έπρεπε να καλυφθούν πολλά ζητήματα… Ένα θέμα που ανέκυψε είναι -ως συνήθως – ότι δεν έγινε μια ενιαία κινητοποίηση στο νησί. Ελπίζουμε ότι μέσα στο κείμενο θα βρείτε μία μόνο από τις απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για τους λόγους που δεν μπορούμε να συμβρεθούμε με το δήμο Νάξου.

ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Η προπαγάνδα υπέρ των αιολικών πάρκων έχει αξιοποιήσει ένα ψευδές και παραπλανητικό ερώτημα: Αν είναι κανείς υπέρ ή κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κύκλοι επιστημόνων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, ακόμα και οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, προβάλλουν την πράσινη ανάπτυξη σαν την μοναδική λύση για την κλιματική αλλαγή αλλά και ως μια διέξοδο από την οικονομική κρίση. Ενώ το πραγματικό ζήτημα, δηλαδή ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι ΑΠΕ, η κλίμακά τους, ο στόχος τους και οι συνέπειές τους αποκρύπτονται συστηματικά και εκκωφαντικά.

Το μύθευμα ότι με την διάδοση των ΑΠΕ θα κλείσουν σταδιακά οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, έχει ήδη διαψευστεί. Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία που υπάρχει ευρεία χρήση των ΑΠΕ, κανένα θερμοηλεκτρικό ή πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει κλείσει. Εξάλλου, τα αφεντικά των πετροχημικών, του φυσικού αερίου και των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας είναι οι ίδιοι που παίζουν και στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Όλα αυτά, φυσικά, καθόλου δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις τοπικές ανάγκες, ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, και υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας με ακριβότερα τιμολόγια και με την καταστροφή του τόπου.

Το ρεύµα από τα αιολικά κοστίζει κατά µέσο όρο 300% περισσότερο από το ρεύµα που παράγεται από συμβατικούς σταθµούς και 400% πάνω όταν αυτά βρίσκονται στη θάλασσα. Ήδη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε τεράστια ποσά στο τέλος ΑΠΕ, που καταλήγει στις τσέπες των αφεντικών της ενέργειας. Για την κερδοφορία τους, αφήνουν πίσω μια τεράστια οικολογική καταστροφή: Εκχέρσωση και αποψίλωση παρθένων περιοχών για τη διάνοιξη δρόµων, ισοπέδωση των βουνοκορφών και, τέλος, το θέαµα των τεράστιων πυλώνων µε έλικες που κατακόρυφα καλύπτουν έκταση τεσσάρων µε οκτώ στρεµµάτων όταν περιστρέφονται. Ας σημειώσουμε μάλιστα ότι για τα ταξιδιάρικα πουλιά οι ανεµογεννήτριες είναι πραγµατικός εξολοθρευτής.
Βλέπουμε, ήδη, στη Νότια Εύβοια, 20 χρόνια μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, τα κουφάρια των µεγαµηχανών να στέκουν σαν άχρηστα σκουριασµένα βιοµηχανικά αποµεινάρια να μας υπενθυµίζουν το µεγάλο φαγοπότι που στήνουν κάποιοι σε βάρος µας και σε βάρος της φύσης. Πριν από μια μόλις εβδομάδα, ένας τεράστιος ξεχαρβαλωμένος έλικας έπεσε στην Κάρυστο προκαλώντας κίνδυνο ατυχήματος.

Η Νάξος, από το 2008, έχει μπει στην τροχιά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων με την πρώτη πρόταση της γαλλικής πολυεθνικής EOLFI που οι πλασιέδες της παρουσίασαν στο Χαλκί για την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών κατά μήκος της κορυφογραμμής του νησιού. Η τότε αποφασιστική αρνητική στάση των Ναξιωτών σε μια ακόμα καταστροφική για τη φύση και τον άνθρωπο δραστηριότητα, έστειλε την εταιρεία από εκεί που ήρθε.

Από το 2014, βρεθήκαμε αντιμέτωποι µε τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας DAMCO, στην οποία συμμετέχει με 35% ο Όμιλος Κοπελούζου και η οποία είναι συνέταιρος της ιταλικής πολυεθνικής ENEL. Το σχέδιο αυτό αφορά την εγκατάσταση αιολικών που, μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, κατέληξαν να περιλαμβάνουν 76 μεγάλες ανεμογεννήτριες ύψους πλέον των 100 μέτρων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο. Συγκεκριμένα η πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει:
• Τρία αιολικά πάρκα στην Άνδρο με σύνολο 33 ανεμογεννήτριες
• ένα αιολικό πάρκο στην Νάξο με 16 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW)
• δύο αιολικά πάρκα στην Πάρο με 26 ανεμογεννήτριες
• ένα αιολικό πάρκο στην Τήνο με 5 ανεμογεννήτριες
Να σημειώσουμε ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν περισσότερες προτάσεις και σχέδια, όπως π.χ στην Άνδρο που προτίθενται να εγκαταστήσουν περί τις 150 ανεμογεννήτριες κάνοντάς την προέκταση της Νότιας Εύβοιας.

Οι αγώνες των νησιωτών για την υπεράσπιση της μοναδικής κυκλαδικής φύσης από τις μπουλντόζες, την τσιμεντοποίηση και εν τέλει την μετατροπή κάθε βουνοκορφής και λόφου σε βιομηχανικό τοπίο για τα κέρδη των πολυεθνικών της ενέργειας, είναι συνεχείς και όπου χρειάστηκε πήραν δυναμικό χαρακτήρα.

Εδώ στη Νάξο, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και αντίστασης από το 2010 στην Κωμιακή, αργότερα στ’ Απεράθου, το 2014 στο Φιλώτι και στο Δαμαριώνα και οι κάτοικοι έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στα βιομηχανικά αιολικά.

Στην Τήνο, όπου ένα άλλο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε εν μέσω της καραντίνας με τη θεμελίωση τριών ανεμογεννητριών, δεν έχουν περάσει δέκα μέρες που οι κάτοικοι ήρθαν σε δυναμική αντιπαράθεση με έναν αστυνομικό φραγμό που ενισχύθηκε από τα γειτονικά νησιά. 7 συλλήψεις με κατηγορίες ήταν το αποτέλεσμα.
Στην Άνδρο δυο φορές την τελευταία βδομάδα συγκεντρωμένοι κάτοικοι εμπόδισαν την προσέγγιση καραβιών που μετέφεραν τμήματα ανεμογεννητριών.

Χάρη στην αποφασιστική απάντηση των κατοίκων, μπαίνει ανάχωμα στην καταστροφή και στη λεηλασία του τόπου. Εδώ στη Νάξο, είχαμε μια επιτυχημένη εμπειρία αγώνα το φθινόπωρο του 2018, όταν ο δήμος κάλεσε για πρώτη φορά τα ΜΑΤ στο νησί, για να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων του Δαμαριώνα και του Φιλωτιού που υπερασπίζονταν το νερό της περιοχής τους. Ο δήμος Νάξου, μάλιστα, τότε, πρότεινε στους αγρότες να παρατήσουν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και να πουλήσουν το νερό στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές και στη Χώρα! Μετά από συγκρούσεις, δολιοφθορές και τη μαζική παρουσία αγροτών και κατοίκων στα μπλόκα, ο δήμος και η αστυνομία υποχώρησαν. Αυτή η νίκη είναι μια παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται ενάντια στα αιολικά. Κι αν σήμερα ο δήμος Νάξου κάλεσε εκ των υστέρων σε συγκέντρωση ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που αισθάνθηκε από όλους εμάς τους κατοίκους που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε το νησί μας.

Σήμερα, γίνεται Συντονισμένη Κυκλαδική Κινητοποίηση και στα 4 νησιά που εμπλέκονται στο έργο της DAMCO εν όψει της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία έχουν καταθέσει οι 4 δήμοι, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και 7 συλλογικότητες και φορείς, και εκδικάζεται στις 4 Ιουνίου. Στην Πάρο σε συγκέντρωση καλεί η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες, στην Παροικιά. Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες καλεί στον Όρμο Κορθίου, ενώ στην Τήνο καλεί η Συνέλευση Πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στο Ηρώον στο Πασακρωτήρι. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Αμοργός, ενώ από κοντά παρακολουθεί η Σύρος καθώς κι εκεί αντιμετωπίζουν είτε προτάσεις για αιολικά είτε άλλα ζητήματα καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, σήμερα στα Άγραφα γίνεται διαδήλωση με πορεία στο βουνό ενάντια στους σχεδιασμούς των βιομηχανιών των αιολικών που έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα από τα πιο όμορφα και ανέγγιχτα βουνά της χώρας.

Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές που συμμετέχουν στην κινητοποίηση στα Άγραφα, στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ιεράπετρας στην Κρήτη, και ακόμα πιο εμφατικά στους αγωνιζόμενους Τηνίους, Ανδριώτες και Παριανούς. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.

Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά και στις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες: Δεν τσι θέμε! Θα νικήσουμε!

ΣΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...