Νάξος - Ελληνική Λύση: Ερώτηση Βελόπουλου σχετικά με την Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

Βελόπουλος - ΕΑΣ Νάξου

Στη Βουλή των Ελλήνων και μέσω της "Ελληνικής Λύσης", μεταφέρθηκε (για 3η φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα)  η έλλειψη που παρατηρείται στην Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ. Ο κος Κυριάκος Βελόπουλος - Πρόεδρος και βουλευτής Λάρισας -  στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει «πως μπορείτε να επέμβετε ώστε να αποκτήσει και πάλι τη δυναμική της στην εγχώρια αγορά;» 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κου Βελόπουλου 

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΘΕΜΑ:    «Είδος προς εξαφάνιση η γραβιέρα Νάξου» Κύριε Υπουργέ,

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), η «ναυαρχίδα» και καμάρι της παραγωγής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τείνει να θεωρείται προϊόν ακριβοθώρητο.

Το βασικό αίτιο, κατά το Προεδρείο της Ένωσης, όπως τονίστηκε, είναι η μεγάλη ακρίβεια σε βασικά είδη για τους κτηνοτρόφους, η οποία οδηγεί στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και της παραγωγής του γάλακτος, με συνέπεια τη συρρίκνωση της παραγωγής της περίφημης Γραβιέρας Νάξου (ΠΟΠ).

Χαρακτηριστικά, δηλώθηκε επί του ζητήματος ότι «...δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από αλλού. Τυροκομούμε μόνο με γάλα Νάξου. Πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν κι εμείς ως Ε.Α.Σ. κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να υπάρχει η Γραβιέρα στην αγορά… Στη Νάξο έχουμε περίπου 7 τόνους γάλα μείον, αυτό σημαίνει 700 κιλά προϊόν γραβιέρα τη μέρα που δεν το έχουμε. Θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον παραγωγό. Φέραμε αγελάδες από το εξωτερικό, οι παραγωγοί άρχισαν να μειώνουν το ζωικό προϊόν, διότι δεν είχαν να ταΐσουν. Έχουμε 300 αγελάδες που πήγαν για σφάξιμο…».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως επέμβετε και δια των ενεργειών σας να στηρίξετε την παραγωγή Γραβιέρας Νάξου (ΠΟΠ) και τους κτηνοτρόφους αυτής, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή της και να ανακτήσει τη δυναμική της στην εγχώρια αγορά; 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News