Νάξος - Γ. Βλασερός: "Άμεση δράση τώρα για την διάσωση του Πύργου Χειμάρρου"

“Η ευθύνη της αδικαιολόγητης και επικίνδυνης καθυστέρησης των εργασιών αποκατάστασης βαραίνει διαχρονικά την Πολιτεία και τις υπεύθυνες υπηρεσίες της. Επειδή δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών αλλά ανάγκη άμεσων δράσεων να διασωθεί το μνημείο, καλώ το Υπουργείο Πολιτισμού ,την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Δήμο Νάξου την Κοινότητα Φιλωτίου και την αρχαιολογική υπηρεσία να δράσουν. Να ξεπεράσουν τις αδικαιολόγητα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ξαναρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου πριν είναι πολύ αργά”.  Αυτό αναφέρει στην ανοιχτή του επιστολή, ο γιατρός και υποψήφιος Βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βλασερός, για το θέμα του …σιδεροδέσμιου Πύργου Χειμάρρου που έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα… Και ζητάει; Τι άλλο από την ενεργοποίηση όλων των φορέων για να δοθεί οριστική λύση για ένα ιστορικό μνημείο που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε υπνώσει όσον αφορά τις εξελίξεις για την αποκατάστασή του

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: 

"Μπροστά στον κίνδυνο ακόμη και κατάρρευσης τού Πύργου του Χειμάρρου του αρχαιολογικού αυτού μνημείου της Νάξου θα ήθελα να καταθέσω και εγγράφως  την θέση - φωνή μου πού αναφέρεται: Στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του αρχαίου Πύργου που φαντάζει “σιδηροδέσμιος” περιβεβλημένος εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια από τις σιδερένιες σκαλωσιές της εγκαλειφθείσας επισκευής του.

Ο Πύργος του Χειμάρρου αποτελεί ένα πανελλήνιας εμβέλειας μνημείο μιας πανάκριβης πολιτιστικής κληρονομιάς σε μας τους Ναξιώτες που υποχρεούμαστε να την διαφυλάξουμε. Η ευθύνη της αδικαιολόγητης και επικίνδυνης καθυστέρησης των εργασιών αποκατάστασης βαραίνει διαχρονικά την Πολιτεία και τις υπεύθυνες υπηρεσίες της.

Επειδή δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών αλλά ανάγκη άμεσων δράσεων να διασωθεί το μνημείο, καλώ το Υπουργείο Πολιτισμού ,την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Δήμο Νάξου την Κοινότητα Φιλωτίου και την αρχαιολογική υπηρεσία να δράσουν. Να ξεπεράσουν τις αδικαιολόγητα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ξαναρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου πριν είναι πολύ αργά.

Άμεση πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβει πρωταρχικά και ο κόσμος του Φιλωτιού στη περιοχή του οποίου ευρίσκεται το μνημείο.

Η αξιοποίηση της δυναμικής του Χωριού που διαθέτει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην εκκλησιαστική, ακαδημαϊκή, επιστημονική, και πολιτική ζωή του τόπου στα πλαίσια συλλογικής και οργανωμένης δράσεως θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα.

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών θα πρέπει να προκαλέσει μία συνδιάσκεψη με αντιπροσωπευτικές παρουσίες για συζήτηση και άμεσες και ουσιαστικές δράσεις.

Ο στόχος είναι ένας. Οι εργασίες αποκατάστασης πρέπει να αρχίσουν αμέσως. Το μνημείο πρέπει να διασωθεί και να αποδοθεί στις επόμενες γενεές ασφαλές.

Γιάννης Βλασερός

Ιατρός, Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News