Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Γ. Βλασερός: "Αυτόνομο ΕΚΑΒ Νοτίου Αιγαίου τώρα"

Νάξος – Γ. Βλασερός: “Αυτόνομο ΕΚΑΒ Νοτίου Αιγαίου τώρα”

|

Η εισήγηση του Ναξιώτη Γιατρού Γιάννη Βλασερού στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Υγειονομικών του “Κινήματος Αλλαγής” του Νοτίου Αιγαίου με την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.. – Γ. Βλασερός ” Αναφορικά με την στελέχωση που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των υγειονομικών δομών των νησιών απαιτείται επειγόντως η θέσπιση ειδικών επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων για προσέλκυση προσωπικού”.

“…. Βέβαια δεν είναι εύκολη η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών στα νησιά.Η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει από τις δομές υγείας που θα καλύπτουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως κέντρα υγείας σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο. Για την δευτεροβάθμια περίθαλψη αναγκαίο είναι να υπάρξουν ικανά νησιωτικά νοσοκομεία όπως στην Κω και στη Νάξο και βέβαια για την τριτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο της Σύρου . Στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της ένδονησιακής και διανησιακής περίθαλψης και να περιοριστούν οι διακομιδές…”.

Αυτά αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, στην εισήγησή του ο Ναξιώτης καρδιολόγος γιατρός Ιωάννης Βλασερός, Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης των Υγειονομικών του “Κινήματος Αλλαγής” Νοτίου Αιγαίου με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά…. Ο κος Βλασερός ξεκίνησε με την προσωπική του εμπειρία όσον αφορά τα ζητήματα Υγείας στα νησιά και κατέθεσε τις προτάσεις του…

Αναλυτικά η εισήγησή του

Αγαπητές-οί συνάδελφισσες -οι και συντρόφισσες -οι.
Κυρία Πρόεδρε.
Το ΕΣΥ αποτέλεσε ίσως την πιο υπερβατική πολιτική πράξη τού ΠΑΣΟΚ.Τό Κίνημα Αλλαγής σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ με τις ίδιες ευαισθησίες,στην επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη του προηγούμενου χρόνου διά της Προέδρου του Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε τις προτάσεις του Κινήματος για το νέο αναγεννημένο ΕΣΥ στο οποίο σαν 6η πρόταση περιλήφθηκε και η υγεία στα νησιά. Ήταν ιδιαίτερη χαρά αλλά και ικανοποίηση μου γιατί με τις προτάσεις μου συνέβαλα προς αυτή την κατεύθυνση.

Νησιώτης όντας έχω βιώσει την ανεπάρκεια της περίθαλψης ως παιδί όταν ο πατέρας μου με ρήξη νεφρού μεταφέρθηκε με καικι από την Νάξο στο νοσοκομείο της Σύρου όπου δεν υπήρχε δυνατότητα μετάγγισης αίματος. Την βίωσα επίσης μου ως νέος και μοναδικός γιατρός του Υγειονομικού Σταθμού Σαντορίνης και τελευταία ως καρδιολόγος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας όπου αντιμετώπισα πολλούς συμπατριώτες  από τα νησιά μας.

Βέβαια δεν είναι εύκολη η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών στα νησιά.Η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει από τις δομές υγείας που θα καλύπτουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως κέντρα υγείας σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο.

Για την δευτεροβάθμια περίθαλψη αναγκαίο είναι να υπάρξουν ικανά νησιωτικά νοσοκομεία όπως στην Κω και στη Νάξο και βέβαια για την τριτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο της Σύρου .

Στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της ένδονησιακής και διανησιακής περίθαλψης και να περιοριστούν οι διακομιδές.

Αναφορικά με την στελέχωση που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των υγειονομικών δομών των νησιών απαιτείται επειγόντως η θέσπιση ειδικών επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων για προσέλκυση προσωπικού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρέπει να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι έχουν μεγάλη προσφορά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ώστε γόνιμα να συνεργαστούν με το ΕΣΥ.

Πολύ σπουδαίος είναι επίσης και ο ρόλος των φαρμακείων που πρέπει να ενισχυθούν και να λειτουργούν σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

Μεγάλες είναι οι ανάγκες σε πρωτογενή εξοπλισμό αλλά και σε ανανέωση του υπάρχοντος καθώς και η δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών.

Η απαραίτητη βέβαια οικονομική ενίσχυση γι’ αυτό το σκοπό πρέπει να προκύψει από το πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και τελευταία από το ταμείο ανάκαμψης.

Αυτοχρηματοδότηση επίσης θα μπορούσε να γίνει με την επ αμοιβή υγειονομική κάλυψη των τουριστών το καλοκαίρι.

Οι αναγκαίες διακομιδές πρέπει να γίνονται ταχέως και ασφαλώς με χερσαία πλωτά και εναέρια μέσα στελεχωμένα και εξοπλισμένα.

Αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο ΕΚΑΒ του νοτίου Αιγαίου που θα διαχειρίζεται τις διακομιδές αυτών των νησιών.

Η τηλεϊατρική 24ώρου λειτουργίας που θα καλύπτει όλες τις ειδικότητες θα είναι σωτήρια για τους «μοναχικούς» γιατρούς των μικρών νησιών και όχι μόνο.

Αναφορικά με την πανδημία που καλπάζει και τον ζωογόνο για τα νησιά μας αλλά και γιά όλη την χώρα τουρισμό προ των πυλών τι κάνουμε;

Κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη πολλών άλλων.

– Πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληπτικών tests σε όλα τα νησιά

– Εμβολιασμός όλου του πληθυσμού αρχίζοντας από τα μικρά νησιά για δημιουργία covid free νησιών.

– Εμβολιασμό κατά προτεραιότητα του τουριστικού προσωπικού.

– Ελεγχόμενη είσοδο των επισκεπτών με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τουλάχιστον με αρνητικά μοριακά tests.

– Την περίοδο αυτή της πανδημίας είναι ανάγκη αλλά και ευκαιρία να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν οι υγειονομικές δομές των νησιών.

Ειδικά τα υπάρχοντα νοσοκομεία με μονάδες αυξημένης φροντίδας που τόσο αναγκαίες είναι πάντα.

Το Κίνημα Αλλαγής έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας του θέματος της υγείας στα νησιά σκοπεύει λαμβάνοντας υπόψη και τις σημερινές σας προτάσεις να επεξεργαστεί και να συνθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που θα αγγίξει όλες τις πτυχές του κρίσιμου αυτού θέματος στα πλαίσια του νέου ΕΣΥ που πρώτο ανακοίνωσε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα