Νάξος - Χατζηανδρέου: Ανακοίνωση υποψηφιότητας με το δίλημμα "Νάξος: Εγκλωβισμένη ή αλλαγή σελίδας;"

Ξεκίνησε πριν από δύο περίπου μήνες ως φήμη.. Στη συνέχεια, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις τακτικές επισκέψεις σε διάφορους φορείς αλλά και κοινότητες σε μία προσπάθεια να έχει γνώση των πραγμάτων.. Πριν από δέκα περίπου ημέρες, είχαμε επίσημη διαρροή μέσω του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού και λίγο αργότερα την επίσημη ανακοίνωση από το πλέον αρμόδιο όργανο, την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου… Και ο Λεονάρδρος Χατζηανδρέου, χωρίς ο ίδιος να έχει μιλήσει επίσημα, πήρε το …χρίσμα του εκλεκτού από τον ΣΥΡΙΖΑ Νάξου για την διεκδίκηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων..

Εντάξει, μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις με τη λέξη «χρίσμα». Η ανακοίνωση βγήκε μετά από διαδικασίες που έγιναν στην Οργάνωση και μάλιστα όπως μάθαμε κράτησαν  δύο μήνες.. . Σήμερα, όμως ήρθε η σειρά του ίδιου του εκλεκτού για να μιλήσει. Και με ανακοίνωσή του μέσω Δελτίου Τύπου ανακοινώνει την πρόθεσή του καλεί σε «ενωτικό αυτοδιοικητικό ρεύμα», εξηγεί γιατί προχώρησε στην κίνηση αυτή, βάζει δίλημμα «Η Νάξος θα παραμείνει στάσιμη ή θα προχωρήσει μπροστά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα; Θα παραμείνει εγκλωβισμένη στους ίδιους ανθρώπους που την υποβάθμισαν ή θα αλλάξει σελίδα;» και ξεκαθαρίζει το στόχο της κίνησής του τονίζοντας «Από την θέση του επικεφαλής αυτής της ανοιχτής κοινωνικής συνεργασίας, σας καλώ σε συμπαράταξη και σε κοινό αγώνα για ένα Δήμο με δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια, που θα χτίζει ένα ασφαλές μέλλον, με όραμα, στηριζόμενο στην επιστημονική γνώση και το χωροταξικό σχεδιασμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση με την υπογραφή του πρώην βουλευτή Κυκλάδων Λεονάρδου Χατζηανδρέου αναφέρει:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Νάξος, η Δονούσα, η Ηρακλειά, τα Κουφονήσια και η Σχοινούσα είναι τόποι με μακρόχρονη ιστορία και πολιτισμό που αποτυπώνεται σε πλήθος μνημείων, οικοτόπων και στην λαϊκή μας παράδοση. Παράλληλα, υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες που όμως λόγω της άναρχης ανάπτυξης και της αδυναμίας διαχείρισής τους από τις δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων έχουν παραμείνει αναξιοποίητες.

Ο τόπος μας, την τελευταία οκταετία, καταδικάστηκε στη στασιμότητα, τη μετριότητα και την οπισθοδρόμηση, ενώ παράλληλα εντάθηκαν οι   ανισότητες  μεταξύ περιοχών του Δήμου, με πιο χαρακτηριστική την εγκατάλειψη της ορεινής Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Υποβαθμίστηκαν οι τοπικές κοινότητες και απαξιώθηκαν δημοκρατικοί συμμετοχικοί θεσμοί με παράδοση αιώνων με αποτέλεσμα οι δημότες και κυρίως οι νέοι να τεθούν στο περιθώριο.

Ο ρόλος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως  αρχή που διευθύνει και ρυθμίζει τις τοπικές υποθέσεις, είναι καθοριστικός για την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Κάτι τέτοιο όμως, δεν μπορεί  να επιτευχθεί χωρίς μια δημοτική αρχή που να αποτελείται από έμπειρα και προοδευτικά στελέχη, με συνείδηση των προκλήσεων και όραμα για το αύριο.

Με τα δεδομένα αυτά, οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Νάξου και των νησιών μας. Αποτελούν ιστορική πρόκληση και θέτουν την κοινωνία μας μπροστά στα διλήμματα: Η Νάξος θα παραμείνει στάσιμη ή θα προχωρήσει μπροστά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα; Θα παραμείνει εγκλωβισμένη στους ίδιους ανθρώπους που την υποβάθμισαν ή θα αλλάξει σελίδα;

Στην νέα αυτή πρόκληση, παρακινούμενος και πλαισιωμένος από πολλούς συμπολίτες μου, με εμπειρία στην αυτοδιοικητική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου και θέλοντας να προσφέρω στη Νάξο, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, αλλά και στα νησιά μας, όλη  την πείρα από την πολυετή αυτοδιοικητική μου θητεία,  σας καλώ να δημιουργήσουμε ένα ενωτικό αυτοδιοικητικό ρεύμα. Ένα δημοκρατικό ρεύμα νίκης, που ενώνει και είναι ανοικτό σε κάθε προοδευτικό πολίτη που επιθυμεί την αλλαγή πορείας του Δήμου, ένα ρεύμα σύνθεσης απόψεων και δράσεων ισότιμων ενεργών συνεργαζόμενων δημοτών.

Στηριζόμενος από νέους ανθρώπους, ενεργούς πολίτες και πολιτικούς χώρους με πλούσια προσφορά και συμμετοχή στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  έχοντας στάση και θέσεις απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις που επιζητούν την υποβάθμισή της, την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την εκχώρηση των βασικών λειτουργιών της σε ιδιώτες, αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη να πρωτοστατήσω στο εγχείρημα αυτό.

Από την θέση του επικεφαλής αυτής της ανοιχτής κοινωνικής συνεργασίας,  σας καλώ σε συμπαράταξη και σε κοινό αγώνα για ένα Δήμο με δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια, που θα χτίζει ένα ασφαλές μέλλον, με όραμα, στηριζόμενο στην επιστημονική γνώση και  το χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα Δήμο που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, θα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών, την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, που θα σέβεται τον δημόσιο χώρο,  το εύθραυστο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, ένα Δήμο που θα εκφράζει την ιστορική και πολιτιστική μας ταυτότητα».