Νάξος: Η επίσκεψη του Χατζηδάκη στο ΧΥΤΑ Νάξου και η επόμενη ημέρα...

Η Νάξος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στο θέμα της επεξεργασίας Απορριμμάτων … Και ο Κωστής Χατζηδάκης – Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – στη διάρκεια της παραμονής του στη Νάξο, βρέθηκε στο χώρο του ΧΥΤΑ όπου και αναμένεται να εγκατασταθεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Η πρώτη από τις τρεις στις Κυκλάδες και με δυνατότητα επεξεργασίας 5.500 τόνων τον χρόνο.. Κάτι που σημαίνει ότι θα λάβει απορρίμματα και από άλλα νησιά…

Με βάση τον σχεδιασμό Ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί σήμερα θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η ΜΕΑ Νάξου, πέραν των σύμμεικτων απορριμμάτων, προβλέπεται να διαθέτει και γραμμή υποδοχής και επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Ταυτόχρονα, στον συνολικό σχεδιασμό εντάσσονται και πέντε πράσινα σημεία, στη Νάξο, στη Δονούσα, στη Σχοινούσα, στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, με αντίστοιχο δίκτυο συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (απορριμματοφόρο και κάδοι). Αυτό σημαίνει ότι η Νάξος θα είναι μία από τις πρώτες περιοχές της χώρας που θα έχει καφέ κάδους (για τα οργανικά απόβλητα), ξεκινώντας από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Πρέπει να περάσουμε σε μια επόμενη σελίδα και χαίρομαι που στη Νάξο θα περάσουμε σύντομα σε αυτή τη σελίδα. Είναι θέμα πολιτισμού και δημόσιας υγείας και στις Κυκλάδες προφανώς είναι και θέμα τουρισμού» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε σχετική ανακοίνωση:

«Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη  υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, το Σμυριδικό και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η σημασία εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία θα καθορίσουν τη χωρική οργάνωση των νησιών μας, συμβάλλοντας στη νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα και στον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης. Επιπρόσθετα, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός, στη Νάξο θα χωροθετηθεί η μία από τις τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Κυκλάδες, η οποία πρόκειται να δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2020. Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός με τον Δήμαρχο επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ Νάξου.

Νωρίτερα, ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο κ. Λιανό επισκέφθηκαν το Φιλώτι, την Απείρανθο και την Κόρωνο. Κατά την επίσκεψή τους στην Κόρωνο ο Υπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε με εκπροσώπους των σμυριδεργατών στον σταθμό μεταφόρτωσης σμύριδας στη Στραβολαγκάδα, ενώ είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο ορυχείο της Σαραντάρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News