Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ιωαν. Μαργαρίτης: "Ας καλοσωρίσουμε την εποχή του Homo Demens"

Νάξος – Ιωαν. Μαργαρίτης: “Ας καλοσωρίσουμε την εποχή του Homo Demens”

|

Ιωάννης Μαργαρίτης – Επαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων: “Πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που η Ρωσία δεν ανέχεται επεμβάσεις στα εσωτερικά της, και σωστά με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, να μην διστάζει να επεμβαίνει η ίδια διόλου διακριτικά και μάλιστα manu military στα εσωτερικά άλλων χωρών;” 

“…. Πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που η Ρωσία δεν ανέχεται επεμβάσεις στα εσωτερικά της, και σωστά με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, να μην διστάζει να επεμβαίνει η ίδια διόλου διακριτικά και μάλιστα manu military στα εσωτερικά άλλων χωρών; Δυστυχώς λογική εξήγηση στο παράλογο δεν μπορεί να υπάρξει και το γνωστό ανάθεμα η εποχή του Homo sapiens τελείωσε ας καλοσωρίσουμε την εποχή του homo demens φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε ένα έτος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε annus horribilis αν το κακό δεν σταματήσει στη ρίζα του…”.

Με αφορμή την Κρίση στην Ουκρανία και την αντίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Επαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννης Μαργαρίτης καταθέτει τις σκέψεις του…  Μιλάει για το τέλος εποχής του Homo Sapiens και την έλευση του Homo Demens αυτού που οι Λατίνοι συγγραφείς ανέφεραν ως τον “Ανθρωπο – τρελό”…. Και θυμίζει λίγο το δίλημμα που είχε θέσει πριν από χρόνια ο Αμερικανός θεωρητικός των ΜΜΕ Neil Postman, ο οποίος είχε αναφερθεί στους “Αθηναίους και τους Βησιγότθους. Οι Αθηναίοι είναι οι πατέρες του πολιτισμού. Σε αυτούς χρωστάμε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την αισθητική, τις τραγωδίες, τη δημοκρατία, τον λόγο και τον διάλογο. Οι Βησιγότθοι δεν εκτιμούσαν ιδιαιτέρως την παιδεία και την τέχνη, ήταν όμως ικανότατοι ιππείς, τους άρεσε να λεηλατούν και να καταστρέφουν, γι’ αυτό και το πέρασμά τους από την Ευρώπη έφερε τον Μεσαίωνα”.

Και ο κος Μαργαρίτης καταλήγει με την διαπίστωση “ Γιατί ο παμφάγος ναρκισσισμός και η μεγαλομανία του Πούτιν που βρίσκουν την έκφραση τους στον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Γηραιά ήπειρο συνιστώντας ουσιαστικά θρυαλλίδα για την ευρωπαϊκή υπόσταση και την παγκόσμια ισορροπία”.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κου Μαργαρίτη στα social media αναφέρει: 

“Η τραγωδία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία και το αποτύπωμα που αφήνει στις ψυχές και τις καρδιές όλων μας δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται για ακόμη μια φορά πιασμένη σε μια παλιά και γνώριμη μέγγενη καθώς η Μόσχα χωρίς καμία αιδώ επιχειρεί να αναστήσει την πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ εισβάλλοντας στην Ουκρανία.

Πως είναι δυνατόν, αναρωτιόμαστε όλοι, το 2022 να συμβαίνουν τέτοια τραγικά στην καρδιά της Ευρώπης. Κι ενώ η αγανάκτηση μας είναι καθ’ όλα εύλογη, οι όποιες απορίες μας δεν είναι. Και πριν βιαστεί κάποιος να με λιθοβολήσει θα πω τα εξής: έπρεπε από καιρό να έχουμε εμπεδώσει το μάθημα της διεθνούς πραγματογνωσίας που συνοψίζεται στο γνωστό απόφθεγμα: «Πάντα περνάει και παντού ο νόμος του πιο δυνατού».

Ακούσαμε μουδιασμένοι τον πρόεδρο Πούτιν και τα απανταχού τσιράκια του να διατρανώνουν πως ο πόλεμος που βλέπουμε δεν είναι πόλεμος αλλά στρατιωτική επιχείρηση, πως η νόμιμα και με δημοκρατικές διαδικασιές εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι παράνομη και ακατάλληλη, πως ούτε λίγο ούτε πολύ οι Ρώσοι δρουν προς το συμφέρον του Ουκρανικού λαού και άλλα παρόμοια ιλαροτραγικά που θα επαναλάβω, όμως, ότι δεν θα έπρεπε να μας αφήνουν έκπληκτους. Γιατί ο ευφημισμός είναι μια από τις συνήθεις πανουργίες των εν δυνάμει μακελάρηδων και επίδοξων Φύρερ. Ντύνουν, δηλαδή, με ωραία ονόματα πράγματα που δεν είναι διόλου ωραία ή πράγματα που επιδιώκουν κρυφά στόχους αντίθετους από εκείνους που φανερά διαλαλούν. Βαφτίζουν, όπως στην περίπτωση μας, στρατιωτική επιχείρηση έναν επεκτατικό πόλεμο και εθνικό συμφέρον εκείνο που ουσιαστικά αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού και ταυτόχρονα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του επιτιθέμενου.

Όσο για τις αξιολογικές κρίσεις και τοποθετήσεις του προέδρου Πούτιν για την κυβέρνηση και για το είδος της δημοκρατίας στην Ουκρανία, κάποιος θα έπρεπε να του θυμίσει ότι η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται ποτέ με τα πυροβόλα των τανκς και το αίμα των αντιπάλων. Κάποιος «αναιδής» πρέπει να του επισημάνει πως οι συνήθεις πρακτικές στη Ρωσία, όπως κλείσιμο των δυσάρεστων εφημερίδων, διώξεις αντιφρονούντων δημοσιογράφων, απαγορεύσεις διαφωνούντων κομμάτων κ.ά. μόνο σε ένα διαταραγμένο νου μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικές και πως τέλος πάντων μπορεί να μηρυκάζει αδιάκοπα την πρόθεση του για δικαιοσύνη, ειρήνη, δημοκρατία και άλλα παρόμοια και μεγαλόστομα, όμως, με τις πράξεις του δεν παύει να αποδεικνύει πόσο ά-χρηστα και αχρεία είναι τα ευαγγέλια του.

Πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που η Ρωσία δεν ανέχεται επεμβάσεις στα εσωτερικά της, και σωστά με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, να μην διστάζει να επεμβαίνει η ίδια διόλου διακριτικά και μάλιστα manu military στα εσωτερικά άλλων χωρών; Δυστυχώς λογική εξήγηση στο παράλογο δεν μπορεί να υπάρξει και το γνωστό ανάθεμα η εποχή του Homo sapiens τελείωσε ας καλοσωρίσουμε την εποχή του homo demens φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε ένα έτος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε annus horribilis αν το κακό δεν σταματήσει στη ρίζα του. Η μεταπολεμική Ευρώπη δεν μπορεί να στέκεται αμάθητη στις φρικαλέες συμφορές που διδάσκει η ιστορία της, ο κόσμος ολόκληρος δεν μπορεί να αφήνεται αθωράκιστος στις ανατέλλουσες υποτροπές ενός ζοφερού παρελθόντος.

Γιατί ο παμφάγος ναρκισσισμός και η μεγαλομανία του Πούτιν που βρίσκουν την έκφραση τους στον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Γηραιά ήπειρο συνιστώντας ουσιαστικά θρυαλλίδα για την ευρωπαϊκή υπόσταση και την παγκόσμια ισορροπία”.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024