Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Ιωαν. Βλασερός: "Να σταματήσει η περίθαλψη να αποτελεί αχίλλειο πτέρνα...

Νάξος – Ιωαν. Βλασερός: “Να σταματήσει η περίθαλψη να αποτελεί αχίλλειο πτέρνα της κοινωνικής ζωής”

|

Αρθρο του καρδιολόγου γιατρού Ιωάννη Βλασερού με αφορμή περιστατικό συγγενικού του προσώπου: Το απογοητευτικό για το ΕΚΑΒ ιστορικό μιάς επείγουσας αεροδιακομιδής ασθενούς από την Νάξο”

” Το σκηνικό αυτής της επικίνδυνης κατάστασης ήταν από την μια μεριά μία πανικόβλητη ασθενής που δεχότανε συνεχή ηλεκτρικά σοκ από τον αφηνιασμένο εμφυτευμένο απινιδωτή με τον καρδιολόγο του Νοσοκομείου της Νάξου να παλεύει απεγνωσμένα να την βοηθήσει Από την άλλη μεριά οι ιθύνοντες του ΕΚΑΒ που ήταν «καλυμμένοι» γιατί εφάρμοζαν το πρωτόκολλο που αναφέρει ότι η ασθενής πρεπει μεταφερθεί στο πλησιέστερο ανωτέρας κλίμακας νοσοκομείο που ήταν το Νομαρχιακό Νοσοκομειο της Σύρου το οποίο όμως δεν είχε να προσφέρει απολύτως τίποτα περισσοτερο από το Νοσοκομείο της Ναξου καθοτι το περιστατικό ηταν πολύ ειδικό και οξύ. Απλά θα εξέθετε την ασθενή στον κίνδυνο της μη ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς και στην απώλεια πολύτιμου χρόνου με επόμενο βήμα την διακομιδή από το νοσοκομείο της Σύρου σε ειδικό κέντρο εφόσον βέβαια επιβίωνε η ασθενής”.. 

Μέρος από το σχόλιο του γιατρού (καρδιολόγου) Γιάννη Βλασερού στα social media και σε σελίδα συγγενή του, η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα όσον αφορά τη διακομιδή ασθενούς από το Νοσοκομείο της Νάξου στην Αθήνα… Η αρχική πρόταση ήταν για το Νοσοκομείο Σύρου, στη συνέχεια είχαμε το “άκυρο” από το ΕΚΑΒ και τη λύση έδωσε ιδιωτική εταιρεία αλλά με ελικόπτερο…  Το ευχάριστο στην περίπτωση της ασθενούς είναι ότι ολα πήγαν καλά, έστω και με καθυστέρηση.. Τέλος καλό, όλα καλά αλλά… 

Και χθες είχαμε την επίσημη τοποθέτηση του γιατρού και πολιτευτή Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βλασερού με τίτλο ” Το απογοητευτικό για το ΕΚΑΒ ιστορικό μιάς επείγουσας αεροδιακομιδής ασθενούς από την Νάξο”.

“Προ ολίγων ημερών ένα συγγενικό μου πρόσωπο και προσωπική μου ασθενής που διαμένει στη Νάξο χρειαζόταν λόγω «ηλεκτρικής θύελλας» του εμφυτευμένου απινιδωτή της (δηλαδή συνεχή ηλεκτρικά shock στην καρδιά) που προκαλούσε αφόρητους πόνους  άμεσης μεταφοράς σε ειδικό καρδιολογική κέντρο.

 Ας σημειωθεί ότι υπάρχει οδυνηρή εμπειρία για ασθενή με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα από την Νάξο που λόγω καθυστέρησης μετακίνησης εξέπνευσε στην είσοδο του Ιππποκρατείου Αθηνών όταν πλέον είχε εξαντληθεί λόγω καθυστέρησης  η μπαταρία του απινιδωτή.

Στο αίτημα του εφημερεύοντα  Καρδιολόγου της Νάξου (που έδινε αγώνα να αντιμετωπίσει την επείγουσα και σοβαρή κατάσταση) να γίνει αερομεταφορά στην Αθήνα, το ΕΚΑΒ απάντησε αρνητικά και έδωσε εντολή η ασθενής να μεταφερθεί με πλωτό μέσο στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου αγνοώντας το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη σοβαρή και ειδική καρδιολογική κατάσταση δεν είχε να προσφέρει το εν λόγω Νοσοκομείο τίποτα περισσότερα από ότι το Νοσοκομείο- ΚΥ της Νάξου.

Παράβλεπε δε τον κίνδυνο πού προέκυπτε κατά την διάρκεια της θαλάσσιας μεταφοράς (που όπως με ενημέρωσε ο καρδιολόγος της Νάξου δεν θα υπήρχε δυνατότητα ανάνηψης) εάν χρειαζόταν. Στην επικοινωνία που είχα με τον Συντονιστή Διευθυντή του ΕΚΑΒ μου ανέφερε ότι η ασθενής πρέπει κατά τον νόμο  να διακομισθεί  στο πλησιέστερο ανωτέρας βαθμίδας νοσοκομείο πού ήταν το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σύρου εφ όσω το αποδέχεται η Καρδιολογική Κλινική του. (Βέβαια σε επαφή που είχαμε με τον εφημερεύοντα  Καρδιολόγο ως μας είπε ήταν αρνητικός για μια τέτοια διακομιδή αλλά φαίνεται ότι την συγκατάθεση την πήραν από τον Δ/ντή της Κλινικής )

Στην τοποθέτηση μου ότι με αυτή την μεθόδευση εκτίθεται εμφανώς   σε υψηλό κίνδυνο   η ασθενής  απάντησε  “να αλλάξετε τον νόμο “. Η ασθενής δεν μεταφέρθηκε τελικά στη Σύρο μετά από ενυπόγραφη άρνηση των συγγενών  της  να συναινέσουν  στην επικίνδυνη και χωρίς προοπτική διακομιδή.

Δυστυχώς και το πρωί της  επόμενης  ημέρας στη επανάληψη του αιτήματος του επόμενου  εφημερεύοντα καρδιολόγου για αεροδιακομιδή και παρά την παρέμβαση της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου -ΚΥ της Νάξου επαναλήφθηκε η ίδια εμμονική και ανάλγητη συμπεριφορά της υπευθύνου του ΕΚΑΒ.

Μετά από αυτό τα παιδιά της ασθενούς αναγκάσθηκαν να υποβληθούν σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση μισθώνοντας κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο ελικόπτερο το οποίο παρέλαβε και μετέφερε ασφαλώς την ασθενή στην Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του εφημερεύοντος Νοσοκομείου «Αττικόν» της Αθήνας.

Δυστυχώς τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές των ιθυνόντων  εκθέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και καταρρακώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών των νησιών στο ΕΣΥ.

Η περίθαλψη  στα νησιά παρά τις όποιες βελτιώσεις της αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κοινωνικής ζωής των και απαιτεί συντονισμένες και στοχευμένες αγωνιστικές προσπάθειες για να γίνει επαρκής.

Δεν φτάνει μόνο να προβάλουμε τα νησιά μας σαν τουριστικό προϊόν  αλλά πρέπει και  να γνωστοποιούμε τις ανάγκες τους με πρώτη την Υγεία και να επιζητούμε λύσεις. Το σύστημα των αεροδιακομιδών πρέπει να μπει σε άλλη βάση για να γίνει λειτουργικό και σωτήριο .Σταθερή μας θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται άστοχες και αναίτιες αεροδιακομιδές και στόχος να είναι η μείωση της ανάγκης τους με την ενίσχυση των τοπικών Νοσοκομείων. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση όταν η βαρύτητα του περιστατικού το επιτάσσει.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Νοσοκομείου Σύρου με εξοπλισμό και στελέχωση για  να γίνει Γενικό Νοσοκομείο και όχι να γίνεται διακομιστικό  κέντρο ασθενών από τα άλλα νησιά  προς την Αθήνα γιατί  δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλη αυτή η οδυνηρή για την ασθενή περιπέτεια είχε αίσιο τέλος μετά την αντιμετώπιση της στην Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου ΑΘηνών όπου καταληκτικά  διακομίσθηκε.

θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς  τους συναδέλφους καρδιολόγους του Νοσοκομείου -ΚΥ  Νάξου  κυρίους Αναγνωστόπουλο και Βούλγαρη για την επίπονες προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν το οξύ και προβληματικό αυτό περιστατικό συμβάλλοντας καταλυτικά  στο καλό τελικό αποτέλεσμα”.

*Ο Γιάννης Βλασερός
είναι ιατρός καρδιολόγος
τ.Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Αθηνών καί
Αν Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής   

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024