Νάξος - ΚΚΕ: "Διαχρονική στήριξη για ουσιαστική λύση του σμυριδικού"

Σμύριδα

".... Η διεκδίκηση αποκλειστικά και μόνο του άμεσου ανοίγματος των ορυχείων για την ασφάλιση αλλά και ο τρόπος διεκδίκησής του μέσα από πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, δε λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα του σμυριδικού, ούτε συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της ορεινής Νάξου. Αντίθετα δικαιώνει αυτούς που λένε και σήμερα ότι «το σμυρίγλι περιέχει περισσότερη πολιτική από κορούνδιο»...."

Ο επίλογος την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ σχετικά με το άνοιγμα των ορυχείων σμύριδας στη Νάξο.. Και με δεδομένο ότι αύριο έχουμε γενική συνέλευση των σμυριδεργατών στην Κόρωνο όπου για μία ακόμη φορά οι σμυριδεργάτες θα εκφράσουν την ανάγκη τους ώστε να ανοίξουν επιτέλους τα σμυριδορυχεία και να σταματήσει το "παιχνίδι" γύρω από το χρόνο και τον τρόπο εξόρυξης...  Τις τελευταίες εβδομάδες οι πρόεδροι των έξι κοινοτήτων που εμπλέκονται με την εξόρυξη της σμύριδας στέλνουν επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη ανοίγματος των σμυριδορυχείων αλλά απάντηση δεν λαμβάνουν..

Τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ; 

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αίτημα των σμυριδορυκτών για το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που παραμένουν κλειστά , με κίνδυνο να μη προλάβουν να εξορύξουν την απαιτούμενη ποσότητα αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλισή  τους, αφού αυτό μόνο δικαιούται από την όλη εργασία τους.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ακολουθούσαν και ακολουθούν την ίδια, αλλά και άλλες παρεμφερείς τακτικές με τη σημερινή κυβέρνηση ( όπως μείωση ποσότητας εξόρυξης, διάφορες «προτάσεις λύσης», άδικη αφαίρεση ενσήμων, υποσχέσεις) που οδηγούσαν παλιότερα μεν στην πώλησή του από το κράτος σε εξευτελιστικές τιμές σε εταιρείες του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία χρόνια προωθούν το κλείσιμο των ορυχείων ή την παράδοση στους όποιους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

Ταυτόχρονα αξιοποιούν τους τοπικούς και πολιτικούς παράγοντες τους για ψηφοθηρικούς σκοπούς αξιοποιώντας την ανάγκη επίλυσης των άμεσων προβλημάτων των σμυριδορυκτών για την ασφάλισή τους.

Το ΚΚΕ πάντα  στήριζε και στηρίζει, όχι μόνο τα άμεσα δίκαια αιτήματα, και άλυτα προβλήματα των σμυριδορυκτών τόσο μέσα στη βουλή, όσο και με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του στους διάφορους φορείς και θεσμούς, αλλά και με επισκέψεις - συζητήσεις στελεχών του με τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων. 

Ταυτόχρονα προχωρούσε σε προτάσεις για τη μόνιμη και ουσιαστική λύση των προβλημάτων των σμυριδορυκτών: 

# Διαχείριση του Σμυριδικού, όπως και όλου του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, από αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα, που θα έχει την ευθύνη για την εξόρυξη, την δημιουργία όλων των απαιτούμενων υποδομών, την επεξεργασία, με μια πρώτου βαθμού επεξεργασία στο νησί, τη μεταφορά, την όλη αξιοποίηση της σμύριδας και την εμπορία της, την ανάδειξη της σχετικής με τη σμύριδα πολιτιστικής κληρονομιάς.

#  Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. 

# Οι εργαζόμενοι να αμείβονται και να ασφαλίζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Η πείρα όλα αυτά τα χρόνια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι: 

Η διεκδίκηση αποκλειστικά και μόνο του άμεσου ανοίγματος  των ορυχείων για την ασφάλιση  αλλά και ο τρόπος διεκδίκησής του  μέσα  από πολιτικούς  και τοπικούς παράγοντες  ,δε λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα του σμυριδικού  ούτε συμβάλει  στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της ορεινής Νάξου.Αντίθετα δικαιώνει αυτούς  που λένε και σήμερα ότι «το σμυρίγλι περιέχει περισσότερη πολιτική  από κορούνδιο».

 

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News