Νάξος - Κόρωνος: Εφαρμόστε το Νόμο, κύριε υπουργέ, για το επιδοτούμενο ρεύμα

Ο χρόνος γυρίζει πίσω... Στην 17η Ιουλίου 2016, όταν ο Πάνος Σκουρλέτης, - τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ευρισκόμενος στο Οικομουσείο της Κορώνου και έχοντας απέναντί του τα μέλη της γενικής συνέλευσης των Σμυριδεργατών είχε δηλώσει ότι το αργότερο έως την επόμενη Παρασκευή (22/07) θα έχει μπει τέλος στην αγωνία των κατοίκων των οικισμών που έχουν πάνω από το κεφάλι τους Ανεμογεννήτριες... Κοινώς είχε έρθει η ώρα για την αποπληρωμή με βάση ττην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Α/ΦΙ/οικ 23840 (ΦΕΚΒ 3497/29-12-2014)...

Μάλιστα, είχε εξηγήσει και πως θα γίνονταν αυτή η κατανομή μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μ' ένα ορισμό αριθμό κιλοβατώρων να είναι δωρεάν και από ένα σημείο και μετά να υπάρχει μείωση στη τιμή της κατανάλωσης. Και βέβαια αυτά τα χρήματα (104.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κορώνου και περίπου 11.000 για τους αντίστοιχους της Γαλήνης) θα πιστώνονταν στους επόμενους λογαριασμούς. Επίσης, θα υπάρχει κι ένα κέρδος τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τον οικείο Δήμο…  Εκείνη η Παρασκευή βέβαια πέρασε… Όπως και η επόμενη. Αλλά τελικά ήρθε. Όχι Παρασκευή. Αλλά η Δευτέρα 9 Αυγούστου όπου όπως πληροφορούμαστε μπήκε επιτέλους η υπογραφή στην απόφαση με την οποία εγκρίνεται οριστικά η διάθεση των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, για τα έτη 2010 - 2014. 

Ενα χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017, ο τότε πρόεδρος της Κορώνου, Νίκος Χουζούρης μέσα από την σελίδα που διατηρεί στα social media θα αναφέρει με χαμόγελο " Σήμερα συνέβησαν τρία ευχάριστα για το χωριό μας την Κόρωνο και χωρίς πολλά λόγια για τους αδαής και τους καχύποπτους. Έχουμε και λέμε: Εφαρμόστηκε η μείωση του ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες. Το πώς το γνωρίζω εγώ προσωπικά χωρίς να θέλω να αυτοπαινευτώ τέλος". Κρατάμε αυτό γιατί έχει τη σημασία του. Τα άλλα είχαν να κάνουν με την ΕΡΤ και το ψηφιακό μπουκέτο, και τη πρόταση της Τ.Υ. του Δήμου προς το Δήμο για τις αποκαταστάσεις από την πυρκαγιά". Και όσον αφορά τη μέιωση του ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες, ο κος Χουζούρης είχε αναφέρει ότι "όπως μας πληροφόρησαν έχουμε επιστροφή της τάξης ακόμη και 570 ευρώ και καλύπτουν την τετραετία 2010 – 2014." 

Γιατι τα λέμε αυτά; Μα γιατί σήμερα έχουμε ενημέρωση από τον νυν πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κορώνου, Γιάννη Κωνσταντάκη, ότι προχώρησε σε αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη όπου ζητά όπως μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου (ΦΕΚ 3497/29-12-2014) για επιδοτούμενο ρεύμα σε περιοχές που λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ ή να παρέχει το δωρεάν ρεύμα η ΔΕΗ ή με υπουργική του απόφαση, να παρέχεται το επιδοτούμενο ρεύμα κατευθείαν από την εταιρεία των ανεμογεννητριών που λειτουργούν στην περιοχή...

Αναλυτικά η επιστολή του με τίτλο "Η μη υλοποίηση του νόμου με ΦΕΚ 3497 για επιδοτούμενο ρεύμα σε περιοχές που λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ" 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

όπως γνωρίζετε στις 23/12/2014 οι υπουργοί: Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ο υπουργός Εσωτερικών συναποφάσισαν  όπως για περιοχές  όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ, ο συντελεστής επιδότησης ανά τετράμηνο, για τα οικιακά τιμολόγια να είναι:

 Από 0 έως 2000 κιλοβατώρες  100% (δωρεάν) και από 2000 έως 3000 κιλοβατώρες με 50% επιδότηση.

Επί του παραπάνω θέματος, στο χωριό μας Κόρωνος Νάξου που έχουμε από το 2010 εννέα ενεργές ανεμογεννήτριες  δεν μας δόθηκε ποτέ δωρεάν ρεύμα!..

Ένα άλλο θέμα, άσχετο με το προαναφερόμενο: Η ΔΕΗ παίρνει το 1% από τον τζίρο της εταιρείας Αιολικού Πάρκου Κορώνου, για να μας το αποδίδει (σε οικιακά τιμολόγια) και μέχρι στιγμής τα χρήματα που μας έχει αφαιρέσει είναι ελάχιστα! Και επ’ αυτού, σας παρακαλούμε να το δείτε, μέσω του υπουργείου σας.

Κύριε υπουργέ, για όλους τους παραπάνω λόγους και για το ότι είμαστε ένα ορεινό χωριό με λιγοστά εισοδήματα, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την εφαρμογή του νόμου ή να μας δίνει το δωρεάν ρεύμα η ΔΕΗ ή με υπουργική σας απόφαση, να πάρουμε το επιδοτούμενο ρεύμα κατευθείαν από την εταιρεία των ανεμογεννητριών.