Νάξος - Κόρωνος: Εκκληση για βελτίωση της αντιπυρικής υποδομής ...

Φωτιά κόρωνος

"Δήμαρχε, βρίσκομαι απέναντι από την φωτιά και έχω όλη την εικόνα, αν δράσετε αστραπιαία και πέρα από όλες τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, καλέσετε αεροπλάνα - ελικόπτερα και προφτάσουν! Καλώς! Διαφορετικά, το Σκαδό και η Κόρωνος Θα καούν! Λόγο που το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και το χειρότερο ότι έχει πολλά μποφόρ και η φωτιά τρέχει με μεγάλη ταχύτητα!" ... Η πρώτη τηλεφωνική επαφή του προέδρου της Κοινότητας Κορώνου, Γιάννη Κωνσταντάκη με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Δημήτρη Λιανό, όταν είδε ότι η φωτιά το πρωί της 14ης Αυγούστου έχει πάρει κατεύθυνση προς τα δύο χωριά (σ.σ. είχε ήδη επικοινωνήσει με την Πυροσβεστική που δήλωσε ενήμερη)... 

Και λίγο αργότερα " όταν έφτασα στο Σκαδό, (πριν φτάσει από Χώρα ο Πάσουλας) ήταν γεμάτο από καπνούς και η φωτιά είχε πλησιάσει τα πάνω σπίτια! Ήρθα σε συνεννόηση με τις αρχές που ήταν στο Σελάδι και εκκενώσαμε το χωριό από τους κατοίκους… Βλέποντας και ζυγίζοντας την όλη κατάσταση ενημέρωσα τους αρμόδιους για το ότι απειλείται και η Κόρωνος και πήρα την εντολή, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας να εκκενώσω και την Κόρωνο από τους κατοίκους, όπως και έκανα. Σε αυτό το σημείο, διευκρινίζω στους λίγους που δεν το καταλαβαίνουν ότι δεν πεθαίνει ο άνθρωπος μόνο από την φωτιά αλλά και από τον καπνό! ( παράδειγμα η μακαρίτισσα η κυρά- Κούλα στην Μέση)"

Γιατί αυτή η αναφορά από τις δηλώσεις και ενέργειες του Γιάννη Κωνσταντάκη, πρόεδρου της Κοινότητας Κορώνου (μέσα από την σελίδα που διαθέτει η Κοινότητα στο διαδίκτυο), σχεδόν δέκα ημέρες από την φωτιά που έκαψε περισσότερα από 3000 στρέμματα στη περιοχή Κορώνου - Σκαδού και έφερε τους κατοίκους της Ορεινής Νάξου στα ... κάγκελα;

Μα πολύ απλά γιατί, ο κος Κωνσταντάκης με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμο - Πυροσβεστική) επαναφέρει το ζήτημα της αναβάθμισης της αντιπυρικής προστασίας... Κάτι που μπορεί να γίνει με τη λήξη της (βλ Νοέμβριο) ώστε το επόμενο καλοκαίρι να είμαστε πανέτοιμοι... Τι αναφέρει;

"Αξιότιμοι, κύριε δήμαρχε και κύριε προϊστάμενε, με βάση τα τελευταία γεγονότα με την φωτιά στις 14/8/2020 σε Κόρωνο και Σκαδό, αισθάνομαι την υποχρέωση να σας υπενθυμίσω τα έγγραφα που σας έχω στείλει, με προτάσεις για αντιπυρική υποδομή για την Κόρωνο, που θα συμβάλει και για τα γύρω χωριά:

Α) Δείτε το έγγραφο μου 20/5/2020 με  αρ. πρωτ. 59 ( και το οποίο σας επισυνάπτω), για τα υπόλοιπα σημεία που η Κόρωνος αλλά και Λυώνας χρειάζονται κρουνούς και πυροσβεστικές φωλιές. Βεβαίως σε συνεργασία με τον Δήμο βάλαμε κάποιους κρουνούς και κάποιες πυροσβεστικές φωλιές, αλλά υπάρχουν σημεία που η φωτιά θα περάσει και θα καεί η Κόρωνος! Ο δε Λυώνας όπως σας έχω γράψει, δεν έχει ούτε κρουνό ούτε πυροσβεστική φωλιά!

Στο δεύτερο έγγραφό μου: 15/5/2020 με αριθ. Πρωτ. 58, σας προτείνω να τοποθετηθούν δύο δεξαμενές νερού εις θέση Σαραντάρα που είναι άκρως απαραίτητες για την ευρύτερη περιοχή. Επίσης είναι πολύ βασικό να ολοκληρωθούν τα έργα της δεύτερης γεώτρησης της Κορώνου, ώστε να έρθει το νερό της στις δεξαμενές της Κορώνου.

Επ’ αυτού σας γνωρίζω ότι στην προαναφερόμενη φωτιά είμαστε σε πολύ μεγάλη ετοιμότητα με γεμάτες τις δεξαμενές της Κορώνου κι όλα μας τα νερά τα γυρίσαμε μέσα στις δεξαμενές, όμως αν η φωτιά κρατούσε περισσότερο θα μέναμε από νερό!

Η αντιπυρική οχύρωση της Κορώνου, θα αποκρούει φωτιές που θα έρχονται από Βορρά προς Νότο και το αντίθετο". 

Ευχαριστούμε την κα Μαγγιώρου για τη φωτογραφία του άρθρου 

Ελικόπτερο Πυρόσβεσης
Η επόμενη ημέρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News