Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Λαϊκή Συσπείρωση: Αποκαλύψαμε τον πραγματικό σκοπό του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αποκαλύψαμε τον πραγματικό σκοπό του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή το χθεσινό (19/02) συμβούλιο του Δήμου σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου – Ποια η πρόταση που κατέθεσε

“Ως Λαϊκή Συσπείρωση αποκαλύψαμε, το αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο του νομοθετικού πλαισίου που νομοθέτησαν, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή για τη διαχείριση  των αποβλήτων, καθώς και του σκοπούς της ίδρυσης του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Η ίδρυση  Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποτυπώνει την ένταση της διαπάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και υπηρετεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων , θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον”.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο που είχε ως βασικό θέμα την στάση του Δήμου ως προς τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου…  Παράλληλα, έκανε γνωστή τη πρόταση που κατέθεσε όσον αφορά την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και κατέληξε λέγοντας ” Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και μαζί με το οργανωμένο,  εργατικό-λαϊκό κίνημα να παρέμβουν στις εξελίξεις και να μην αφήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος τους”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” αναφέρει:

Ψεύτικος μικροπολιτικός καβγάς, στήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στη συζήτηση για το Περιφερειακό Διαβαθμιδικό  Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των άλλων παρατάξεων.

Μπορεί η Δημοτική Αρχή να ζήτησε «διαζύγιο» από το ΦΟΔΣΑ, εξυπηρετώντας μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πήρε «διαζύγιο» από τις κυβερνητικές πολιτικές, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, παρέχοντας όλες τις διευκολύνσεις, στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες  του λαού μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι άλλες παρατάξεις στηρίζοντας αυτές τις πολιτικές, με όποιες διαφοροποιήσεις και αν είχαν στις προτάσεις τους από τη Δημοτική Αρχή, νομιμοποίησαν το νέο φορέα και υπερασπίστηκαν την «οικονομική αυτοτέλεια» των δήμων και την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας με ότι συνεπάγεται αυτό για τους δημότες μας και το νέο «χαράτσωμα»  που θα ακολουθήσει. Αποσιώπησαν τις ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων, (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ), που έστρωσαν νομοθετικά το έδαφος για την αντιλαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αποκαλύψαμε, το αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο του νομοθετικού πλαισίου που νομοθέτησαν, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή για τη διαχείριση  των αποβλήτων, καθώς και του σκοπούς της ίδρυσης του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Η ίδρυση  Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποτυπώνει την ένταση της διαπάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και υπηρετεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων , θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Επίσης καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση προς ψήφιση, που δεν στήριξαν οι άλλες παρατάξεις, και αποτελεί την πραγματική λύση προς όφελος των δημοτών μας και του λαού μας γενικότερα και είναι πραγματοποιήσιμη στο σήμερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

  • Κατάργηση όλων των νόμων που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα να φορτώνονται πρόσθετα βάρη στις πλάτες των δημοτών στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας. Και ειδικότερα κατάργηση των άρθρων 93,84,85 του πρόσφατου νόμου 4685/7-5-2020.

Να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:

  • Δημόσιο φορέα, με εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προτεραιότητες του σχεδιασμού να είναι:

  • Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
  • Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
  • Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
  • Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης.
  • Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
  • Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
  • Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Καμία εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και της ανακύκλωσης.

Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και μαζί με το οργανωμένο,  εργατικό-λαϊκό κίνημα να παρέμβουν στις εξελίξεις και να μην αφήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος τους.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος