Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - "Λαϊκή Συσπείρωση": Σύγκληση άμεσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέτρα που...

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Σύγκληση άμεσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέτρα που προτείνουμε

|

Αίτημα κατέθεσε ο Γιάννης Κορρές, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων” με θέμα την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη λήψη μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Δευτέρα 6 Απριλίου και στο γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατατέθηκε το αίτημα του Γιάννη Κορρέ, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”, για άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη λήψη μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Αιτιολογεί τους λόγους του αιτήματος, προτείνει τα μέτρα που πρέπει να συζητηθούν, αυτά που πρέπει να προτείνει ο Δήμος για καλύτερη θωράκιση της υγείας των δημοτών και βέβαια την απαραίτητη στήριξη προς αγρότες και κτηνοτρόφους.. 

Αναλυτικά το δελτίο που φέρει την υπογραφή του κου Κορρέ αναφέρει: 

“Κύριε πρόεδρε, δεδομένης της διαμορφωμένης κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού, ζητάμε την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσουμε μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι). Επίσης να καταθέσουμε αιτήματα στήριξης από την πολιτεία για όσα δεν περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Εμείς προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα και παρακαλούμε να τεθούν προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο:

1) Μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το δήμο:

– Απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

– Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά. Καθώς και των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτά, είτε θα δούλευαν εποχιακά και έχουν μείνει άνεργοι.

– Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

– Να παγώσουν όλες οι πληρωμές προς το Δήμο, για όλους που πλήττονται.

Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των Νομικών Προσώπων, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

– Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

– Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.

– Διενέργεια συνεχών απολυμάνσεων σε Δημοτικά κτίρια, στα απορριμματοφόρα, σε κάδους και σε κοινόχρηστους χώρους.

2) Μέτρα που πρέπει να απαιτήσει ο Δήμος για τη θωράκιση της υγείας του λαού μας:

– Άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα καλύψει όλες τις ανάγκες του ΚΥ-Νοσοκομείου Νάξου και θα στελεχώσει όλα τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία, ώστε να εξασφαλιστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα των δημοτών μας.

– Να εξασφαλιστεί γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ειδικά αναπνευστήρες, monitor, ατομικά μέσα προστασίας κ.ά) και υποδομές. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία αν χρειαστεί αεροδιακομιδών σε νοσοκομείο αναφοράς.

– Να εξασφαλιστούν τεστ διαγνωστικού ελέγχου στο Νοσοκομείο και εξασφάλιση μεταφοράς σε εργαστήριο αξιολόγησης δείγματος.

– Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, καθώς και των ιδιωτών γιατρών κυρίως (πνευμονολόγων, παθολόγων) και ένταξη τους στον κρατικό σχεδιασμό για να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα.

3) Να απαιτήσουμε μέτρα στήριξης των αγροτών – κτηνοτρόφων:

– Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού. Πρακτικά δηλαδή οι αγρότες – κτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι των νησιών μας, αν και έχουν κάνει τεράστια έξοδα για να παράγουν προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειες τους, δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ούτε τα έξοδα τους αφού όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει τουριστική σεζόν που διαθέτουν τα περισσότερα προϊόντα τους. Η κυβέρνηση ενώ γνωρίζει τα προβλήματα μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα μέτρο στήριξης των αγροτών – κτηνοτρόφων. Αντίθετα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει φροντίσει να τους χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια ευρώ και να τους προσφέρει πλήθος διευκολύνσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις (600 εκατ. ευρώ μόνο για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, κλινικάρχες).

Τα άμεσα μέτρα διεκδίκησης που προτείνουμε για την επιβίωση των παραγωγών είναι:

– Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους τα προϊόντα τους έχουν πληγεί λόγω του κορονοϊού και σε όσα προϊόντα θα πληγούν, με μορφή έκτακτης χρηματικής κρατικής ενίσχυσης.

– Να διαγραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσο διαρκεί η πανδημία, ενώ αν δεν υπάρξει καθόλου τουριστική σεζόν να διαγραφούν για όλο το 2020. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης.

– Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους παραγωγούς. – Να διασφαλιστεί η ύπαρξη αγροτικών εφοδίων.

– Για όσο διάστημα χρειαστεί να ανασταλούν προς το δημόσιο, τράπεζες , τις ΔΕΚΟ , το Δήμο, όλοι οι πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, διακοπές νερού – ρεύματος και κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

– Να δοθεί 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους αγρότες.

– Να δοθεί παράταση για όσο χρειαστεί στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, χωρίς να υπάρχει καμία ποινή στις αγροτικές επιδοτήσεις.

– Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Απαγόρευση εισαγωγών αμνοεριφίων και των άλλων αγροτικών προϊόντων που μπορεί να καλύψει η τοπική παραγωγή.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

– Η δημοτική αρχή να διευκολύνει τους παραγωγούς προκειμένου να διατεθεί λιανικά όσο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γίνεται δεδομένης της κατάστασης με την σεζόν.

Δελτίο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα