Νάξος - Λιανός: Το "ευχαριστώ" του Δημάρχου για την επίσκεψη του Shtandart (Photo)

Λιανός - Δήμαρχος

Ηρθε, γέμισε το λιμάνι της Νάξου και πρόσφερε όμορφες στιγμές σε όσους το επισκέφθηκαν. Βοήθησε και ο καιρός που σε αντίθεση με την εικόνα που μας έρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα, η Νάξος ζει στιγμές καλοκαιρινές.. 

Ο λόγος αναφοράς; Μα για το ρωσικό ιστιοφόρο «Shtandart» που βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στο λιμάνι της Νάξου, προερχόμενο από την Πάρο όπου έμεινε τέσσερις ημέρες. Δυστυχώς, στη Νάξο θα μείνει μερικές ώρες πριν πάρει το δρόμο για τους υπόλοιπους σταθμούς της βόλτας στο Αιγαίο... 

Και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός ήταν εκεί. Υποδέχτηκε τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο ταξίδι του ρώσικου ιστιοφόρου, τους δεξιώθηκε σε κεντρικό κατάστημα εστίασης, στη χερσαία ζώνη της Νάξου και ευχαρίστησε με τον τρόπο του τους συντελεσστές αυτής της δράσης.. Και όπως τονίζει στη προσωπική του σελίδα στα social media 

"Καλωσορίσαμε σήμερα στο λιμάνι της Νάξου το ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart, το οποίο είναι ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου! Το ιστιοφόρο θα είναι επισκέψιμο έως τις 16:00! Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο κα Ελισσάβετ Παπαζώη και τα μέλη της Επιτροπής Παρου για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021, τον Νίκο Καραβία, το Λιμεναρχείο Νάξου και τους καβοδέτες, καθώς και τον καπετάνιο του ιστιοφόρου Vladimir Martus".

 

Η άφιξη του ρωσικού ιστιοφόρου στο Αρχιπέλαγος έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και της διεθνούς ιστορικής και εκπαιδευτικής αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η οποία είναι αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τη νικηφόρα Ρωσική Εκστρατεία του Αρχιπελάγους και την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου. Την αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι των διοργανωτών της ΜΚΟ «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και εταιρίας παραγωγής ταινιών, για τη δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ αναφορικά με την παρουσία του Ρωσικού στόλου στο αρχιπέλαγος κατά την διάρκεια των Ορλωφικών 1764 – 1774. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην ρωσική και ελληνική τηλεόραση.

# Να σημειώσουμε εμείς ότι μιλάμε για ένα ξύλινο ιστιοφόρο, μήκους 34 μέτρων και βάρους 220 τόνων, με το πιο ψηλό κατάρτι του να αγγίζει τα 33 μέτρα, και μετά τη Νάξο (κι έως την 23η Οκτωβρίου) θα περάσει κι από την Μύκονο, Πάτμο, τη Χίο (και άλλα νησιά) μέχρι να καταλήξει στη Λήμνο, ακολουθώντας τα ίχνη της ιστορικής Ναυμαχίας του Τσεσμέ του 1770, αλλά και γενικότερα της εκστρατείας του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο που έγινε στο πλαίσιο του (τρίτου) Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768-1774). 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News