Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Λιανός σε Χατζημάρκο: "Δεν μου σηκώνεις το τηλέφωνο, δεν παραιτούμαι"

Νάξος – Λιανός σε Χατζημάρκο: “Δεν μου σηκώνεις το τηλέφωνο, δεν παραιτούμαι”

|

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά μέλος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Δημήτρης Λιανός απαντάει μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού “Μεσόγειος” στα θέματα που έχει θέσει ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος – Λιανός “δεν συμμετείχα γιατί ήμουν στεναχωρημένος δεν μπορεί να πηγαίνω εκεί και να κάνω….”

Δημήτρης Λιανός για το θέμα της παραίτησης: “Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να παραιτηθώ, ας προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία, να τηρηθεί η διαδικασία προς όλα τα μέλη. Δηλαδή αν θεωρείτε ότι πράγματι στην ΑΕ, όταν είμαι μέτοχος σε μια ιδιωτική εταιρία, αν δεν έχω βάλει τα χρήματά μου θα μπορώ να είμαι μέτοχος;  Όχι βέβαια, το λέει η νομοθεσία ρητά για τις ιδιωτικές εταιρίες”.

Δημήτρης Λιανός για την επικοινωνία με τον Γιώργο Χατζημάρκο ” Όχι, όχι, όχι, από τη στιγμή που συνεργάτης και μέλος του ΦΟΣΔΑ τον πήρε τηλέφωνο και ήταν κάθετος δεν ξαναμίλησα. Έχουμε να μιλήσουμε 2-3 μήνες με τον κ. Χατζημάρκο αν και εγώ επεδίωξα, ενημέρωσα τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη

Αυτά κι άλλα πολλά είπε ο Δημήτρης Λιανός – δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων αλλά με μέλος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου – στον Λάμπρο Δεμερτζή στον ραδιοφωνικό σταθμό “Μεσόγειος” και η συνέντευξη του οποίου δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα “Κυκλαδική” με τίτλο ” Εγώ, προσωπικά, δεν πρόκειται να παραιτηθώ”…

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

Έχουμε μαζί μας τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανό και θέλω να σας ευχαριστήσω, να ευχηθώ καλή δύναμη. Ξέρω ότι πολλά πράγματα συμβαίνουν στο νησί και το βασικότερο απ όλα είναι η πανδημία.

Πράγματι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος είναι η πανδημία και ιδιαίτερα εμείς εδώ στα νησιά που ζούμε από τον τουρισμό που πλέον είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα για τις τοπικές κοινωνίες και βλέπουμε ότι το 2021 θα είναι πάλι μια δύσκολη τουριστική χρονιά. Ευχόμαστε βέβαια, και εγώ προσωπικά ελπίζω, το φαινόμενο της πανδημίας να υποχωρήσει. Ετσι δείχνει και συνολικά η εικόνα σε όλο τον κόσμο με τον εμβολιασμό που γίνεται όλο και πιο συστηματικός και τουλάχιστον να ομαλοποιηθεί η ζωή μας προς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και έτσι το 2022 να είναι μια κανονικότερη χρονιά.

Έτσι κι αλλιώς είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο αλλά για παράδειγμα για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές, για τα καταστήματα της εστίασης, θα μπορούσε να γίνει μια ρύθμιση, για παράδειγμα κάτι με τα δημοτικά τέλη, κάτι ενδεχομένως να τους ελαφρύνετε λιγάκι;

Είναι πρόθεσή μας να υπάρξουν οικονομικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και θα εξαγγείλουμε εμείς εδώ γιατί δεν έχουμε ολοκληρώσει και τον προϋπολογισμό και το μελετάμε και σίγουρα θα υπάρξουν τέτοιοι τρόποι στήριξης. Εγώ θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να δει πολύ σοβαρά αφού έχει κατανοήσει και έχει καταλάβει ότι οι τουριστικοί προορισμοί είναι τα νησιά για το καλοκαίρι. Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός σε όλα τα τουριστικά θέρετρα, να το πω έτσι πιο εμπορικά, στα νησιά θα πρέπει να υλοποιηθεί πιο έγκαιρα απ ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό, δηλαδή να μη πηγαίνει με ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε να αποκτήσει μια ικανοποιητική ανοσία τον Ιούνιο ο μόνιμος πληθυσμός και ο κόσμος που μένει στα νησιά και να υπάρχει η δυνατότητα να κινηθεί η τουριστική δραστηριότητα. Θεωρώ ότι θα είναι ένα όφελος στη φαρέτρα και του Υπουργείου Τουρισμού και για την επικοινωνιακή  πολιτική του Υπουργείου. Βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, εξαρτάται και από τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν οι άλλες χώρες, δηλαδή στις επιστροφές, μπορεί η πολιτική τους να είναι 7 ημέρες καραντίνα, να μην έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί, να μην είναι ικανοποιητικοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών σε πολλά κράτη, πάντως παρατηρείται προς το παρόν ότι η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία θα είναι χώρες με δύσκολη μετακίνηση και για το 2021 προς την Ελλάδα με τα προβλήματα που έχουν και βέβαια να αναφέρω ότι για εμάς είναι σημαντικές τουριστικές αγορές. Μετά είναι οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Εγγλέζοι που απ ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι τον Ιούλιο, τον Αύγουστο θα υπάρξει μια ανοσία σε αυτές τις χώρες.

25-2-2021-page-001-1-1.jpg

Από αυτές τις χώρες και τους επισκέπτες υπάρχει μια πρόθεση; Γιατί προφανώς κρατήσεις δεν θα υπάρχουν μια και γνωρίζετε και το κομμάτι του τουρισμού πάρα πολύ καλά, αλλά υπάρχει ας πούμε αυτή η διάθεση να μπούνε και να κοιτάξουν τη Νάξο, τα μικρά νησιά μας, να βλέπουν και οι δικοί μας ότι υπάρχει έστω ένα ενδιαφέρον. Το βλέπουμε αυτό;

Ναι υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον, το εισπράττουμε. Η Ελλάδα γενικά και η Νάξος έχει αρκετούς επαναλαμβανόμενους πελάτες. Πράγματι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η επιθυμία να επισκεφτούν το καλοκαίρι το νησί της Νάξου και όλα τα νησιά, δεν μπαίνουν στη διαδικασία πια να κάνουν κρατήσεις γιατί δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί το καλοκαίρι στις χώρες τους και επίσης και στη χώρα μας. Πρακτικά, γιατί πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές, την αντίστοιχη μέρα του 2020 με την αντίστοιχη μέρα σήμερα που μιλάμε του 2021 η πρόβλεψη για το καλοκαίρι είναι χειρότερη φέτος για το 2021 με τα σημερινά δεδομένα. Ελπίζουμε να γίνουν τα εμβόλια και ελπίζουμε ότι αυτή η επιθυμία που υπάρχει στον κόσμο να ταξιδέψει θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο όταν ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση. Ούτε από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν γίνονται κρατήσεις, ούτε από τις αεροπορικές εταιρίες και από τα ξενοδοχεία.

Ναι είναι μια αλυσίδα, θέλω όμως να γυρίσουμε σελίδα και το θέμα που θέλω να πάμε είναι ο ΦΟΣΔΑ. Έχει δημιουργηθεί πολύ συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αφού βεβαίως είναι ένα σημαντικό θέμα για τη Νάξο. Είναι όμως και -ας το πούμε- η ρήξη σας, εγώ δε θέλω να το πω έτσι, ας πούμε η πολιτική διαφορά με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, ο οποίος ζήτησε και την παραίτησή σας από το διοικητικό συμβούλιο. Εσείς είπατε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Παντρεύτηκα-χωρίζω».. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε την πρόταση του κ. Χατζημάρκου;

Ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας, θέλω να αναφέρω για να κατανοήσει και ο κόσμος, γιατί δεν είναι και ενημερωμένος και στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετοί μπερδευτήκανε, δεν άκουσαν και την πρωτολογία μου γιατί είχε χαλάσει το κανάλι του Δήμου. Τι θέλω να πω: ότι με νόμο, είναι σημαντικό, δημιουργήθηκαν δύο ΦΟΣΔΑ υποχρεωτικά με νομοθετική ρύθμιση για τα Ιόνια νησιά και για το Ν. Αιγαίο με σκοπό να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους και το σκεπτικό του νομοθέτη ήταν να αποφύγει η χώρα μας ή να μειώσει η χώρα μας τα πρόστιμα που λαμβάνει από τη μη ολοκλήρωση των έργων στη διαχείριση των απορριμμάτων. Να αναφέρουμε εδώ ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται  ΕΣΠΑ, δηλαδή αυτά τα έργα κλείνουν μέχρι το 2023. Δηλαδή θα πρέπει εντός του έτους να ενταχτούν και να δημοπρατηθούν αυτά τα έργα που αφορούν τα απορρίμματα. Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, είτε από κάποια δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις Ελληνικές αρχές, ότι τέτοια έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα μπορούν να μπούν στο θεσμικό  πλαίσιο 2021-2027 στο ΕΣΠΑ. Οπότε πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύντομα. Εγώ, και όχι μόνο εγώ, όλοι οι Δήμαρχοι, εκφράσαμε και στα πλαίσια της αρχής της επικουρικότητας ότι τα απορρίμματα τα διαχειρίζονται διαχρονικά οι Δήμοι, όπως το νερό, όπως την αποχέτευση. Είχαμε εκφράσει τότε, που σε μια νύχτα ήρθε η τροπολογία στη Βουλή, τον σκεπτικισμό και τη δυσαρέσκειά μας. Όλοι κατανοήσαμε την αναγκαιότητα ότι πρέπει να λυθεί και ότι πρέπει να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί. Ολοκληρώθηκε λοιπόν με νομοθετική ρύθμιση ο ΦΟΣΔΑ και θέλω να το τονίσω, άλλο η θέση του Περιφερειάρχη και άλλη του προέδρου του ΦΟΣΔΑ, είναι διακριτές οι δύο θέσεις και των Δημάρχων.

Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο όμως έτσι; Για να το ξέρει και ο κόσμος αυτό.

Ναι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, σωστά. Ολοκληρώθηκε, έγινε ο ΦΟΣΔΑ, πήρε σάρκα και οστά μέσα στο καλοκαίρι του 2020, είναι μια εταιρία Α.Ε. ιδιωτικού δικαίου που μετέφερε τις εγκαταστάσεις των ΧΥΤΑ, των ΧΑΔΑ -ανάλογα κάθε νησί σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή- στο ΦΟΣΔΑ. Εδώ πρέπει να πούμε ότι σε εξέλιξη ήταν και ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ολοκληρώθηκε στη Βουλή και βέβαια σε εξέλιξη είναι να τροποποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός αποβλήτων για την Περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι σε εξέλιξη κι όλο αυτό για να δούμε πως θα γίνει η τελική διαχείριση. Βέβαια εμείς σαν Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το 2016 καταφέραμε και κατασκευάσαμε το ΧΥΤΑ, λειτουργήσαμε το ΧΥΤΑ, μεταφέρουμε από τα άλλα 4 νησιά του Δήμου μας τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ, κλείσαμε 11 ΧΑΔΑ και το επόμενο στάδιο ήταν να υποβάλουμε την κατασκευή μηχανικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων εντός του ΧΥΤΑ έτσι ώστε να γίνεται μεγαλύτερη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και βέβαια να γίνουν πράσινα σημεία και στη Νάξο και στα 4 νησιά για να εντείνουμε την ανακύκλωση και επίσης την διαχείριση των βιοαποβλήτων (τα τρόφιμα) δηλαδή να τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι στο Δήμο μας.

Αυτό ήταν κάτι που έτρεχε παράλληλα με το ΦΟΣΔΑ;

Όχι αυτό έτρεχε από το Δήμο ανεξάρτητα από το ΦΟΣΔΑ και μάλιστα όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κος Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος είχε έρθει στη Νάξο, όχι για το ΧΑΔΑ ή για το ΦΟΣΔΑ, είχε μεταβεί για τα εγκαίνια της ΑΔΜΗΕ και ανακοίνωσε μάλιστα από πέρυσι ότι θα δημοπρατηθεί το έργο της ΜΕΑ, της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του ΧΥΤΑ εντός του έτους 2020.

Για να καταλάβω κ. Λιανέ, εσείς πατούσατε σε δύο βάρκες απ΄ ότι καταλαβαίνω, γιατί από τη μια ήσασταν μέλος, συμμετείχατε στο Διοικητικό Συμβούλιο ως εκλεγμένο μέλος του ΦΟΣΔΑ. Αρα σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο έπρεπε και στην ιδρυτική γενική συνέλευση που βρεθήκατε, άρα εγκρίνατε και το καταστατικό και άρα όλες τις διαδικασίες και από την άλλη ήσασταν με το άλλο πόδι ας πούμε σην άλλη βάρκα που αναφερόσαστε τώρα, στο άλλο project, έτσι δεν είναι;

Ναι ναι τον γνωρίζαμε τον σκεπτικισμό, τον παρουσιάσαμε και το είχαμε πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το είχαμε συζητήσει ποιος θα τρέξει τα έργα, και ήταν ένα σημαντικό  έργο, δηλαδή συμβαίνει αυτό στην Ελληνική επικράτεια, λειτουργεί ένας φορέας, ξαφνικά γίνεται μια νομοθετική ρύθμιση και παρεμβαίνει ένας φορέας που αποκτάει την αρμοδιότητα ενός άλλου φορέα. Ωσπου να συσταθεί, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει ο φορέας θέλει μια χρονική διάρκεια, δεν είναι εύκολη δουλειά για τα Ελληνικά δεδομένα. Και εδώ τώρα έχουμε μια χρονοκαθυστέρηση που οφείλεται στη στελέχωση της δομής και τι παρουσιάζεται; Παρουσιάζεται να μην υλοποιούνται τα έργα γιατί υπάρχουν και ΦΟΣΔΑ όπως είναι στο Δήμο Πάρου και στο Δήμο Σύρου που δεν είχαν ΦΟΣΔΑ πριν και αυτοί λήγουν οι εργολαβίες και αυτό αποτυπώθηκε και ποιος θα φροντίσει να διαχειριστεί; Αυτές οι εργολαβίες θα έπρεπε να είχαν βγει να είχαν προκηρυχτεί, να αναδειχτούν εργολάβοι οι οποίοι διαχειρίζονται τους ΧΑΔΑ. Αυτό πριν περίπου 15 μέρες για την ακρίβεια στις 5/2 κάναμε μια σύσκεψη οι τοπικοί ΤΕΔΕ  Ν. Αιγαίου, δηλαδή το τμήμα των Κυκλάδων και μιλήσαμε, το προκάλεσα εγώ στα πλαίσια της συνεδρίασης ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, να μοιραστώ τις σκέψεις και τις προτάσεις των άλλων δημάρχων και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και μάλιστα ομόφωνα. Η τοπική ΠΕΔ ανησυχεί για την καθυστέρηση δημοπράτησης έργων της διάθεσης των αποβλήτων και προτείνει να τεθεί το θέμα στην ΠΕΔ. Τι θέλω να πω;  Υπάρχουν σημαντικά θέματα που αφορούν την απρόσκοπτη λειτουργία των ΧΑΔΑ  και αυτά πρέπει να τρέξουν γιατί ο ΦΟΣΔΑ νομοθετικά σήμερα ακόμα και το ΧΥΤΑ της Νάξου τον έχει ο ΦΟΣΔΑ και τον λειτουργεί, βέβαια εμείς τυχαίνει να έχουμε έναν εργολάβο που δε λήγει η εργολαβία του άμεσα, σε άλλα νησιά όμως λήγει εντός του Μαρτίου.

sine.jpg

Για να καταλάβει και ο κόσμος, η διαφωνία σας ποια είναι με το ΦΟΣΔΑ; Θέλετε να διαχειριστείτε τα απορρίμματα; Να τα διαχειριστεί ο Δήμος Νάξου και να μην πάνε στο  ΦΟΣΔΑ,  σωστά; Πείτε μας με απλά λόγια για να το καταλάβει και ο κόσμος.

Δύο είναι τα προβλήματα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενταχτεί και να λειτουργήσει και να κατασκευαστεί μονάδα, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, να μη χαθεί σημαντικός χρόνος και σας είπα ότι μέχρι και ο υπουργός έλεγε ότι θα δημοπρατηθεί το έργο μέχρι το 2020, αυτή είναι η βασική ανησυχία και το 2ο είναι το λειτουργικό κόστος της μονάδας, δηλαδή δεν έχει γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη που βάσει του νόμου ο ΦΟΣΔΑ προβλέπει. Και να αναφέρουμε και στον κόσμο ότι και σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν οι ΦΟΣΔΑ αλλά τους λειτουργούν μόνο οι Δήμοι, πλην της Αττικής που εμπλέκεται εδώ και χρόνια και η Περιφέρεια. Λοιπόν την τιμολογιακή πολιτική τη χαράζει ο ΦΟΣΔΑ, τη χαράζει μεν ο ΦΟΣΔΑ, το λέει ο νόμος, αλλά μετακινιέται στους πολίτες αυτή η τιμολογιακή πολιτική, να υπάρξει ένα πλαίσιο, μια συνεργασία, μια οικονομοτεχνική μελέτη, να γνωρίσουμε και να ξέρουμε. Ας πούμε εμείς αυτή τη στιγμή αμιγώς μέσα στο ΧΥΤΑ Νάξου κοστίζει η λειτουργία του 17,5 ευρώ ο τόνος, το θάψιμο και η επεξεργασία των απορριμμάτων. Αν από το 17,5 πάμε στο 30 ή στο 20 ή στο 50, δε ξέρουμε τώρα συζητάμε, αυτό πρέπει να συζητηθεί και να υπάρξει μια οικονομοτεχνική μελέτη, να καθοριστεί γιατί είναι πολύ σημαντικό γιατί ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στον ΧΥΤΑ.

Ο κος Χατζημάρκος αναφέρει και λέει ότι δεν μπορεί να πληρώνει η Περιφέρεια τα σπασμένα της Νάξου από τη μία και από την άλλη λέει για εσάς ότι τουλάχιστον στο πλαίσιο της ηθικής υποχρέωσης έχετε πάνω από όλα παραβεί τις υποχρεώσεις και τις απαγορεύσεις που βγαίνουν από τη Γενική Συνέλευση. Δηλαδή είστε σε έναν φορέα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, διαφωνείτε ενδεχομένως με τις αποφάσεις του αλλά δεν το κάνετε γνωστό στο φορέα, το κάνετε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν διαχωρίζετε τη θέση σας να πείτε ότι, ξέρετε κάτι; Εγώ διαφωνώ! Τώρα σας μεταφέρω ό,τι αναφέρεται έτσι; Γιατί και ο κος. Χατζημάρκος μιλώντας εδώ σε εμάς ανέφερε αυτό το πράγμα, ότι άλλα λέτε και άλλα πράττετε.

Όχι εγώ δε λέω άλλα και άλλα πράττω. Ο κος Χατζημάρκος ήρθε εδώ 18-19 Σεπτεμβρίου  είχε μεταβεί στη Νάξο εκτάκτως και παρουσία συνεργατών μου είπε ότι θα κάνει, για να μη χαθεί το έργο, προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Νάξου για να δημοπρατήσει το έργο που ήταν ο ΦΟΣΔΑ.  Δεν έχει συμβεί αυτό και δε συζητάει τώρα κάποιο από αυτά και το ερώτημα είναι ποιος θα δημοπρατήσει το έργο στις ΜΕΑ της Νάξου, αυτό είναι το ερώτημα. Είναι καίριο το ερώτημα και δεύτερον είχαμε πει και είχαμε συζητήσει το θέμα της λειτουργίας του ΧΑΔΑ. Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε Δήμος να βάλει μόνιμο προσωπικό να λειτουργεί το ΧΑΔΑ αλλά δεν τα έχουμε συνεννοηθεί αυτά εγγράφως. Έγιναν συζητήσεις και δεν καταλήξαμε κάπου συγκεκριμένα, είναι σημαντικό αυτό που αναφέρω για το κόστος λειτουργίας. Και εκείνος ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρονται τα απορρίμματα κτλ και μόλις του είπα εγώ αν δεν ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ, ο σχεδιασμός κτλ δεν μπορεί να πει κανείς κάτι. Δημιούργησε από εκείνη την επίσκεψή του αυτά που λέγαμε κατ ιδίαν, τα εξέφρασε εκτός τα απορρίμματα που δεν είχαμε συζητήσει, την προγραμματική σύμβαση, δηλαδή αυτή τη στιγμή ποιος θα δημοπρατήσει τις άλλες μονάδες οπουδήποτε για το ΦΟΣΔΑ.

Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτήν τη ρήξη; Διότι έχει πάρει πλέον προσωπική διάσταση αντιπαράθεσης ανάμεσα σε εσάς και τον κ. Χατζημάρκο ο οποίος σας κατηγορεί για ανειλικρίνεια, ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, ότι δεν παραμένετε πιστός στις ευθύνες  που έχετε απέναντι στο ΦΟΣΔΑ και για αυτό το λόγο ζητά την παραίτησή σας και μάλιστα με δημόσια επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Σκρέκα. Εσείς τι απαντάτε σε αυτό;

Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω μπει στη διαδικασία να αποστείλω επιστολή στον Υπουργό, θα το επιδιώξω άμεσα, αλλά θέλω να σας πω ότι, το να μην είμαι εγώ ειλικρινής αυτό δεν το δέχομαι και δεν το δέχομαι γιατί εκείνος τα έλεγε μπροστά σε 30 άτομα. Πείτε ότι δε κατάλαβα στο Διοικητικό Συμβούλιο, εκείνος τα έλεγε εδώ στο Δήμο, τι του ζήτησα από την αρχή; Του λέω θα κάνουμε προγραμματική σύμβαση, κύριος του έργου είστε εσείς; Ωραία, θα το δημοπρατήσουμε εμείς, το έργο πρέπει να τρέξει. Στην αρχή ήταν θετικός και μετά έγινε αρνητικός, θα τα τρέξει λέει η Περιφέρεια. Εμείς δε λέμε κάτι ούτε θέλουμε να δώσουμε μομφή σε κάτι αλλά σκεφτείτε τώρα μια υπηρεσία της Περιφέρειας να τρέχει 35-40 έργα στο Ν. Αιγαίο. Ποιος θα τα τρέξει, θα τα δημοπρατήσει, θα τα αξιολογήσει, τις προσφυγές, γιατί δεν είναι και εύκολες προσφυγές. Όλα αυτά τα έργα θα τα εγκρίνει, θα τα επιβλέψει, ποιος θα κάνει επίβλεψη στα έργα που θα παραλάβει, ποιες υπηρεσίες. Και τι είπα εγώ; Όσοι δήμοι έχουν τεχνική επάρκεια να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους με τον ΦΟΣΔΑ, κύριος του έργου είναι ο ΦΟΣΔΑ, δικαιούχος θα είναι ο Δήμος, να εκτελέσει το έργο μη χαθούν οι χρόνοι, είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν, να μη μας πάρει καπάκι και δεν προλάβουμε γιατί δεν έχουμε εργατικό δυναμικό. Εγώ το βλέπω ρεαλιστικά,  δεν με πιάνει ο εγωισμός, εγώ λοιπόν βλέπω ότι τα έργα πρέπει να γίνουν. Κακώς έγινε αυτή η ρήξη και κακώς δημιουργήθηκαν και άλλα θέματα που έβαλαν άλλες παρατάξεις και εμείς βέβαια, είναι η μεταφορά της περιουσίας, δεν χρειαζόταν να γίνει η μεταφορά, κακώς χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την παραχωρεί….

Λίγο πολύ ο κ. Χατζημάρκος άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως δεν είχατε δει το καταστατικό, δεν το είχατε διαβάσει; Ακούστηκε και από ανθρώπους του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος, ότι με ανακρίβειες και ψέματα δεν μπορείς να διασύρεις και να αναφέρεσαι στην κοινή γνώμη, να μιλάς δημόσια. Θεώρησε ότι υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες είναι απαράδεκτες. Τι τον έχει ενοχλήσει τόσο πολύ τον κ. Χατζημάρκο απέναντι στο πρόσωπό σας, θεωρείτε εσείς ότι είναι άδικη η επίθεση που δέχεστε;

Βέβαια είναι άδικη, εντελώς άδικη γιατί δεν έχω την ευθύνη εγώ. Ειλικρινά εγώ προσπάθησα και με συνεργάτες του απέστειλα τα σχέδια, τις προγραμματικές συμβάσεις και μιλήσαμε και ήταν κάθετος ότι θα τα δημοπρατήσει και θα τα ολοκληρώσει η Περιφέρεια και ερωτώ εγώ, μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο; Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε, το είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ολοκληρωθεί το έργο τώρα που είναι η χρηματοδοτική περίοδος αλλιώς αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα από που θα χρηματοδοτηθούν για να γίνουν, για να διαχειριστούμε αυτά τα απορρίμματα;  Τώρα όσο για το καταστατικό εγώ δεν θέλω να κάνω μομφές ούτε να λέω γιατί δεν μου αρέσει να συνθέτω, το καταστατικό την ημέρα που πήγαμε για τη γενική συνέλευση μας το έδωσαν, εκείνη τη μέρα στη Ρόδο, φαίνεται και στα e mail. Εγώ τουλάχιστον γνώριζα ότι ήταν ΑΕ και είναι ιδιωτικού δικαίου και ρωτάω εγώ τώρα από τη δημοσιογραφική σας έρευνα, έχουν δώσει όλοι οι Δήμοι τα χρήματα, τις μετοχές τους;  Δεν ξέρω, δηλαδή είναι ΑΕ, ναι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία αλλά να απομακρυνθεί το μέλος. Προσέξτε τώρα, άντε και έφυγε ο Δήμος Νάξου, τι σημαίνει δηλαδή; Το έργο θα γίνει; Η περιουσία πού ανήκει; Φεύγει και η περιουσία του Δήμου;  Είναι σύνθετα πράγματα αυτά.

Ναι είναι σύνθετα και αυτό σίγουρα θέλει μια διαφορετική αντίληψη και χειρισμό. Τώρα όσον αφορά το κάλεσμα απέναντί σας που σας ζητάνε να παραιτηθείτε, η δική σας η θέση ποια είναι; Τι θα κάνετε;

Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να παραιτηθώ, ας προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία, να τηρηθεί η διαδικασία προς όλα τα μέλη. Δηλαδή αν θεωρείτε ότι πράγματι στην ΑΕ, όταν είμαι μέτοχος σε μια ιδιωτική εταιρία, αν δεν έχω βάλει τα χρήματά μου θα μπορώ να είμαι μέτοχος;  Όχι βέβαια, το λέει η νομοθεσία ρητά για τις ιδιωτικές εταιρίες.

Έχετε μιλήσει με τον κ. Χατζημάρκο σε επίπεδο να σηκώσετε το τηλέφωνο…

Όχι, όχι, όχι, από τη στιγμή που συνεργάτης και μέλος του ΦΟΣΔΑ τον πήρε τηλέφωνο και ήταν κάθετος δεν ξαναμίλησα. Έχουμε να μιλήσουμε 2-3 μήνες με τον κ. Χατζημάρκο αν και εγώ επεδίωξα, ενημέρωσα τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη, ενημέρωσα και επεδίωξα, κατέθεσα τις προτάσεις μου και εγγράφως. Αφού δεν επεδίωξε εκείνος να με συναντήσει… Βέβαια έγινε ΦΟΣΔΑ, δεν συμμετείχα γιατί ήμουν στεναχωρημένος δεν μπορεί να πηγαίνω εκεί και να κάνω….

0-02-05-3c72dfff6b61d832df0fefb9e5dd7101a4ccec780f49a3ba0bef1ab1ac9736f1_ef9f8be_1.jpg

Τη μαριονέτα έ; Αυτή η ρήξη πιστεύετε θα έχει επιπτώσεις και σε άλλα επίπεδα μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Νάξου;

Ειλικρινά εγώ πιστεύω ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση γιατί υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας, γενικά δεν θα υπάρχει καμία τέτοια επίπτωση. Εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμη όλη αυτή η κουβέντα που γίνεται και θα είναι επωφελής και για το Δήμο Νάξου και για τους άλλους Δήμους. Εγώ ως δήμαρχος χτυπάω το καμπανάκι, ειλικρινά το λέω, χτυπάω το καμπανάκι. Είναι τόσα έργα που πρέπει να γίνουν σε όλα τα νησιά και ποιός θα τα κάνει; Είναι σημαντικό αυτό. Αυτό με ανησυχεί και με ανησυχεί από την πρώτη στιγμή. Εγώ τους έλεγα ποιος θα διαχειριστεί αυτή την περιουσία, τα συμβούλια του ΦΟΣΔΑ πρέπει να έχουν στελέχωση, ποιος θα επιβλέπει; Ποιος θα δημοπρατεί τα έργα;

Άρα εσείς θεωρείτε ότι -επειδή και στην ετήσια ανασκόπηση που έκανε ο κ. Χατζημάρκος μιλώντας για περίπου 250 έργα που τρέχουν μέσα στο 2020 και έκανε τον απολογισμό- η Περιφέρεια δεν μπορεί να το αναλάβει το συγκεκριμένο έργο; Δεν θα το τρέξει όπως θα θέλατε εσείς;

Όχι προς Θεού, θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά τα έργα, το στελεχικό δυναμικό είναι περιορισμένο, δεν υπάρχουν ανθρώπινοι πόροι, δεν είναι θέμα επάρκειας υπαλλήλων, είναι πάρα πολλά τα έργα αυτά. Και να σας πω και το άλλο; Γιατί τόσα χρόνια δεν τρέχανε; Καταλαβαίνετε τι λέω; Είναι πολύ σημαντικό ποιοί θα δημοπρατήσουν. Εδώ τυχαίνει να κάνουμε δημοπρατήσεις έργων, που οι υπηρεσίες είναι δικές μας και να κάνουν προσφυγές οι εργολάβοι και να φτάνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να τελεσιδικήσει μια πράξη, προσφυγές επί των προσφυγών δηλαδή. Ηταν κάποια φίλτρα να πάρουμε και κάναμε 14 μήνες. Εδώ κινδυνεύουν τα έργα, είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό που αναφέρω. Το συζητάμε και αυτή την αγωνία που έχω την έχουν και οι άλλοι Δήμαρχοι, σας είπα η Πάρος και η Σύρος ας πούμε που μετέφεραν τους ΦΟΣΔΑ γραφειοκρατικά τη δύναμη εκεί, και να πει που είναι ο εργολάβος; Έπρεπε να έχει ξεκινήσει, είναι μια διαδικασία δημοπράτησης εργολάβου. Πως θα του κάνεις δηλαδή ανάθεση; Θα του κάνεις ανάθεση; Εδώ έχει διαδικασία.

Μάλιστα, πάντως προγραμματισμένη συνάντηση για το προσεχές διάστημα δεν υπάρχει μεταξύ σας εκτός κι αν σηκώσει το τηλέφωνο ο κ. Χατζημάρκος και ζητήσει συνάντηση μαζί σας, έτσι;

Εγώ με χαρά και δεν έχω κανένα πρόβλημα, εγώ κοιτάζω να συνεργαστούμε, είναι πάρα πολύ βασικό και όταν πρόθεσή μας είναι το κοινό αποτέλεσμα πιστεύω ότι υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας.

Θέλω πολύ να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και για όλα όσα συζητήσαμε γιατί νομίζω ότι πάνω από όλα οφείλει ο κάτοικος της Νάξου να γνωρίζει τι συμβαίνει και με το ΦΟΣΔΑ  και όλα τα θέματα που αφορούν τον τόπο.

Θέλω να πω ότι πρέπει να μένουμε ασφαλείς, ότι η πανδημία είναι σε εξέλιξη, στο νησί μας υπάρχει ένας αρκετά σημαντικός αριθμός κρουσμάτων και θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

ΑΟ Θήρας: Συνέτριψε την ΑΕΚ, πάει Πειραιά κόντρα στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τη 3η θέση

Ο ΑΟ Θήρας έδειξε αντανακλαστικά, διέλυσε την ΑΕΚ και κρατάει την 3η θέση στα χέρια του - Τι έγινε στην προτελευταία αγωνιστική της Volley league Γυναικών

Βία – Παρενόχληση: Τα περισσότερα περιστατικά σε Εμπόρια, Ξενοδοχεία και Εστίαση

Σε Εμπόριο, Ξενοδοχεία και Εστίαση τα Περισσότερα Καταγγελλόμενα Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air