Νάξος - Λιμενικό: Το υγειονομικό σκάφος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 διακομιδές

Λιμενικό Σώμα

"Το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο, που θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες διακομιδής ασθενών, κατέπλευσε σήμερα στη Νάξο και παρελήφθη από το Λιμεναρχείο Νάξου. Ευχαριστώ θερμά όσους συνέβαλαν για την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και αχρείαστο!»

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 και το πρώτο υγειονομικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος φτάνει το λιμάνι της Νάξου. Επί της υποδοχής όλοι οι αρμόδιοι φορείς και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, προχώρησε στην συγκεκριμένη αναφορά...

Από τότε; νερό κύλισε πολύ. Και (δυστυχώς) το σκάφος ήταν συνεχώς σε κίνηση. Από διακομιδές έως διασώσεις ναυαγών... Και απέδειξε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο... Ο πρώτος απολογισμός; Τα παιδιά που στελεχώνουν το υγειονομικό σκάφος (δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ένας διασώστης ανά βάρδια) όταν βρέθηκαν μπροστά στον αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γιώργο Αλεξανδράκη ήταν απόλυτοι " έχουμε κάνει τους τελευταίους 18 μήνες περισσότερες από 100 διακομιδές, Ανάμεσά τους σαράντα ασθενείς με κορωνοϊό και έχουμε καλύψει όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Εχουμε μεταφέρει ασθενή ακόμη και στο Λαύριο. Η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα είναι στο δεκάλεπτο ενώ η ταχύτητα που κινείται το σκάφος είναι γύρω στα 35 μίλια. Βέβαια όταν είχαμε "βγει" για να σώσουμε ναυαγούς, το σκάφος είχε περάσει και τα σαράντα μίλια, κάτι που είχε προκαλέσει και τον θαυμασμό των στελεχών της αίθουσας επιχειρήσεων που δεν πίστευαν το πόσο γρήγορα είχαμε κινηθεί. Μπορούμε να κινούμαστε στα πέντε ή έξι μποφόρ αλλά πάνω απ όλα σεβόμαστε τους ασθενείς. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ασθενή και εάν έχει καιρό, τότε αναλαμβάνει το μεγαλύτερο σκάφος του λιμενικού.  Η παρουσιά των διασωστών του ΕΚΑΒ είναι πολύ σημαντική και είναι το στήριγμα μας όλο αυτό το διάστημα. Θέλουμε να είμαστε αχρειάστοι αλλά το καλοκαίρι μπορεί να κάνουμε και δυο διακομιδές την ημέρα"... 

2.width-1600.jpg

Γιατί αυτή η αναφορά; Την Τρίτη 10 Μαϊου, στη Νάξο είχαμε την τελετή ένταξης στο στόλο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής ενός ακόμη περιπολικού σκάφους που διαθέτει ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό και με την οποία ολοκληρώθηκε το έργο της πράξης «Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομΙδές ασθενΩΝν μέσω θάλαΣσας (Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ) στο πλαίσιο του Προγράμματος συνεργασίας InterregV-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Η συγκεκριμένη προμήθεια συνολικού κόστους, 312.996,00 Ευρώ για τα οχήματα και 1.398.000 ευρώ για τα σκάφη, πραγματοποιήθηκε με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, και συντέλεσε στην ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με 10 οχήματα τύπου PickUp κι ακόμη 2 σκάφη με ειδικό υγειονομικό εξοπλισμό.

lim15.jpg

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γιώργος, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού, και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο Επαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων, Αμοργού Γιάννης Μαργαρίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων Ευδοκία Κατσάνη, η Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αθηνά Φωκά, ο προϊστάμενος Μονάδας ευρωπαϊκών ταμείων Υπουργείου εσωτερικών Κύπρου Κωνσταντίνος Κυπριανός και ο Διευθυντής ΕΚΑΒ Αιγαίου Σάββας Καραταπάνης. 

4.width-1600.jpg

Οσο για το σκάφος;  .Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, πρόκειται για πετρελαιοκίνητα σκάφη, ολικού μήκους 12 μέτρων και ισχύος 740 ίππων, που αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων και έχουν αυτονομία κίνησης άνω των 300 ναυτικών μιλίων.

Και για θέματα υγειονομικής κάλυψης; Οπως μας είχε πει ο Βασίλης Ραπτάκης - Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Νάξου - «το πλέον σύγχρονο ασθενοφόρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μπορεί να μεταφέρει και ασθενή που έχει την ανάγκη διακομιδής λόγω covid 19 καθότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την σωστή μεταφορά του ασθενή." Μάλιστα όπως μας ενημέρωσαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος "η πιο δύσκολη διακομιδή ήταν με διασωληνωμένο ασθενή. Αλλά δεν κατάλαβε τίποτα"....  Περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης - τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών κλπ.

   

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News