Νάξος - "Μαζί Αλλάζουμε": Αμεση εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά"

Μαζί Αλλάζουμε

"Όπως υπογράμμισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας Αντώνης Πιτταράς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 22-12-2021), θεωρούμε, ότι είναι απαραίτητο ο δήμος μας να διεκδικήσει την άμεση εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεδομένου ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η ανατίμηση στις τιμές των προϊόντων, η αύξηση στις τιμές των λογαριασμών της ΔΕΗ και των καυσίμων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα,δυσκολεύει τη ζωή των νησιωτών και δημιουργεί ανισότητες σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας".

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, στην ανοιχτή της επιστολή, η Δημοτική Παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε" του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τίτλο " Άμεση εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά". Αποδέκτης; Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης και κοινοποίηση στον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό....  Τι ζητάει η παράταξη με επικεφαλής τον κο Λεονάρδο Χατζηανδρέου; Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η διεκδίκηση άμεσης εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και όχι το 2025 (!!!) κι αυτό γιατί η ακρίβεια έχει εκτινάξει το κόστος ζωής των κατοίκων στα νησιά... Παράλληλα, έχει αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στο τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα, άρα άνιση μάχη με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει: 

"κ. Πρόεδρε, η παράταξη μας «Μαζί Αλλάζουμε» ζητά να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης,η διεκδίκηση για την άμεση εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά.

Όπως είναι γνωστό, με τη συμφωνία που επετεύχθη στις 07/12/2021, στο  Συμβούλιο  Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), κατοχυρώνεται - σε μόνιμη βάση - σε ευρωπαϊκό νομικό κείμενο η δυνατότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς,με ημερομηνία εφαρμογής από 01/01/2025.

Όπως υπογράμμισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας Αντώνης Πιτταράς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 22-12-2021), θεωρούμε, ότι είναι απαραίτητο ο δήμος μας να διεκδικήσει την άμεση εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεδομένου ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η ανατίμηση στις τιμές των προϊόντων, η αύξηση στις τιμές των λογαριασμών της ΔΕΗ και των καυσίμων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα,δυσκολεύει τη ζωή των νησιωτών και δημιουργεί ανισότητες σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η πρόταση μας είναι να διεκδικήσουμε με όποιο τρόπο μας επιτρέπει η θέση μας, την άμεση εφαρμογή της παραπάνω απόφασης του ECOFIN και όχι να εφαρμοστεί μετά από 3 χρόνια (01-01-2025).

Με την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.:

# Στηρίζεται η νησιωτικότητα

# Ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων που διαμένουν μόνιμα στα νησιά αυτά

# Αμβλύνονται οι συνέπειες του μεγάλου μεταφορικού κόστους, ατόμων και εμπορευμάτων σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα

#Ενισχύεται η πρωτογενής παραγωγή, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας με την εναρμόνιση του θαλάσσιου με το χερσαίο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων

# Αποτρέπεται η απομόνωση των νησιών μας από τις κεντρικές αγορές προϊόντων, λόγω της απόστασης τους από αυτές

# Επιτυγχάνεται εξισορρόπηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα νησιά σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας

#Αποδυναμώνεται ο ανταγωνισμός τιμών που επιχειρείται στη διεθνή τουριστική αγορά, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας στη διεθνή αγορά.

 

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News