Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - "Μαζί Αλλάζουμε": "Δημαρχιακός πυρήνας επιζήμιος για το μέλλον των νησιών...

Νάξος – “Μαζί Αλλάζουμε”: “Δημαρχιακός πυρήνας επιζήμιος για το μέλλον των νησιών μας”

|

Η επόμενη ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2019 από την Δημοτική Αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, φέρνει την ανακοίνωση από την Δημοτική παράταξη “Μαζί Αλλάζουμε” με τίτλο ” Ετήσιος απολογισμός – προϋπολογισμός: Το ΣΟΚ των αριθμών” 

«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα…» Κώστας Βάρναλης και «Οι Μοιραίοι»… Με τον στίχο αυτόν, η Δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε» σχολιάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… Και όχι απλά τον σχολιάζει, αλλά με βάση τους αριθμούς, δίνει μία εικόνα που δεν έχει σχέση με την … αναπτυξιακή προοπτική που έχει με βάση την λογική της Δημοτικής Αρχής…

Μιλάει για ΣΟΚ.. στοιχειοθετεί με βάση τους αριθμούς και μας λέει ότι τα χρήματα για μελέτες ήταν μόλις στο 6.7% του προϋπολογισμού, στον κάθε δημότη αποδίδονται 300 μόνο ευρώ  για έργα και υπηρεσίες, εκ των οποίων 113 ευρώ για επενδύσεις και βέβαια γίνεται αναφορά στην ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής (και της επόμενης δημοτικής παράταξης που θα διεκδικήσει τον Δήμο) με χαρακτηρισμούς όπως «δειλή, συντηρητική και άτολμη στην πρόβλεψη και διαχείριση των κρίσεων». Και καταλήγει «Η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Λεονάρδο Χατζηανδρέου, ως δημοτική αρχή, θα βασίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου στις ανάγκες των δημοτών και θα τον καταρτίζει μέσα από δημοκρατική διαβούλευση»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε» με τίτλο «Ετήσιος απολογισμός – προϋπολογισμός: Το ΣΟΚ των αριθμών» αναφέρει:  

«Ο ετήσιος απολογισμός-προϋπολογισμός  είναι ο καθρέφτης λειτουργίας ενός Δήμου. Η μελέτη του  οδηγεί στην εικόνα της αποδοτικότητας, της κοινωνικής και πολιτικής του αντίληψης, του αναπτυξιακού του οράματος, της συνολικής  ικανότητάς του.

Η ικανότητα  αυτή αξιολογείται με δύο κυρίως δείκτες: Το βαθμό ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού και το βαθμό απόδοσης.

Ο βαθμός ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού από το δημαρχιακό πυρήνα των κ.κ. Μαργαρίτη-Λιανού ανέρχεται στο 52% (προϋπολογίστηκαν 27.077.625  ευρώ δαπάνες και εκτελέστηκαν 14.104.053), ενώ ο βαθμός απόδοσης ανέρχεται στο 40% (προϋπολογίστηκαν 6.052.583 ευρώ επενδύσεις και υλοποιήθηκαν 2.435.633).

Χειρότεροι είναι οι επιμέρους βαθμοί απόδοσης στις μελέτες και τα έργα. Προϋπολογίστηκαν 1.244.063 ευρώ μελέτες και πραγματοποιήθηκαν ύψους 83.920 ποσοστό απόδοσης 6,7%, ενώ στα έργα το ποσοστό απόδοσης μόλις αγγίζει το 50%. Ακόμα και στους βασικούς τομείς διαχείρισης των καθημερινών αναγκών (ύδρευση, άρδευση, καθαριότητα) αλλά και στους ευαίσθητους τομείς κοινωνικής πολιτικής, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Βαθμός απόδοσης 31% και 77%.

Τέλος, αν αφαιρεθούν από τα 14.104.053 των συνολικών δαπανών, οι πάγιες και ανελαστικές δαπάνες, στον κάθε δημότη αποδίδονται 300 μόνο ευρώ  για έργα και υπηρεσίες(!!!!), εκ των οποίων 113 ευρώ(!!) για επενδύσεις, ενώ μέρος των ποσών αυτών ο δημότης έχει ήδη προκαταβάλλει.

Το σοκ των αριθμών αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη σύνθεση του δημαρχιακού πυρήνα Μαργαρίτη-Λιανού είναι ανίκανη να υλοποιήσει αυτό που η ίδια προγραμματίζει.

Είναι ανίκανη να προϋπολογίσει (με βάση το νόμο η κατάρτιση του προϋπολογισμού ξεκινά την 1η Αυγούστου) και να καταρτίσει έγκαιρα έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό, με αναπτυξιακό παραγωγικό προσανατολισμό, που να  συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στον πολιτισμό, παιδεία και αθλητισμό.

Είναι ακατάλληλη για να διαχειρισθεί την ίδια την καθημερινότητά μας.

Είναι δειλή, συντηρητική και άτολμη στην πρόβλεψη και διαχείριση των κρίσεων (υδατική κρίση, συγκοινωνιακό χάος), αλλά και ανεπαρκής σε γνώση και όραμα για να οδηγήσει μπροστά τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Βουλιάζει τον Δήμο σε στασιμότητα, ενώ δεσμεύει αρνητικά και την επόμενη δημοτική αρχή.

Ο Δημαρχιακός αυτός πυρήνας, που δίνει εξετάσεις χρόνια τώρα και γράφει κάτω από τη βάση, είναι επιζήμιος για το μέλλον μας. Οι δημότες, που τώρα έχουν τη δύναμη στα χέρια τους, οφείλουν να διεκδικήσουν έναν άλλο Δήμο, το Δήμο  που τους αξίζει.

Η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Λεονάρδο Χατζηανδρέου, ως δημοτική αρχή, θα βασίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου στις ανάγκες των δημοτών και θα τον καταρτίζει μέσα από δημοκρατική διαβούλευση. Θα δώσει στον προϋπολογισμό έναν λειτουργικό, αναπτυξιακό και βιώσιμο χαρακτήρα, που  θα υλοποιεί τους στόχους και τα οράματά μας στον 21ο αιώνα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"