Νάξος - ΜέΡΑ25: Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Ορεινή Νάξο πήγαν βουλή

Είναι πραγματικά θλιβερό να αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε στον ίδιο τον Υπουργό για να διεκδικήσουμε τα απολύτως αναγκαία για την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας. Η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα Κυκλαδονήσια καθιστά προβληματική την αντιμετώπιση ακόμα και των πιο οφθαλμοφανών αναγκών. Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του ότι επιβαρύνουν και την καθημερινότητα και την παραγωγική διαδικασία, θέτουν ακόμα και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η βουλευτής μας Φωτεινή Μπακαδήμα, βασισμένη σε επώνυμη καταγγελία πολίτη της Νάξου, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στα νησιά:

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Νάξου»

" Συνεχείς είναι οι καταγγελίες για συνεχείς και συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης περιοχών της Νάξου, αλλά και για τον ατυχή τρόπο αντιμετώπισης των καταναλωτών από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Εκτός από τις διακοπές και την ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν οι πολίτες τις δραστηριότητές τους, ο ΔΕΔΔΗΕ φτάνει στο σημείο να ζητήσει από τους καταναλωτές να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την κάλυψη των αναγκών τους.

Κάτοικος της Νάξου, σε επώνυμη καταγγελία του μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί και σημειώνει πως «Ο ΔΕΔΔΗΕ και κατά προέκταση το κράτος, θεωρούν ότι οι κάτοικοι της νησιώτικης Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να θεωρούν τους εαυτούς τους ως κατοίκους τριτοκοσμικών χωρών και ότι …τους γίνεται χάρη που έχουν ηλεκτροδότηση, ας είναι και με προβλήματα αυτή. Και όλα αυτά την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Όλα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή και κυριολεκτικά τριτοκοσμική εικόνα, που δεν έχει καμία σχέση με σύγχρονο κράτος.»

Μάλιστα, ο ίδιος κάτοικος δημοσιοποίησε απάντηση που έλαβε από τον Τομεάρχη Χρηστών Δικτύου Περιοχής Σύρου, όπου επί του θέματος σημειώνεται: «…σας ενημερώνουμε ότι οι διακοπές ηλεκτροδότησης που πραγματοποιήθηκαν από τις 7/9/2020 ως σήμερα, οφείλονται σε σοβαρή βλάβη που προκλήθηκε σε εγκαταστάσεις υποσταθμού Υψηλής Τάσης – Μέσης Τάσης στην Πάρο. Η πλήρης αποκατάσταση της συγκεκριμένης βλάβης ολοκληρώθηκε σήμερα 10/9/2020. Κατά συνέπεια, θεωρούμε πως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας του εν λόγω γεγονότος θα εκλείψουν.
Παρόλα αυτά και σε ότι αφορά σε λειτουργίες ζωτικής σημασίας του ακινήτου σας για τις οποίες είναι απαραίτητη η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σας επισημαίνουμε ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν και στο μέλλον απρόβλεπτες και ίσως πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση της παροχής σας για άλλες αιτίες, για τις οποίες θα πρέπει εσείς να μεριμνήσετε και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σε αυτές τις περιπτώσεις να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κάλυψη των αναγκών σας.»

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:
 

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εκλείψουν οι διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Νάξου, ειδικά ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και χρήστες μηχανημάτων υποστήριξης αναπνοής που απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα;
  2. Πώς προτείνεται να δράσουν και να μεριμνήσουν οι πολίτες για την κάλυψη των αναγκών τους, σύμφωνα και με την απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ;
  3. Προτείνεται από την ΔΕΔΔΗΕ η προμήθεια γεννήτριας για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση;
  4. Αν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο στους σχεδιασμούς του Υπουργείου, θα επιδοτηθεί η αγορά;


Η ερωτώσα βουλευτής


Φωτεινή Μπακαδήμα

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News