Νάξος: Μη έναρξη συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου ελέω ... κάμερας

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει αρκετούς λόγους για την μη έναρξη μίας συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου. Βέβαια, ο πιο συνηθισμένος είναι η έλλειψη απαρτίας. Σήμερα, όμως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενδεχομένως να γράφει και ιστορία. Ο λόγος; Μα πολύ απλά η συνεδρίαση ουσιαστικά ποτέ δεν ξεκίνησε (σ.σ. εντάξει διανύσαμε τα πρώτα πέντε λεπτά με τον πρόεδρο κο Μαυρομμάτη να εγκαλεί τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου γιατί καθυστέρησαν) γιατί υπήρξε εντός της αίθουσας κάμερα (!!!)

Ναι, σωστά διαβάσατε. Κάμερα. Και για την ακρίβεια κάμερα κινητού που θα μετέδιδε απευθείας την συνεδρίαση. Και με δεδομένο μάλιστα ότι η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα σημαντική λόγω του ότι θα υπήρχε συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου (σ.σ. α ναι έχουμε φτάσει στις 21 Μαΐου και τώρα θα συζητήσουμε για τον προϋπολογισμό) είναι κατανοητό ότι το ενδιαφέρον θα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο από όλους. Όχι, βέβαια από τους δημοσιογράφους του νησιού που δεν έκαναν την τιμή να εμφανιστούν. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.,.

Επιστροφή όμως στην … κάμερα. Και αφού υπήρξε η σχετική καθυστέρηση (σ.σ. περίπου 15 λεπτά, όπως στο Πανεπιστήμιο με το γνωστό ...ακαδημαϊκό τέταρτο) ξεκίνησε η συνεδρίαση. Και ο πρόεδρος κος Μαυρομμάτης αντελήφθη ότι υπήρχε και μία κάμερα απέναντί του σχεδόν που μετέδιδε On line την συνεδρίαση. Να σημειώσουμε εδώ ότι την συγκεκριμένη στιγμή ήταν δώδεκα άνθρωποι συνδεδεμένοι…

Και απαίτηση να …κατέβει και μάλιστα ζήτησε από τον γραμματέα να την κατεβάσει. Τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για τα Νησιά μας» με τον επικεφαλής τους κο Βασίλη Βρούτση, εξήγησαν τους λόγους που το έκαναν επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον και την πληροφόρηση, ανέφεραν ότι έχουν καταθέσει τουλάχιστον δύο αιτήσεις για απευθείας μεταδόσεις των συνεδριάσεων για να εισπράξουν την απάντηση «μόνο δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν μετάδοση» ενώ δεν απάντησε ποτέ στο «γιατί δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα των Πολιτών για τα Νησιά μας»… Α και να σημειώσουμε ότι ο κος Μαυρομμάτης ανέφερε ως δικαιολογία για το …κατέβασμα της κάμερας ότι «μόνο μέσω του Δήμου μπορεί να γίνει On line μετάδοση»… Αλλά στο γιατί δεν μεταδίδει τις συνεδριάσεις, αφού μόνο αυτός έχει το δικαίωμα, δεν απάντησε….

Και όπως ήταν λογικό είχαμε διακοπή για … διαβούλευση. Διακοπή που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και στο τέλος; Αφού τα μίλησαν, ανακοίνωσαν ότι η συνεδρίαση και δη διπλή θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 22 Μαΐου στις 2.30 το μεσημέρι… Αρχικά θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την έγκριση των κτηματολογικών διαγραμμάτων για την επέκταση του αεροδρομίου και την αποδοχή χρηματοδότησης του Δήμου από το πρόγραμμα "Φιλόδημος ΙΙ" για αναβάθμιση παιδικών χαρών και επισκευή – συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων. Και αμέσως μετά θα έχουμε τη συνεδρίαση με θέμα «Ψήφιση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων οικονομικού έτους 2018 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και των Νομικών του Προσώπων».

Εμείς παραθέτουμε και την ανάρτηση που έγινε από την Δημοτική παράταξη «Πολίτες για τα Νησιά μας» που αναφέρει «Σήμερα επισημοποιήθηκε η πολιτική της Δημοτικής πλειοψηφίας, δηλαδή να τα κάνει όλα εν κρυπτώ. Το 2011 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εισηγήθηκε τον ισχύοντα σήμερα Κανονισμό λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου. Στο εδάφιο 2 ης παραγράφου 3 του άρθρου 6 προβλέπεται επί λέξει: "Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου".

Σήμερα, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών σε όλα τα χωριά και νησιά της Επικρατείας του Δήμου, θελήσαμε να κάνουμε live stream της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος απαίτησε να πάρουμε την κάμερα αλλιώς θα την κατασχέσει. Αρνηθήκαμε. Διέκοψε τη συνεδρίαση με το που ξεκίνησε, η οποία βέβαια ξεκίνησε πάλι με μισή ώρα καθυστέρηση (19:30). Ακόμη δεν έχει επανέλθει για τη συνέχιση της συνεδρίασης. Περιμένουμε να ακούσουμε το λόγο. Σημειωτέον ότι έχουμε ζητήσει να κάνει ο ίδιος ο Δήμος τη ζωντανή μετάδοση αλλά δεν έχουν απαντήσει καν. Κωφεύουν».