Νάξος & Μικρές Κυκλάδες - Λιανός: "Νέο εμπορικό λιμάνι στα Λιαρίδια, αποσύρουμε το θέμα προς συζήτηση για τη μελέτη στο λιμάνι της Νάξου"

Οι εξελίξεις τρέχουν και μας αφορούν άμεσα…  Μιλάμε για το «νέο - παλιό» λιμάνι και στην υπό διαβούλευση μελέτη που εδώ και μερικές ημέρες έχει δει το φως της δημοσιότητας προκαλώντας αρκετά σχόλια, ενώ είναι και το πρώτο θέμα προς συζήτηση στο αυριανό (13/05) Δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 «Η Φωνή του Αιγαίου» και στην εκπομπή «Carpe Diem, άδραξε την ημέρα» μίλησε για το θέμα που έχει μονοπωλήσει τις συζητήσεις στην τοπική κοινωνία και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις. Παράλληλα, αποκάλυψε και την τοποθεσία που εμφανίζεται ως η επικρατέστερη για την κατασκευή εμπορικού λιμανιού (βλ Ανατολική Νάξο, αν και υπάρχουν ενστάσεις) και σημείωσε ότι για νέο επιβατικό λιμάνι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μελέτη… Όμως, είναι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει και προς αυτή τη κατεύθυνση…

Και ξεκινάμε «το θέμα όσον αφορά το ΠΕΑΛ Νάξου και τη μελέτη που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, θα αποσυρθεί. Δεν θα συζητηθεί τώρα. Θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς συζήτηση και θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Διαβούλευσης να  έρθει σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα εντός 10 - 15 ημέρες. Πρώτα όωμς θα έχουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση από τον αρμόδιο μελετητή (σ.σ.. οι πληροφορίες θέλουν την Δημοτική Αρχή να αναζητά ακόμη και ανοιχτό χώρο για μεγαλύτερη προσέλευση κατοίκων, ώστε να έχουν όλοι την καλύτερη δυνατή γνώση του εγχειρήματος). Είναι δεδομένο, ότι μιλάμε για προτάσεις (σ.σ. τρεις) που έχουν κατατεθεί και οι οποίες αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση (σ.σ. βρίσκεται στον .. αέρα από τις 27 Απριλίου και μπορεί όποιος θέλει να μπει στο σχετικό λινκ και να καταθέσει την άποψή του μέσω των κωδικών του taxis) θα περάσει στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες που θα καταθέσουν την άποψή τους…  Οπότε θα έχουμε και αλλαγές (όπως άλλωστε συμβαίνει), με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως των Αρχαιολογικών».

Ο κος Λιανός είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τον .. στόχο και τη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής λέγοντας «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα λιμάνι σύγχρονο, που να καλύπτει την τουριστική κίνηση και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την αλιεία, προσφέροντας παράλληλα και την απαραίτητη ασφάλεια για τα επόμενα είκοσι χρόνια, που είναι άλλωστε και το όριο του συγκεκριμένου λιμανιού με την παρούσα μορφή λειτουργίας του…. Όλοι γνωρίζουμε και είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για ασφάλεια της βασικής πύλης εισόδου. Αυτό θέλουμε να εξασφαλίσουμε».

Και στη συνέχεια αποκάλυψε τι γίνεται με το εμπορικό λιμάνι που ως γνωστόν τρέχει από πέρυσι η σχετική μελέτη. Μάλιστα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έπεσαν στο τραπέζι τρεις προτάσεις και έχουμε … νικήτρια. Ποια; «Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για να δημιουργήσουμε νέο εμπορικό λιμάνι  στην Ανατολική πλευρά της Νάξου και δη στα Λιαρίδια  (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν τις ενστάσεις που υπάρχουν σχετικά με την απόσταση από την πόλη ή τα μεγάλα χωριά και το ζήτημα με το οδικό δίκτυο που είναι αδύναμο για να υποστηρίξει σε καθημερινή βάση τα βαριά οχήματα)  ενώ είμαστε και σε συζήτηση για το νέο επιβατικό λιμάνι που θα γίνει επίσης εκτός πόλης..»

Μάλιστα… Όχι κι άσχημα ως εξελίξεις ε; Παράλληλα, ο κος Λιανός αναφέρθηκε και στα θέματα που έχουν σχέση με την σμύριδα αλλά και τις σκέψεις του Δήμου όσον αφορά την αρωγή προς τους επιχειρηματίες του νησιού. Κυρίως αυτούς τους Εστίασης που νιώθουν ιδιαίτερη πίεση αυτό το διάστημα της πανδημίας. Και όπως σημείωσε « θα γίνουν μειώσεις όσον αφορά την ύδρευση, τον φωτισμό και τα τέλη παρεπιδημούντων και είναι δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού. Παράλληλα, θα δούμε και την έκταση όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, με σεβασμό πάντα στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Υπάρχει στέρηση εσόδων και είναι λογικό, όμως οι κινήσεις μας θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών»

Ακούστε τι αναφέρει στο σχετικό video ο κος Λιανός για το λιμάνι, την σμύριδα και την αρωγή προς τους δημότες και επιχειρηματίες του νησιού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News