Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Μνημείο Ασμυραγλά: "Μουσειοποίηση ή βιώσιμη λύση του Σμυριδικού;"

Νάξος – Μνημείο Ασμυραγλά: “Μουσειοποίηση ή βιώσιμη λύση του Σμυριδικού;”

|

Αρθρο του ΜΙχάλη Φραγκίσκου, Συντονιστή Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, με θέμα “Μουσειοποίηση ή βιώσιμη λύση του Σμυριδικού;” και με αφορμη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ασμυραγλά στην Μουτσούνα της Νάξου την περασμένη Κυριακή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

‘Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την παρουσία του ανταπόδωσε την επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Πολιτείας στη συμβολή της σμύριδας στην κρατική οικονομία, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές. Επίσης αναγνώρισε την σκληρή δουλειά, το μόχθο και την θέληση των σμυριδεργατών. Έθεσε κάτω από την αιγίδα της Προεδρίας την πρόταση του δημάρχου για δημιουργία  Βιομηχανικού Μουσείου Σμύριδας. Παράλειψε όμως, όπως και ο υπουργός κ. Βρούτσης, να αναφερθεί στο μείζον πρόβλημα που συνδέεται με την σμύριδα, την εγκατάλειψη της Ορεινής Νάξου και να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Σμυριδικού προβλήματος που επιζητεί σήμερα επιτακτικά τη λύση του.

Δεν ανέλαβε τις ευθύνες της πολιτείας για την καταστροφή των εγκαταστάσεων της Μουτσούνας, όντας κηρυγμένου μνημείου της νεότερης Ελλάδας και την υποχρέωση της ίδιας της πολιτείας να το αποκαταστήσει. Επίσης δεν έκανε καμιά αυτοκριτική για τις παραλήψεις του κράτους που οδήγησαν στην απαξίωση της σμύριδας στις αγορές, ούτε για τις μεθόδους πολιτικών διακρίσεων κατά την παραλαβή της σμύριδας την μεταπολεμική εποχή. Τέλος μεγάλη παράληψη ήταν να μην αποδοθεί φόρος τιμής στους νεκρούς σμυριδεργάτες της ιταλογερμανικής κατοχής”.

Ποιας τα αναφέρει αυτά; Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, Διδάκτορας Μηχανικού ΕΜΠ, Συντονιστής Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων σε άρθρο του με τίτλο “Μουσειοποίηση ή βιώσιμη λύση του Σμυριδικού;” και με αφορμή τα πρόσφατα αποκαλυπτήρια του “Μνημείου Ασμυριγλά” στη Μουτσούνα Νάξου. Μάλιστα, αναφέρεται και στην αντίφαση ή αντιφάσεις που παρατηρούνται όπως ο μουσειακός χαρακτήρας της σμύριδας, τη στιγμή που οι σμυριδεργάτες περιμένουν την έγκριση για το άνοιγμα των ορυχείων για το 2019… 

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει: 

“Κατ αρχήν είναι σπάνιο για την Νάξο η τοποθέτηση έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο, τα οποία διαπαιδαγωγούν τους δημότες και διαμορφώνουν την αισθητική τους. Πολύ περισσότερο έργα που συνδέονται με τη ζωή και την εργασία ή την ιστορία και τη μυθολογία του τόπου μας. Έτσι το «Μνημείο του Ασμυριγλά» κρίνεται σαν μια θετική ενέργεια του απερχόμενου δημάρχου, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά συζήτηση με τους τιμώμενους σμυριδεργάτες, ως προς την αναπαράσταση ή το χώρο τοποθέτησης και δεν εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό εικαστικών παρεμβάσεων, θεματικών και τοπικών, στο δημόσιο χώρο του δήμου Νάξου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την παρουσία του ανταπόδωσε την επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Πολιτείας στη συμβολή της σμύριδας στην κρατική οικονομία, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές. Επίσης αναγνώρισε την σκληρή δουλειά, το μόχθο και την θέληση των σμυριδεργατών. Έθεσε κάτω από την αιγίδα της Προεδρίας την πρόταση του δημάρχου για δημιουργία  Βιομηχανικού Μουσείου Σμύριδας. Παράλειψε όμως, όπως και ο υπουργός κ. Βρούτσης, να αναφερθεί στο μείζον πρόβλημα που συνδέεται με την σμύριδα, την εγκατάλειψη της Ορεινής Νάξου και να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Σμυριδικού προβλήματος που επιζητεί σήμερα επιτακτικά τη λύση του. Δεν ανέλαβε τις ευθύνες της πολιτείας για την καταστροφή των εγκαταστάσεων της Μουτσούνας, όντας κηρυγμένου μνημείου της νεότερης Ελλάδας και την υποχρέωση της ίδιας της πολιτείας να το αποκαταστήσει. Επίσης δεν έκανε καμιά αυτοκριτική για τις παραλήψεις του κράτους που οδήγησαν στην απαξίωση της σμύριδας στις αγορές, ούτε για τις μεθόδους πολιτικών διακρίσεων κατά την παραλαβή της σμύριδας την μεταπολεμική εποχή. Τέλος μεγάλη παράληψη ήταν να μην αποδοθεί φόρος τιμής στους νεκρούς σμυριδεργάτες της ιταλογερμανικής κατοχής.

Από την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων προέκυψαν όμως και μερικές χαρακτηριστικές αντιφάσεις. Από την μία πλευρά στήνονται έργα τέχνης για την σμύριδα και από την άλλη το πραγματικό έργο τέχνης της σμύριδας βρίσκεται σε εγκατάλειψη και πορεία καταστροφής. Οι εγκαταστάσεις του εναερίου των σταθμών των λιμανιών, τα εγκαταλειμμένα ορυχεία αποτελούν το πραγματικό έργο τέχνης στημένο στο τραχύ φυσικό τοπίο των βουνών της Νάξου. Είναι ένα μνημείο που περνά πάνω από τα βουνά σαν το συρματόσχοινο, από τον Λυώνα ως τη Μουτσούνα που καταγράφονται όλες οι ιστορικές μνήμες της σμύριδας, οι αγώνες και ο μόχθος των σμυριδεργατών για επιβίωση.

Δεν μπορεί να απαξιώνεται το αυθεντικό έργο τέχνης, μεγάλης ιστορικής και κοινωνικής σημασίας και να αντικαθίσταται με οποιαδήποτε νεότερη εικαστική αναπαράσταση, όποιας υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.  

Δεύτερη αντίφαση ενώ τα σμυριδωρυχεία λειτουργούν και βρίσκονται σε αναμονή ανοίγματος για το 2019 (μετά την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για το ετήσιο ποσό παραλαβής της εξορυσσόμενης σμύριδας και της έγκρισης της αντίστοιχης δαπάνης), παρατηρείται μια σπουδή να θεωρηθεί η σμύριδα μουσειακό είδος, ο σμυριδεργάτης μουσειακό έκθεμα, οι εγκαταστάσεις απολιθώματα, με μια ασαφή πρόταση ως προς το περιεχόμενο, την έκταση, τον τόπο, τον φορέα, την χρηματοδότηση κτλ,  για το Βιομηχανικό Μουσείο Σμύριδας.

Αντίθετα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την αξιοποίηση του υπόγειου και επίγειου γεωπολιτιστικού αποθέματος της σμύριδας, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ορεινής Νάξου. Η αποκατάσταση του εναερίου και των εγκαταστάσεων είναι συνδεμένη με τη λύση του Σμυριδικού, με την άμεση  συμμετοχή και εμπλοκή των σμυριδεργατών, όλων των κατοίκων μέσα από μορφές κοινωνικής οικονομίας με πολλαπλά οφέλη για τα χωριά.

Στη κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε και σήμερα να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και να αγωνιζόμαστε για μια δίκαια και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού”.

Μιχάλης Φραγκίσκος, Διδάκτορας Μηχανικού ΕΜΠ, Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air