Νάξος: Το "όχι" της Φουτάκογλου στο δάνειο ύψους 2,7 εκατ. ευρώ για τα έργα υποδομών

Κατερίνα Φουτάκογλου

Όπως ενημερωθήκαμε νωρίτερα μέσω ανακοίνωσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο στάδιο της δημοπράτησης, μετά και την έγκριση των διαδικασιών χρηματοδότησής τους, βρίσκονται δύο έργα (ύψους 2, 7 εκ. ευρώ), τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Πρόκειται για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων των Κοινοτήτων Βίβλου και Σαγκρίου (προϋπολογισμού 1.960.000€) και για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού και αντλιοστασίων στις Κοινότητες Δαμαριώνα, Φιλωτίου και Χαλκείου, καθώς και ανόρυξη γεωτρήσεων (με προϋπολογισμό 788.000€).

Και για να γίνει αυτό, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 03 Μαρτίου συνεδρίαση (κατεπείγουσα) του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα διά περιφοράς (όχι με τηλεδιάσκεψη)… Με ψήφους 22 – 1 ελήφθη η απόφαση και πάμε σε δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων…  Η αποπληρωμή του γίνεται αποκλειστικά από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς επιβάρυνση για το Δήμο (σ.σ. εάν όλα πάνε καλά βέβαια)…

Φουτάκογλου "Γιατί λέω όχι"

Ενδιαφέρον όμως έχουν οι αντιδράσεις… Από δύο «ναι» και βέβαια από την Κατερίνα Φουτάκογλου - μέλος της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» που μειοψήφησε και εξήγησε εγγράφως γιατί προχώρησε στην κίνηση αυτή..

Τι ανέφερε; «Λόγω της σπουδαιότητας των θεμάτων αρνούμαι να ψηφίσω θετικά λόγω έλλειψης παντελούς ενημέρωσης προς το δημοτικό συμβούλιο. Κι εγώ και η παράταξη που έχω την τιμή να εκπροσωπώ είμαστε υπέρ των έργων που προάγουν το νησί μας και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Ο τρόπος όμως που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά ο δήμος μας κάθε άλλο πάρα σε αυτά στοχεύουν. Έλλειψη  παντελούς σχεδιασμού προγραμματισμού και ενημέρωσης διέπουν την διαχείριση της πλειοψηφίας των θεμάτων που απασχολούν τον τόπο μας από τον δήμο μας.. Κύριε πρόεδρε με την απάντηση μου αυτή δεν είμαι ενάντια στο έργο, είμαι ενάντια στον τρόπο που ο δήμος μας ασκεί πολιτική σε τόσο σοβαρά θέματα. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να το διευκρινίσω αυτό αλλά γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσω τη γνωστή προβοκατόρικη ρητορική ότι " δεν θέλετε να γίνονται έργα στο νησί" ....».

Βρούτσης "Ναι, αλλά τελευταία φορά"

Πάμε και στις δύο θετικές ψήφους που έχουν το δικό τους αλλά… Ο Βασίλης Βρούτσης, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» ανέφερε μέσω ανοιχτής τοποθέτησης ότι «"Καλησπέρα, Συμφωνώ και με τις δύο εισηγήσεις, ωστόσο: Η διαδικασία, που ακολουθείτε σε τόσο σημαντικά θέματα (τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα πείτε ότι είναι τυπικά, ενώ δεν είναι), είναι απαράδεκτη και αντιδημοκρατική, όπως άλλωστε η γενικότερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Θαρρείς και ήταν δύσκολο να συζητηθούν σε κανονική συνεδρίαση. Ούτε καν απαντήσατε σε μήνυμα του συναδέλφου Μ. Βάβουλα ,που σας ζητούσε περαιτέρω πληροφορίες για τα θέματα. Σας δηλώνω ότι είναι η τελευταία φορά που συμμετέχουμε σε δια περιφοράς «συνεδρίαση» για ουσιαστικό ζήτημα».

Κορρές "Ναι, αλλά δεν ειναι κατεπείγον..."

Και τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε εγγράφως για το θέμα αναφέροντας «Κύριε πρόεδρε, θεωρούμε ότι δεν είναι κατεπείγον τα θέματα, αφού οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής είναι από τις 23/2/2021, οπότε μπορούσε να πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση, ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα. Όσον αφορά επί της ουσίας, επειδή τα θεωρούμε σημαντικά έργα και είχαμε συμφωνήσει για την ένταξη τους, θα ψηφίσουμε υπέρ, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες μας για την υλοποίηση τους»

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News