Νάξος - Π. Μαργαρίτη: "Τι να πει κανείς για τέτοιου είδους υποτέλειες"

Παρασκευή Μαργαρίτη

« Και αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν η Ανώτερη Εξουσία να μην υπολογίζει την απόφαση του λαού εκμηδενίζοντας και φτύνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση  γενικότερα, καθώς και την ίδια μας την Δημοκρατία. Η υπογραφή αυτή αποτελεί   αδιαφορία και  καταπάτηση των τοπικών μας κοινωνιών».

Δυναμική τοποθέτηση που δίνει τροφή για προβληματισμό από την ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλο, Παρασκευή Μαργαρίτη και με αφορμή την απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την μετονομασία του Γενικού Λυκείου Νάξου σε «Γενικό Λύκειο Νάξου – «Μανώλης Γλέζος»…  Να σημειώσουμε εδώ ότι η Παρασκευή Μαργαρίτη ήταν στο … μπλοκ των δημοτικών συμβούλων (14-13 το αποτέλεσμα) που ψήφισαν αρνητικά όσον αφορά την ονοματοδοσία Μανώλης Γλέζος στο Γενικό Λύκειο Νάξου.

Παρέμβαση και τοποθέτηση ιδιαίτερα επιθετική, προς το Υπουργείο όπου μιλάει ουσιαστικά για «φτύσιμο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με το φόβο κακού προηγούμενου φέρνοντας ως παράδειγμα τη μελέτη για το λιμάνι της Νάξου…

Επίσης, από το …στόχαστρό της δεν λείπουν οι αναφορές και προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό, αλλά και την αντιπολίτευση… Για την Δημοτική Αρχή ουσιαστικά μιλάει για σχέση υποτέλειας προς την Κυβέρνηση όταν αναφέρει «Βλέπω βέβαια και τον Δήμαρχό μας , ο οποίος αν και αυτός εισηγήθηκε την μη ονομασία του ΓΕΛ, σήμερα να βγαίνει και να κάνει τέτοια ανακοίνωση, που θαρρεί κανείς ότι αυτό ήθελε και αυτό πέτυχε και βέβαια να είναι έτοιμος να πει και  «ευχαριστώ» προς την Κυβέρνηση για το άδειασμα και τον διασυρμό  που του έκανε……»

Ενώ για την αντιπολίτευση σημειώνει «Καταλαβαίνουν άραγε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί την ΑΠΑΡΧΗ  επιβολής της Κεντρικής Εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μην υπολογίζοντας τις αποφάσεις της?»

Και καταλήγει ζητώντας από τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθούν δημόσια για το εάν τους εκφράζει αυτή η πολιτική παρέμβαση εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ένα τόσο σημαντικό θέμα…

Αναλυτικά η ανακοίνωση (ημέρα υπογραφής η 6η Οκτωβρίου) που υπογράφει η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Παρασκευή Μαργαρίτη, αναφέρει:

"Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες της προσπάθειας πολλών ατόμων της μικρής μας κοινωνίας της Νάξου, να προβληθούν και να επανέλθουν από την αφάνειά τους στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας και καπηλευόμενοι το όνομα ενός Μεγάλου πατριώτη μας, του Ναξιώτη, του Μανώλη του Γλέζου. Όλοι μας αναγνωρίζουμε και τιμούμε τον παγκοσμίας εμβέλειας Παρτιζάνο, που αγωνίστηκε για τα ιδανικά  της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Για αυτό, όπως τα προηγούμενα χρόνια τον τιμούσαμε εν ζωή καθημερινά, έτσι και τώρα μετά τον θάνατό του, του αποδίδουμε τις μέγιστες τιμές.

Η διαφωνία όμως για την ονομασία του ΓΕΛ Νάξου, δεν πίστευα ότι μπορούσε να αναγεννήσει την αρένα των τεχνηέντως κομματικών διαφορών του παρελθόντος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην δοθεί καμία ονομασία στο ΓΕΛ, ασπαζόμενο την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν καθ’ όλα δημοκρατική, μιας και την πήραν οι εκλεγμένοι από τον Λαό της Νάξου δημοτικοί σύμβουλοι και το Ανώτατο Όργανο της δημοκρατίας του τόπου μας , το Δημοτικό  Συμβούλιο.

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι η Υπουργός με την συναίνεση του Πρωθυπουργού και των Βουλευτών μας, υπέγραψε τελικά την ονομασία του ΓΕΛ Νάξου σε Μανώλης Γλέζος.

Αγαπητοί  Κυβερνώντες, πήρατε την απόφασή σας αδιαφορώντας και πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την άποψη του ΔΣ της Νάξου.

Και αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν η Ανώτερη Εξουσία να μην υπολογίζει την απόφαση του λαού εκμηδενίζοντας και φτύνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση  γενικότερα, καθώς και την ίδια μας την Δημοκρατία.   Η υπογραφή αυτή αποτελεί αδιαφορία και  καταπάτηση των τοπικών μας κοινωνιών.

Βλέπω βέβαια και τον Δήμαρχό μας , ο οποίος αν και αυτός εισηγήθηκε την μη ονομασία του ΓΕΛ, σήμερα να βγαίνει και να κάνει τέτοια ανακοίνωση, που θαρρεί κανείς ότι αυτό ήθελε και αυτό πέτυχε και βέβαια να είναι έτοιμος να πει και  «ευχαριστώ» προς την Κυβέρνηση για το άδειασμα και τον διασυρμό  που του έκανε……. Τι να πει κανείς για τέτοιου είδους υποτέλειες

Με έκπληξη ακόμα διάβασα  και όλους τους συναδέλφους  της αντιπολίτευσης του Δήμου να εξάρουν και να τιμούν την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού.

Καταλαβαίνουν άραγε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί την ΑΠΑΡΧΗ  επιβολής της Κεντρικής Εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μην υπολογίζοντας τις αποφάσεις της?

Π.χ.   Αν μετά από λίγο καιρό το Υπουργείο αποφασίσει να γίνει το λιμάνι της Νάξου όπως είχε υποδειχθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, και που το ΔΣ κατά πλειοψηφία  είχαμε καταψηφίσει, δεν θα έχετε κανένα δικαίωμα αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να κατηγορήσετε κανέναν για φίμωση και καταπάτηση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού τώρα συμφωνείτε με την μέθοδο αυτή.

Σας καλώ  λοιπόν δημόσια, να πάρετε θέση αν είστε σύμφωνοι με τέτοιου είδους πρακτικές.

Τέλος  όλοι αυτοί  που με την ευκαιρία αυτή,  γράφουν  και δημοσιεύουν ηχηρές  απόψεις, οι Δημοκράτες, οι  Εγγράμματοι, οι Σημαντικοί και οι Πολιτισμένοι, αφού   επικροτούν  και  χειροκροτούν  μεθόδους τέτοιες ενάντιες στην ΤΑ και στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , αποδεικνύονται  ακριβώς το αντίθετο.

 

Με τιμή
Παρασκευή Μαργαρίτη
Φαρμακοποιός
Ανεξάρτητη  Δημοτική Σύμβουλος
Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News