Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Παυλόπουλος: "Ιστορικό μας χρέος η παρουσία μας εδώ"

Νάξος – Παυλόπουλος: “Ιστορικό μας χρέος η παρουσία μας εδώ”

|

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε σήμερα στη Νάξο και δη στη Μουτσούνα για τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου του Σμυριδεργάτη» – Η αναφορά οτι η προσπάθεια δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Σμύριδας και διάσωσης του εναερίου θα τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας

«Η παρουσία μου κατά τα αποκαλυπτήρια του “Μνημείου του Σμυριδεργάτη”, ύστερα από την ευγενική πρόσκληση του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μου παρέχει την ευκαιρία να εκπληρώσω ένα ιστορικό χρέος της Πολιτείας απέναντι σε όλους εκείνους που εδώ, στη Νάξο, για αιώνες εξόρυξαν και επεξεργάσθηκαν τη “Ναξία Σμύριδα”, παρέχοντας ένα εμβληματικό παράδειγμα συμβολής στην εξέλιξη όχι μόνο του Νησιού, αλλά της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τα απολαλυπτήρια του «Μνημείου του Σμυριδεργάτη», που έγιναν σήμερα το πρωί στην Νάξο.

«Ο μουσειακός τόπος, στον οποίο βρισκόμαστε τώρα, οφείλει την ιστορική του αναφορά και καταγωγή στο “σμυρίγλι”, την σμύριδα της Νάξου, γνωστή από την αρχαιότητα, ήδη από την εποχή του Πίνδαρου, ο οποίος μνημονεύει τη “Ναξία ακόνα”», είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «από τις αρχές του 15ου αιώνα, το μέρος αυτό της Νάξου έσφυζε από ζωή, όντας ένα μοναδικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, εργοτάξιο εξόρυξης και επεξεργασίας σμύριδας, εξαιρετικής ποιότητας. Εργοτάξιο, το οποίο εξελισσόταν τεχνολογικώς αδιαλείπτως, έως ότου σιγήσει μετά τα μέσα του 20ού αιώνα. Αψευδής μάρτυρας αυτής της εξέλιξης, ο τρόπος εξόρυξης και μεταφοράς, με κορύφωση τον «εναέριο σιδηρόδρομο», ο οποίος συνέδεε τον τόπο εξόρυξης με το λιμάνι της Μουτσούνας, απ’ όπου η σμύριδα εξαγόταν ιδίως στην Σμύρνη, στην Βενετία και στην Μασσαλία».

«Όπως τόνισα πριν», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τα εργοτάξια της σμύριδας στη Νάξο έχουν πια σιγήσει. Οι εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ “εναέριου σιδηροδρόμου” συνομιλούν νοσταλγικά με τον χρόνο, περιμένοντας να πάρουν τη θέση τους στην ιστορία του Νησιού, οικονομική και όχι μόνο. Σήμερα ξεκινάμε αυτή την οφειλόμενη αναδρομή στον χρόνο, όπως αρμόζει. Ήτοι με την απόδοση τιμής στον “Σμυριδεργάτη”, τον ανώνυμο βιοπαλαιστή, δίχως τον οποίο η ιστορία της σμύριδας της Νάξου δεν θα είχε γραφεί και η οικονομία του Νησιού αλλά και της Χώρας δεν θα είχε αποκομίσει τα οφέλη, τα οποία την στήριξαν και μάλιστα σε δύσκολες περιόδους. Κι ας μην ξεχνάμε τις συνθήκες, υπό τις οποίες εργάσθηκαν οι εργάτες της σμύριδας: Συνθήκες καθημερινού σκληρού αγώνα για την επιβίωση, που δείχνουν όμως την δύναμη του Ανθρώπου, ο οποίος θέλει να ζήσει τίμια και να δημιουργήσει».

Και κατάληξε λέγοντας: «Με τα αποκαλυπτήρια λοιπόν του “Μνημείου του Σμυριδεργάτη” αποτίουμε, ουσιαστικώς, φόρο τιμής στον Άνθρωπο του αγώνα και της δημιουργίας. Σε αυτόν, ο οποίος μας έχει κληρονομήσει, με τον τρόπο του, ένα αειθαλές παράδειγμα ζωής για το μέλλον. Παράδειγμα που η σημασία του έγκειται στο ότι δεν συνδέεται τόσο με το επίπεδο της μόρφωσης ή της οικονομικής επιφάνειας του Ανθρώπου, αλλά μόνο με την αδάμαστη δύναμη της ψυχής του».

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου παραβρέθηκαν ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, κ. Γιάννης Βρούτσης, οι Βουλευτές κ.κ. Φίλιππος Φόρτωμας (Κυκλάδων) και Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Ναξιώτης στη καταγωγή, βουλευτής Α’ Αθηνών), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος, ο Αντιπεριφερειάρχης και Έπαρχος Νάξου  κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου. 

Να αναφέρουμε ότι ο κος Παυλόπουλος πήρε ως δώρο από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δύο βιβλία που έχουν άμεση σχέση με την σμύριδα και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και ένα κομμάτι σμύριδα, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καπόνια κος Ελευθερίου του πρόσφερε ένα χειροποίητο δώρο που απεικονίζει τη Νάξο (με πέτρα από σμύριδα), ένα βούκινο και το πιο εντυπωσιακό; Ενα ντουρά που είχε μέσα τυρί, νερό και ρακί και είχαν κάθε μέρα οι σμυριδεργάτες για τις ανάγκες τους… 

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Ενωσης Σμυριδορυκτών Λυώνα – Κορώνου κος Πάσουλας, ο οποίος ανέφερε τα αιτήματα των σμυριδεργατών ενώ και ο κος Δήμαρχος στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη διάσωση του εναέριου αλλά και την ανάδειξη του βιομηχανικού μουσείου ώστε η σμύριδα να διασωθεί … 

Να σημειώσουμε ότι ο κος Παυλόπουλος κέρδισε τις εντυπώσεις με την απλότητα και την άμεση επαφή που είχε με τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην Μουτσούνα το πρωί της Κυριακής ενώ για περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να μπείτε στα social media του naxospress.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.