Νάξος - Σχοινούσα: Και με τη βούλα ο Νίκος Νομικός νέος αντιδήμαρχος

Ο Νίκος Νομικός, δημοτικός σύμβουλος Σχοινούσας με τη δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας" ορίστηκε χθες Τρίτη Αντιδήμαρχος Σχοινούσας. Αποτελεί συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ μετά το αίτημα που είχε καταθέσει ο κος Νομικός. Αμισθος αντιδήμαρχος ο Μανώλης Πολυκρέτης που χάνει την αντιδημαρχία Σχοινούσας, παραμένει όμως αρμόδιος αντιδήμαρχος για την Ύδρευση, Αποχέτευση και ΒΙΟΚΑ για θέματα που αφορούν Νάξο και Μικρές Κυκλάδες.  

Ας δούμε τι σχετκή ανακοίνωση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (δείτε την απόφαση σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου) 

Σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 1189/2022 απόφασης του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε από 02.06.2022 ο ορισμός του κ. Εμμ. Πολυκρέτη ως αντιδημάρχου Σχοινούσας,  ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με νέα απόφαση ορίζει ως αντιδήμαρχο Σχοινούσας τον κ. Νικόλαο Νομικό.Ευχόμαστε στον κ. Νομικό καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και μία γόνιμη και δημιουργική συνεργασία.

Όπως είναι γνωστό, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στη νησιωτική Δημοτική Ενότητα Σχοινούσας την Α’ Κυριακή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019 ήταν 77 ψήφοι για τον συνδυασμό «Ενωμένοι Μπορούμε» του νυν Δημάρχου Δ. Λιανού και 77 ψήφοι για τον συνδυασμό «Δύναμη Δημιουργίας» του κ. Β. Βρούτση, στον οποίο συμμετείχε ο κ. Νικόλαος Νομικός. Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο συνδυασμός «Ενωμένοι Μπορούμε» του νυν Δημάρχου  πλειοψήφησεστη νησιωτική Δημοτική Ενότητα Σχοινούσαςλαμβάνοντας 69 ψήφους έναντι 35 ψήφους του συνδυασμού του κ. Λ. Χατζηανδρέου «Μαζί Αλλάζουμε», ενώ ο συνδυασμός του κ. Β. Βρούτση δεν συμμετείχε στην Β΄ Κυριακή των εκλογών έχοντας καταλάβει την τρίτη θέση στο γενικό σύνολο.

Σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα (άρθρ. 64 Ν.4555/2018) την έδρα του Αντιδημάρχου Σχοινούσας θα κατελάμβανε ο κ. Νομικός. Όμως, με το άρθρο 5 παρ. 2 περίπτ. στ΄ του Ν. 4623/2019 (ΦΕΚ Α 134/09.08.2019) καταργήθηκε η δυνατότητα ορισμού αντιδημάρχου που δεν ανήκε στην πλειοψηφία, για λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να καταστεί δυνατή η κυβερνησιμότητα των Δήμων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού.

Είναι ευνόητο ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ούτε νομοθετεί ούτε έχει αρμοδιότητα να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων που θεσπίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ειδικότερα ο Δήμαρχος, ο οποίος ορίζει τους αντιδημάρχους και τις αρμοδιότητες αυτών, στα πλαίσια της αρχής της νομιμότητας, εφάρμοσε την υφιστάμενη κατά τον ορισμό αντιδημάρχων νομοθεσία και όρισε αντιδήμαρχο Σχοινούσας από την πλειοψηφία.

Ο κ. Ν. Νομικός προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των παραπάνω Αποφάσεων Δημάρχου με επιχείρημα ότι το άρθρ. 5 παρ. 2 περίπτ. στ΄ του Ν. 4623/2019 είναι αντισυνταγματικό. Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε την παραπάνω διάταξηαντισυνταγματική και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια, όπουμε την απόφαση 1189/2022 έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Νομικού θεωρώντας ως αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ΄ του Ν. 4623/2019.

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News