Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Σμύριδα: Καταγγελία σμυριδεργατών, η απάντηση Συρμαλένιου

Νάξος – Σμύριδα: Καταγγελία σμυριδεργατών, η απάντηση Συρμαλένιου

|

Με την 15η Σεπτεμβρίου να πλησιάζει, οι σμυριδεργάτες έστειλαν ένα ακόμη μήνυμα στην Κυβέρνηση … Η τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου και η ανάγκη για τροποποίηση του άρθρου 98 με νέα νομοθετική ρύθμιση όπως σημειώνει ο κος Συρμαλένιος

Πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και οι σμυριδεργάτες κάνουν πορεία στη πόλη της Νάξου με σκοπό να “φωνάξουν” να διαμαρτυρηθούν, να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, την οργή τους για όσα συμβαίνουν γύρω από τη σμύριδα τα δύο τελευταία χρόνια…   Από το Νοσοκομείο έως το Δημαρχείο και κατάθεση υπομνήματος στον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Λιανό. Ποια είναι τα βασικά αιτήματα; “να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία,  να απαλειφθεί ο όρος «περισυλλογή» και να μπει η λέξη “εξόρυξη”, να μπουν 7.600 τόνοι για το έτος 2020, ώστε οι εργαζόμενοινα έχουν πλήρη ασφάλιση και συνταξιοδότηση… . Επίσης ζήτησαν τα ένσημα για το έτος 2019 να υπολογιστούν και να περαστούν στο έτος 2019 με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων.

Οταν μάλιστα παρέδωσαν το υπόμνημα στον Δήμαρχο, ο πρόεδρος της κοινότητας Σκαδού και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Σμυριδεργατών Ορμου Λυώνα, Μιχάλης Πάσουλας, μιλώντας εκ μέρους όλων των σμυριδεργατών είπε ότι “έχετε περιθώριο έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, αλλιώς θα προχωρήσουμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις με κλείσιμο του λιμανιού κ.ά.”…. Ποια η απάντηση του κου Λιανού; Σύσσωμη η δημοτική αρχή και ο ίδιος προσωπικά διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Και ανακοίνωσε ότι μετά το Δεκαπενταύγουστο θα διεξαχθεί δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα το Σμυριδικό.

Η αλήθεια είναι ότι πέρασε ο Αύγουστος και συμβούλιο δεν έγινε…. Ομως, οι σμυριδεργάτες δεν ξεχνούν. Και πριν από μερικές ημέρες, έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας κο Γιάννη Βρούτση και στον οποίο καταγγέλουν το γεγονός ότι δεν έχουν μεταφερθεί τα ένσημα του 2019 και ουσιαστικά αυτά …χάνονται υπέρ του Δημοσίου… Φέρει την υπογραφή του προέδρου (Νίκος Κουμερτάς) και γραμματέα (Γιώργος Κουφόπουλος) και όπως διαβάζουμε ”  Κύριε υπουργέ, σας γνωρίζουμε ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος με έγγραφό της στις 18/6/2020 και με αρ. πρωτ. Φ 11/50 ( το οποίο σας επισυνάπτουμε) αποφάσισε: “Όσοι σμυριδεργάτες παρέδωσαν στο δημόσιο πάνω από 150 στατήρες σμύριδας, η πλεονάζουσα ποσότητα να μεταφερθεί στο δημόσιο” Μία απόφαση που προκάλεσε δικαιολογημένα την οργή και την αγανάκτηση σε όλα τα σμυριδοχώρια!

Σας ενημερώνουμε ότι ένα από τα θέματα που βάλαμε σαν Επιτροπή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος& Ενέργειας ήταν αυτό και πήραμε την υπόσχεση από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Αραβώση ότι θα το τροποποιήσει ώστε να μπουν οι παραπάνω στατήρες και τα ένσημα που μας αναλογούν στο έτος 2019 που έγιναν οι εργασίες και η παράδοση της σμύριδας , όμως μέχρι στιγμής εισπράττουμε την πλήρη αδιαφορία από το παραπάνω υπουργείο, σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία υπόσχεση προς εμάς!

Σας θέτουμε υπόψη σας ότι οι αρχηγοί των ορυχείων έχουμε προβεί σε καταγγελίες στο ΙΚΑ Νάξου, για να επιστραφούν τα ένσημα στους σμυριδεργάτες όπου ανήκουν. Κύριε υπουργέ απευθυνόμενοι σε σας που είσαστε ο καθ’ αυτού αρμόδιος υπουργός και μάλιστα βουλευτής Κυκλάδων, να κάνετε άμεση παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μπουν τα ένσημα στους δικαιούχους σμυριδεργάτες με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων και να καταχωρηθούν στο έτος 2019″.

naxos_17_0_0_0.jpg

Η απάντηση Συρμαλένιου

Επιστολή που κινοποιήθηκε στους βουλευτές του Νομού (Μονογυιού, Φόρτωμας, Συρμαλένιος) με τον τελευταίο, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει.. Και τι είπε; “Δίκαια τα αιτήματα, μακάρι έστω και τώρα να ακούσει ο κος Βρούτσης, να μπουν τα ένσημα στους δικαιούχους σμυριδεργάτες με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων και να καταχωρηθούν στο έτος 2019, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι πρώτη προϋπόθεση είναι η άμεση τροποποίηση του άρθρου 98 με νέα νομοθετική ρύθμιση”…

Αναλυτικά, η απαντητική επιστολή του κου Συρμαλένιου αναφέρει: “Αγαπητέ πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι του σωματείου, Έλαβα την επιστολή που μας κοινοποιήσατε, με την οποία ζητάτε την άμεση παρέμβαση του κ. Γ. Βρούτση στα αιτήματα σας. Γνωρίζετε πολύ καλά τόσο την προσωπική μου, όσο και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματα σας, αλλά και στο συνολικό θέμα της σμύριδας. 

Καταρχήν θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Γ. Βρούτσης δεν είναι απλά ένας βουλευτής, ούτε μόνο συντοπίτης, αλλά προβεβλημένος υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ. Κατά συνέπεια γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, τόσο ως Ναξιώτης, όσο και κυρίως ως επί πολλά έτη υπουργός εργασίας. Γνωρίζει βεβαίως καλλίτερα ότι για να αντιμετωπίσει το αίτημα σας, θα έπρεπε να μην έχει συναινέσει με την ψήφο του και την έγκριση του στο άρθρο 98 του ν. 4685/2020 του ΥΠΕΝ, που συνυπέγραψε και με τα δυό του χέρια. Και βεβαίως να υπενθυμίσω ότι στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, έμεινα μόνος από τους βουλευτές των Κυκλάδων να προβάλλω την αντίθεση μου στο άρθρο 98.

Κατά συνέπεια μακάρι να αποδεχθεί έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση και ο Γ. Βρούτσης τα αιτήματα σας, με πρώτο βεβαίως να μπουν τα ένσημα στους δικαιούχους σμυριδεργάτες με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων και να καταχωρηθούν στο έτος 2019, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι πρώτη προϋπόθεση είναι η άμεση τροποποίηση του άρθρου 98 με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Κατά συνέπεια, καλή είναι η απεύθυνση στον υπουργό και συντοπίτη, αλλά καλλίτερος και πιο αποτελεσματικός ο συνεχής αγώνας και οι κινητοποιήσεις των σμυριδεργατών και όλων των φορέων της Νάξου για τη δικαίωση των αιτημάτων σας. Ο δρόμος δυστυχώς είναι ακόμα μακρύς!!!”

Παραθέτει μάλιστα και το άρθρο 98…

Άρθρο 98, νόμος 4685/2020
Ασφάλιση εργατών Σμύριδας

1. Κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης και αποκλειστικά για το έτος 2019, το σμυριδεργατικό δικαίωμα και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, καταβάλλονται, χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών ή προσαυξήσεων, αποκλειστικά για εργασίες διαλογής της ήδη εξορυγμένης σμύριδας, η οποία παραδόθηκε κατόπιν διαλογής έως 31.12.2019 στις αποθήκες του Δημοσίου, στο Καμπί Απειράνθου Νάξου, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/59678/84/4.7.2019 κοινή υπουργική απόφαση (Β 2778) σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΑΛΕ 22910601005 «Πιστώσεις για δαπάνες λειτουργίας και εκμετάλλευσης αλυκών από το Δημόσιο, καθώς και γενικές δαπάνες λειτουργίας των σμυριδορυχείων Νάξου» του Ε.Φ. 1031-204-0000000), εντός του οικονομικού έτους 2020, ως προς τον καθορισμό της μέγιστης ποσότητας ανά ποιότητα και περιοχή της παραλαμβανόμενης σμύριδας.

2. Για την εν λόγω δαπάνη και κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης λογίζεται ως νόμιμη και κανονική η ανάληψη υποχρέωσης, καθώς και η πληρωμή με Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής, εντός του οικονομικού έτους 2020 δαπάνης ύψους τριακοσίων ενενήντα εννέα χιλιάδων επτακόσια (399.700,00) ευρώ που αντιστοιχεί στο σμυριδεργατικό δικαίωμα και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, αποκλειστικά για εργασίες διαλογής και παράδοσης εκατόν πενήντα (150) στατήρων σμύριδας Β’ Ποιότητας από έκαστο δικαιούχο σμυριδορύκτη, εγγεγραμμένο στο οικείο μητρώο που τηρείται στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων, αποκλειστικά για το έτος 2019. Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 96 του Κανονισμού Ασφάλισης π. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (υπουργική απόφαση 55575/1965, Β’ 816).

Photo Credit (και video) Νίκος Σταυρίτης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...