Νάξος - Σμύριδα: Μία ακόμη επιστολή για εξόρυξη, κατάλογο και ένσημα από το 2019

Σμύριδα

Με τα σμυριδορυχεία αλήθεια τι γίνεται;  Τι τα ξεχάσαμε ε; Το λύσαμε το ζήτημα; Η τελευταία φορά που μας απασχόλησε ήταν για το θέμα της μεταφοράς των γραφείων.. Ενώ τακτικά κάνει την εμφάνισή του το ζήτημα και στην Βουλή.... Τώρα; Οι έξι πρόεδροι των χωριών που ασχολούνται με την Σμύριδα στη Νάξο έστειλαν μία ακόμη επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας. Τι ζητούν; Ότι σχεδόν κάθε φορά εδώ και χρόνια: άνοιγμα νωρίς των ορυχείων για λόγους ασφαλείας και το κυριότερο να αποδοθούν τα ένσημα που κρατάει το κράτος από το 2019 στους σμυριδεργάτες. Θα πάρουν πιστεύετε απάντηση; 

Τι αναφέρει η επιστολή; 

Αξιότιμε κ. υπουργέ και κ. βουλευτές, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξη σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες και εμείς αιτούμεθα για την άμεση επίλυσή τους:

Α) Τα σμυριδορυχεία της Νάξου να ανοίξουν άμεσα και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που θα ορίσει το αρμόδιο υπουργείο. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας, πρωτίστως το προτείνουμε  για την επιβίωση των χωριών μας, αλλά και για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι βροχές και δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά το κυριότερο για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.  

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8,000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές η ασφάλιση των σμυριδεργατών.     

Γ) Το Επιτρεπτό όριο των ενσήμων να είναι έως 240 κι όχι έως 75 ένσημα, που σημαίνει πως κανένας δεν θα μπει ποτέ στην σύνταξη!

Δ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!

Ε) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια! Η σημερινή εξευτελιστική της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!

Ζ) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σμύριδας! Το ίδιο το κράτος να αφαρπάζει τα ένσημα των εργαζομένων και μάλιστα με απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και παρά την υπόσχεση που λάβαμε από το υπουργείο σας, το θέμα παραμένει άλυτο!

Κύριε υπουργέ και κ. βουλευτές όπως γνωρίζετε στα άγονα χωριά μας στην Ορεινή Νάξο δεν έχουμε άλλους τομείς για την επιβίωσή μας, ο βασικός πόρος που μπορεί να μας δώσει ζωή είναι η σμύριδα και δυστυχώς για μας δεν υπάρχει η πολιτική βούληση!

Γι’ αυτό και για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα την άμεση επίλυση των παραπάνω αιτημάτων μας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η επιστολή πήγε προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Κοινοποιήθηκε σε:  Βουλευτές Κυκλάδων. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Δήμαρχο Νάξου& Μικρών Κυκλάδων. Έπαρχο Νάξου.  Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, Ο.Μ.Ε   Γραφείο Σμυριδορυχείων  Νάξου  και υπογράφουν: οι πρόεδροι: Κορώνου: Γιάννης Κωνσταντάκης,  Απειράνθου: Εμμανουήλ Αυγερινός, Σκαδού: Μιχάλης Πάσουλας, Μέσης: Νικήτας Κουτσοκέρης, Κεραμωτής: Εμμανουήλ Φακίνος, Δανακού: Εμμανουήλ Βάσιλας  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News