Νάξος - Σμυριδικό: Ο υπουργός απαντάει σήμερα (27/09) από το βήμα της Βουλής για το άνοιγμα των ορυχείων

Τελη Σεπτεμβρίου... Και το έργο μοιάζει σαν παλιά ελληνική ταινία.. Γνωρίζεις από την αρχή έως το τέλος ακόμη και τις ατάκες των ηθοποιών. Αλλά τις βλέπεις με αγωνία...  Κάπως έτσι μοιάζει και η ιστορία με τα σμυροδορυχεία της Ορεινής Νάξου.

Θα ανοίξουν ή όχι; και το κυριότερο πότε. Ολοκληρώθηκε ο Σεπτέμβριος και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση...

Και να σκεφτεί κανείς ότι φέτος έμοιαζε ότι κάτι έχει αλλάξει. Είχε προηγηθεί η υπόσχεση από τον περασμένο Απρίλιο διά στόματος Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν φέτος τον Ιούλιο... Πέρασε όμως...   Τοποθέτηση που είχε γίνει σε συνάντηση στο γραφείο του κου Σκρέκα - Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας - όπου "εξέφρασε τη βούλησή του για την οριστική επίλυση του ζητήματος και δεσμεύτηκε για τη λειτουργία των σμυριδωρυχείων εφέτος". 

Στη συνέχεια, αρχές Ιουλίου είχαμε πληροφορηθεί  μέσω ανακοίνωσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ότι άνοιξε ο δρόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των 75 ορυχείων σμύριδας στην Ορεινή Νάξο..

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας,  η οποία εμφανίζεται αρνητική... Το είχαν αναφέρει σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς όταν έλεγαν τόσο οι σμυριδεργάτες όσο και οι πρόεδροι των χωριών της Ορεινής Νάξου ..   "είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία! Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!! Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία! Κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται."

Τέλη Ιουλίου και οι έξι πρόεδροι των κοινοτήτων που έχουν άμεση σχέση με την σμύριδα είχαν στείλει νέα επιστολή...  Και είναι ξεκάθαροι "ανοίχτε τώρα τα σμυριδορυχεία"..  Και είχε φτάσει μέσω του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Συρμαλένιου, στην Ελληνική Βουλή... Τίποτα όμως δεν έγινε... 

Μάλιστα, είχαμε δεύτερη ερώτηση με το ίδιο ουσιαστικά θέμα: ο αίτημα ανοίγματος των σμυριδορυχείων Νάξου..  Και τώρα έχουμε την ώρα της απάντησης. Οπως μας ενημερώνει ο κος Συρμαλένιος   ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς θα απαντήσει σήμερα το απόγευμα (27/09, 18:30) από το βήμα της Βουλής στην ερώτηση με θέμα "Επιτακτικό το αίτημα ανοίγματος των σμυριδωρυχείων Νάξου"

Ποια είναι η ερώτηση; 

"Βρισκόμαστε ήδη στο τελευταίο τετράμηνο του 2021 και ακόμα τα ορυχεία της σμύριδας στη Νάξο παραμένουν κλειστά. Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού τόσο απέναντι στονσύνδεσμο των σμυριδεργατών, όσο και απέναντι στη δημοτική αρχή, το υπουργείο σας αρνείται να δώσει την έγκρισή του για το άνοιγμα των ορυχείων, με συνέπεια να οδηγούνται σε πλήρη ανασφάλεια εκατοντάδες σμυριδωρύκτες, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της ορεινής Νάξου, στα χωριά της οποίας αναπτύσσεται η ζωτική δραστηριότητα της εξόρυξης.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχεθεσμοθετηθεί η υποχρέωση του ετήσιου ανοίγματος των σμυριδωρυχείων μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου,  με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας (π.χ. υπήρχε επίβλεψη από Μηχ. Μεταλλείων). Η κυβέρνηση με το πρόσχημα τον κίνδυνο ατυχήματος, τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιλέξει αντί να ανοίγει τα ορυχεία να εφαρμόζει το μοντέλοσυλλογής - επιλογής της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας, ενώ ταυτόχρονα και τελείως αντιδεοντολογικά με τον καθορισμό πλαφόν, αφαίρεσε από πολλούς σμυριδεργάτες δεδουλευμένα ένσημα.

Επειδή η κατάσταση ανασφάλειας των σμυριδεργατών δεν μπορεί να συνεχίζεται και επειδή το κυριότεροείναι να διασφαλιστεί η βιώσιμη προοπτική της εξόρυξης της σμύριδας και προώθησης της στη διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή προοπτική της ορεινής Νάξου.

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Θα προχωρήσει επιτέλους στο άνοιγμα των σμυριδωρυχείωνγια το 2021 και μάλιστα διασφαλίζοντας ποσότητα παραλαβής στους 8 χιλιάδες τόνους, έτσι ώστε να καλύψει ασφαλιστικά όλους τους σμυριδεργάτες; Θα αποκαταστήσει την αδικία του 2019 επί διακυβέρνησης ΝΔ, αποδίδοντας στους σμυριδεργάτες τα ένσημα που τους αφαιρέθηκαν;Θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα της μηχανικής για τηνασφαλή λειτουργία των ορυχείων, έτσι ώστε να αρθούν οριστικά οι όποιες ενστάσεις για τον κίνδυνο ατυχήματος;

2. Θα προχωρήσει η εκπόνηση μιας ευρύτερης μελέτης, με την προοπτική διασφάλισης της λειτουργίας των σμυριδωρυχείων, ως οργανικό τμήμα μιας ολιστικής ανάπτυξης της ορεινής Νάξου ή προτίθεται να καταργήσει οριστικά την εξορυκτική δραστηριότητα;

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News